Naučte se s námi připravit si dokonale nadýchané a krémové arašídové máslo. Jakmile jednou ochutnáte toto domácí burákové máslo, na kupované už si nevzpomenete.
Arašídové máslo (nebo také burákové máslo) je oblíbenou pomazánkou a dobrým zdrojem bílkovin. Může však být nebezpečné pro lidi alergické na arašídy a některé značky mají vysoký obsah přidaných tuků a cukrů.
V tomto článku naleznete recepty na domácí burákové máslo, různé varianty arašídového másla a také recepty s arašídovým máslem.
Arašídové máslo
Arašídové máslo se vyrábí z pražených arašídů. Může se přidávat cukr, sůl (sodík), oleje (tuk) a přísady, které zabraňují oddělování. Arašídové máslo vám také dodá vlákninu, zdravé tuky a vitamin E.
Příprava domácího másla z arašídů není náročná – základní ingrediencí jsou arašídy. Volitelně můžete přidat sůl, olej, med nebo vybrané příchutě (kakao, vanilka, skořice).
TIP: Arašídové máslo se přidává do nejrůznějších pokrmů, např. do nejlepších palačinek nebo koláče s arašídovým máslem.
Recept na domácí arašídové máslo
Vytvořte si vlastní lahodné arašídové máslo ze tří ingrediencí a s minimem starostí. Vytvořte si hladkou nebo křupavou verzi, jakou máte rádi a namažte si ji například na sladký irský chléb bez droždí.
Ingredience na domácí arašídové máslo
- 400 g blanšírovaných arašídů
- 2 lžičky vloček mořské soli
- 2-3 lžičky arašídového oleje
Postup na domácí arašídové máslo
- Troubu předehřejte na 200 °C.
- Vyklopte arašídy na velký plech, vložte je do trouby a pečte 10 minut, přičemž občas zamíchejte, aby se nepřichytily na okrajích.
- Když jsou zlatohnědé, vyjměte je z trouby a nechte zcela vychladnout.
- Ořechy vyklopte do kuchyňského robotu a přidejte sůl. Mixujte 4-5 minut, dokud nezískáte hladké ořechové máslo, pokud chcete konzistenci zjemnit, přidejte kapku oleje a znovu rozmixujte.
Nejlepší arašídové máslo – recept
Naučte se, jak vyrobit úžasné domácí arašídové máslo. Je super hladké, krémové a chutné – nebudete ho moct přestat jíst po lžičkách.
Ingredience na nejlepší arašídové máslo
- 3 šálky suchých pražených a solených nebo nesolených arašídů
- mořská sůl podle chuti (pokud používáte nesolené arašídy)
Postup na nejlepší arašídové máslo
- Vložte arašídy do středně velkého kuchyňského robotu.
- Zpracovávejte je do velmi hladké konzistence, přičemž každých 30 sekund až 1 minutu přerušujte práci, abyste mohli podle potřeby seškrábnout stěny mísy a dát motoru kuchyňského robotu pauzu.
- Směs bude zpočátku kouskovitá. Pak zhoustne do kuličky a nakonec bude krémová a hladká.
- Celý proces by měl trvat asi 8 až 10 minut. Podle tohoto receptu připravíte jeden šálek arašídového másla.
Domácí arašídové máslo za 2 minuty – recept
Toto domácí veganské arašídové máslo je hotové za pouhé 2 minuty a potřebujete k němu pouze arašídy a mixér. Je to to nejzdravější arašídové máslo, které můžete jíst.
Ingredience na domácí arašídové máslo
- 3 šálky suchých pražených a solených nebo nesolených arašídů
Postup na domácí arašídové máslo
- Vložte arašídy do mixéru a mixujte, dokud nezískáte požadovanou konzistenci. Arašídové máslo bude hotové za 1 až 2 minuty.
- Arašídové máslo skladujte v uzavřené nádobě v lednici.
Čokoládové burákové máslo – recept
Příprava tohoto receptu zabere jen několik minut, nevyžaduje žádné tepelné ani speciální kuchyňské spotřebiče a vznikne z něj lahodná, slaně-sladká, čokoládová pomazánka!
Ingredience na čokoládové burákové máslo
- 1/2 hrnku krémového arašídového másla
- 3-4 lžičky neslazeného kakaového prášku
- med z divokých květů, množství podle chuti
Postup na čokoládové burákové máslo
- Ve středně velké míse smíchejte arašídové máslo, kakaový prášek a med. Směs míchejte, dokud se rovnoměrně nespojí.
- Pomocí stěrky na pečení naberte do uzavíratelné zavařovací sklenice nebo vzduchotěsné nádoby.
- Vychutnejte si!
Recept na vanilkové arašídové máslo
Vynikající domácí slané vanilkové medové arašídové máslo. Vyšlehejte ho za pouhých 10 minut přímo v kuchyňském robotu a získejte dokonalou svačinu, kterou můžete jíst s jablky, na toastu a podobně.
Ingredience na vanilkové arašídové máslo
- 2 šálky nesolených pražených arašídů
- 2 lžičky medu
- 1 vanilkový lusk, podélně rozříznutý a vyškrábaná semínka
- ½ lžičky soli a další podle chuti
- 1-2 lžičky kokosového oleje, v případě potřeby i více
Postup na vanilkové arašídové máslo
- Vložte arašídy do kuchyňského robotu a zpracovávejte je asi 5 minut nebo dokud nezačnou tvořit krémovou hmotu.
- Přidejte vanilkové lusky, med, sůl a kokosový olej; opět zpracovávejte 2-4 minuty nebo dokud nevznikne krémová hmota.
- V tuto chvíli by mělo být arašídové máslo poměrně hladké. Pokud není, můžete přidat další kokosový olej (doporučujeme další 1-2 lžičky). Měli byste také ochutnat arašídové máslo, abyste se ujistili, že sladkost a slanost je přesně podle vašich představ.
- Nezapomeňte, že pokud přidáte více medu, budete muset přidat více kokosového oleje, protože med může způsobit, že arašídové máslo trochu ztuhne.
- Nalijte arašídové máslo do zavařovací sklenice nebo jiné vzduchotěsné nádoby a pevně ji uzavřete.
TIP: Pro veganskou variantu nahraďte med agávovým nektarem nebo čistým javorovým sirupem.
Arašídové máslo se skořicí – recept
Krémové arašídové máslo z pěti ingrediencí zahrnující mletou skořici a rozinky. Dokonalá výživná pomazánka nebo dip na toasty, jablka, do snídaňových smoothies a dalších pokrmů.
Ingredience na arašídové máslo se skořicí
- 3 šálky pražených nesolených arašídů
- 1/4 lžičky mořské soli plus další podle chuti (pokud jsou arašídy solené, další sůl vynechejte)
- 2 lžíce skořice cassia (kasia)
- 1/4 lžičky stévie v prášku nebo 1 lžíce třtinového či kokosového cukru v prášku, případně 1 lžíce (15 ml) javorového sirupu
- 1 lžíce avokádového oleje (volitelně)
- 1/4 šálku rozinek, nahrubo nasekaných (co nejčerstvějších)
- k podávání (volitelně): celozrnný nebo bezlepkový chléb, rozinky
Postup na arašídové máslo se skořicí
- Přidejte arašídy do kuchyňského robotu a zpracujte je do hladka přibližně 3-5 minut, podle potřeby seškrábejte po stranách.
- Přidejte mořskou sůl, skořici a sladidlo dle výběru. Pokud používáte javorový sirup, začněte s 1 polévkovou lžící (15 ml). Přidání většího množství může způsobit, že směs ztuhne (tekutina a tuk se špatně mísí), proto doporučujeme přidat trochu stévie a trochu javorového sirupu.
- Zpracovávejte dalších 30 sekund, aby se směs spojila. Pokud se vám z nějakého důvodu arašídové máslo nepodaří rozmixovat do hladka, přidejte trochu neutrálního oleje, například avokádového nebo arašídového (ne kokosového, protože by ztuhl).
- Přidejte rozinky a několikrát mixujte, dokud se nespojí. Ochutnejte a podle potřeby upravte chuť, přidejte více skořice pro intenzivní skořicovou chuť, sladidla pro sladkost nebo soli pro slanost.
- Zbytky skladujte při pokojové teplotě po dobu 3-4 týdnů. Pro dlouhodobější skladování uchovávejte v chladničce až 2 měsíce nebo déle.
TIP: Pokud použijete cejlonskou skořici, budete jí pravděpodobně muset přidat více, abyste dosáhli stejné chuti skořice, protože její chuť je méně intenzivní.
Krém ze salka bez másla s jahodami – recept
Hledáte něco sladkého, co nevyžaduje prakticky žádnou námahu? Tento dezert pro milovníky jahod boduje. Sladkost jahod se mísí se smetanovostí kondenzovaného mléka a smetany a doplňuje je. Nejtěžší je nechat ho v lednici, dokud se nevychladí.
Ingredience na krém ze salka bez másla s jahodami
- 250 g jahod
- kondenzované mléko (např. Salko)
- smetana
Postup na krém ze salka bez másla s jahodami
- Přísady smíchejte dohromady. Směs nalijte do malých sklenic.
- Uložte na jednu hodinu do chladničky.
- Podávejte vychlazené se sušenkami.
TIP: Vyzkoušejte recepty na ovesné sušenky nebo veganské sušenky.
Cookies s arašídovým máslem – recept
Tyto jednoduché sušenky z arašídového másla, které obsahují pouhé tři ingredience, potěší děti i dospělé – a navíc jsou bezlepkové.
Ingredience na cookies s arašídovým máslem
- 200 g arašídového másla (může být křupavé nebo hladké)
- 175 g zlatého cukru krupice
- ¼ lžičky jemné kuchyňské soli
- 1 velké vejce
Postup na cookies s arašídovým máslem
- Předehřejte troubu na 180 °C a vyložte 2 velké plechy papírem na pečení.
- Odměřte arašídové máslo a cukr do mísy. Přidejte ¼ lžičky jemné kuchyňské soli a dobře promíchejte dřevěnou lžící. Přidejte vejce a znovu míchejte, dokud směs nevytvoří těsto.
- Z těsta odlamujte kousky o velikosti cherry rajčat a pokládejte je v dostatečných rozestupech na plechy. Sušenky přitlačte hřbetem vidličky, aby se trochu zmáčkly. Sušenky lze nyní zmrazit na 2 měsíce, při vaření ze zmrazeného stavu přidejte k době vaření další minutu nebo dvě.
- Pečte 12 minut, dokud nebudou na okrajích zlatavé a uprostřed bledší.
- Na plechu nechte 10 minut chladnout, poté přendejte na mřížku a nechte zcela vychladnout.
- Uchovávejte ve sklenici na sušenky až 3 dny.
Recept na cheesecake s burákovým máslem
Tento neodolatelný cheesecake je dokonalým požitkem pro milovníky arašídového másla – lze jej zmrazit až na dva měsíce a podávat jako efektní dezert. Pokud nemáte chuť na arašídové máslo, vyzkoušejte recept na mandlové máslo.
Ingredience na cheesecake s burákovým máslem
Základ dortu
- 50 g másla
- 175 g balení arašídových sušenek
Náplň
- 5 želatinových lístků
- 500 g ricotty
- 175 g hladkého arašídového másla
- 175 g zlatého sirupu
- 150 ml mléka
Zdobení
- 270 ml hrnec dvojité smetany
- 2 lžíce měkkého hnědého cukru
- 1 tyčinka arašídových křehkých oříšků, rozdrcená
Postup na cheesecake s burákovým máslem
- Kulatou dortovou formu o průměru 20 cm s volným dnem vymažte olejem a vyložte potravinovou fólií, aby byla co nejhladší.
- Na pánvi rozpusťte máslo. Sušenky rozdrťte tak, že je v sáčku rozdrtíte válečkem na těsto, a pak je vmíchejte do másla, dokud se dobře nepropečou.
- Směs pevně vtlačte na dno formy a nechte vychladnout.
- Během přípravy náplně namočte želatinu do vody. Vyklopte ricottu do mísy a poté do ní zašlehejte arašídové máslo a sirup. Ricotta má mírně zrnitou strukturu, takže pokud chcete mít hladší strukturu, rozmixujte ji tyčovým mixérem.
- Namočenou želatinu vyjměte z vody a vymačkejte ji do sucha. Vložte ji do hrnce s mlékem a velmi mírně zahřívejte, dokud se želatina nerozpustí. Vmíchejte ji do arašídové směsi a poté ji vyklopte na sušenkový základ. Chlaďte, dokud neztuhne.
- Pro zmrazení nechte ve formě, a jakmile ztuhne, zakryjte povrch potravinovou fólií a poté formu zabalte do potravinové fólie.
- Pro rozmrazení nechte přes noc rozmrazit v lednici.
- Pro podávání opatrně vyjměte z plechu. Šlehačku vyšlehejte s cukrem, dokud nedrží tvar, pak ji rozetřete na cheesecake a posypte oříšky.
TIP: Mezi další varianty cheesecaku patří čokoládový cheesecake, oreo cheesecake, citronový cheesecake nebo nepečený cheesecake.