Pro tuto krémovou houbovou polévku můžete použít běžné houby nebo přidat exotičtější druhy, případně si připravit alternativní žampionovou polévku. Experimentujte a bavte se, vše bude chutnat dobře.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Doba vaření: 30 minut
- Celkem: 50 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 5 šálků nakrájených čerstvých hub
- 1,5 šálku kuřecího vývaru
- 1/2 šálku nakrájené cibule
- 1/8 lžičky sušeného tymiánu
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1 šálek smetany
- 1 lžíce sherry
Postup
- Ve velkém těžkém hrnci vaříme 10-15 minut houby, vývar, cibuli a tymián, dokud zelenina nezměkne.
- Horkou směs opatrně přendáme do mixéru nebo kuchyňského robotu. Přikryjeme a přidržíme víko chňapkou. Mixujeme, dokud nevznikne krémová směs, ale stále zůstávají kousky zeleniny.
- Ve stejném hrnci rozpustíme máslo a zašleháme do něj hladkou mouku. Vmícháme sůl a pepř. Pomalu zašleháme smetanu a houbovou směs.
- Přivedeme polévku k varu a za stálého míchání vaříme, dokud nezhoustne.
- Vmícháme sherry. Ochutnáme a podle potřeby dochutíme solí a pepřem.