Připravte si domácí hroznový džem podle tohoto tradičního receptu.

Příprava

  • Příprava: 30 minut
  • Doba vaření: 30 minut
  • Dodatečný čas: 8 hodin
  • Počet porcí: 3,8 litru

Ingredience

  • 1,5 kg hroznů
  • 1/2 šálku vody
  • 7 šálků bílého cukru
  • 190 ml tekutého pektinu

Postup

  1. Hrozny roztřídíme, omyjeme a zbavíme stopek. Vložíme je do velkého kastrolu a rozdrtíme. Přidáme vodu, přikryjeme a na silném ohni přivedeme k varu. Snížíme teplotu na minimum a vaříme 10 minut. Odstavíme z ohně.
  2. Šťávu přelijeme do cedníku nad velkou mísou, aby se šťáva prolisovala. Necháme šťávu stát na chladném místě 8 hodin přes noc, aby se v džemu nevytvořily krystalky.
  3. Šťávu přecedíme přes dvojitou vrstvu vlhkého plátna.
  4. Odměříme 4 šálky šťávy do velkého hrnce. Vmícháme cukr a přivedeme k varu. Vmícháme pektin a necháme 1 minutu vařit. Odstavíme z ohně a odstraníme pěnu z povrchu.
  5. Džem přelijeme do horkých sterilních sklenic a uzavřeme sterilními víčky. Zpracujeme 5 minut ve vroucí vodní lázni.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang