Kimchi se může nejen pochlubit lahodnou exotickou příchutí, ale také spoustou vitamínů a prospěšných látek, které jsou důležité pro lidské zdraví. Připravte si kimchi snadno doma.
Příprava
- Příprava: 30-45 minut
Ingredience
- 1 středně velká hlávka zelí napa (asi 2 kg)
- 1/4 šálku mořské soli bez jódu
- Voda, nejlépe destilovaná nebo filtrovaná
- 1 lžíce utřeného česneku (5 až 6 stroužků)
- 1 lžička nastrouhaného oloupaného čerstvého zázvoru
- 1 lžička krystalového cukru
- 2 lžíce rybí omáčky nebo solené krevetové pasty nebo 3 lžíce vody
- 1 až 5 lžic korejských červených pepřových vloček
- 220 g korejské ředkvičky nebo ředkvičky daikon, oloupané a nakrájené na sirky
- 4 středně velké šalvěje, oříznuté a nakrájené na centimetrové kousky
Postup
- Zelí rozkrojte podélně přes stonek na čtvrtiny. Z každého kusu odřízněte jádřinec. Každou čtvrtinu nakrájejte příčně na 2 palce široké proužky.
- Zelí osolte. Zelí vložte do velké mísy a posypte solí. Rukama vmasírujte sůl do zelí, až začne trochu měknout. Přidejte tolik vody, aby bylo zelí zakryté. Na zelí položte talíř a zatěžkejte ho něčím těžkým, například sklenicí nebo plechovkou fazolí.
- Nechte stát 1 až 2 hodiny.
- Zelí třikrát propláchněte pod studenou vodou. Odstavte na 15 až 20 minut do cedníku a nechte okapat.
- Opláchněte a osušte misku, kterou jste použili na solení. Přidejte česnek, zázvor, cukr a rybí omáčku, krevetovou pastu nebo vodu a vymíchejte hladkou pastu. Vmíchejte gochugaru, přičemž použijte 1 polévkovou lžíci pro jemné a až 5 polévkových lžic pro ostré (já mám rád asi 3 1/2 polévkové lžíce); odložte stranou, dokud nebude zelí hotové.
- Smíchejte zeleninu a kořenící pastu. Ze zelí jemně vymačkejte zbylou vodu a přidejte ji do kořenící pasty. Přidejte ředkvičky a šalotku.
- Důkladně promíchejte. Rukama jemně zapracujte pastu do zeleniny, dokud nebude důkladně obalená.
- Kimči uložte do vhodné sklenice. Tlačte na kimči tak dlouho, až nálev (tekutina, která z něj vytéká) stoupne a pokryje zeleninu, přičemž nahoře ponechte alespoň 1 cm místa. Sklenici uzavřete.
- Nechte kvasit 1 až 5 dní. Pod sklenici umístěte misku nebo talíř, abyste zachytili případný přepad. Sklenici nechte stát při chladné pokojové teplotě, mimo dosah přímého slunečního světla, po dobu 1 až 5 dnů. Uvnitř sklenice se mohou objevit bubliny a z víčka může vytékat solný roztok.
- Jednou denně kimči kontrolujte, otevřete sklenici a čistým prstem nebo lžící přitlačte na zeleninu, aby byla pod nálevem ponořená.
- V této fázi také trochu ochutnejte. Když kimči chutná dostatečně podle vašich představ, přeneste sklenici do chladničky. Můžete ho sníst hned, ale nejlepší je až za týden nebo dva.