Ingredience

  • 500 g slávek
  • lžíce olivového oleje
  • 200 ml bílého vína
  • červená cibulka
  • 2 menší stroužky česneku
  • 2 rajčata
  • lžička másla
  • hrst nasekané hladkolisté petržele
  • tymián
  • šťáva z čerstvého citrónu nebo limetky
  • mořská sůl
  • čerstvě namletý pepř

Postup

Slávky důkladně očistíme a namočíme do vody na cca 15 minut. Poškozené a otevřené mušle vyhodíme. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno, rajčata nakrájíme na malé kostičky. Ve větším hrnci orestujeme na rozpáleném oleji cibulku, přidáme nasekaný česnek a rajčátka. Po chvíli zalijeme směs bílým vínem a přidáme tymián.

Vaříme na mírném plamenu, dokud se nám směs nezredukuje na polovinu. Dochutíme solí, pepřem a zakápneme šťávou z citrónu nebo limetky. Poté slávky přidáme do hrnce, přiklopíme pokličkou a vaříme zprudka asi 7 minut – dokud se slávky neotevřou. Na závěr přidáme máslo a zasypeme nasekanou petrželí.

Hotový pokrm podáváme s čerstvou celozrnnou bagetkou (cca 80 g).

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang