Ingredience
- 500 g slávek
- lžíce olivového oleje
- 200 ml bílého vína
- červená cibulka
- 2 menší stroužky česneku
- 2 rajčata
- lžička másla
- hrst nasekané hladkolisté petržele
- tymián
- šťáva z čerstvého citrónu nebo limetky
- mořská sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup
Slávky důkladně očistíme a namočíme do vody na cca 15 minut. Poškozené a otevřené mušle vyhodíme. Cibuli a česnek nasekáme nadrobno, rajčata nakrájíme na malé kostičky. Ve větším hrnci orestujeme na rozpáleném oleji cibulku, přidáme nasekaný česnek a rajčátka. Po chvíli zalijeme směs bílým vínem a přidáme tymián.
Vaříme na mírném plamenu, dokud se nám směs nezredukuje na polovinu. Dochutíme solí, pepřem a zakápneme šťávou z citrónu nebo limetky. Poté slávky přidáme do hrnce, přiklopíme pokličkou a vaříme zprudka asi 7 minut – dokud se slávky neotevřou. Na závěr přidáme máslo a zasypeme nasekanou petrželí.
Hotový pokrm podáváme s čerstvou celozrnnou bagetkou (cca 80 g).