Představujeme vám recept na snadnou verzi klasické italské polévky minestrone. Nechte se okouzlit chutí směsi zeleniny a lahodného vývaru.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 45 minut
- Celkem: 65 minut
Ingredience
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 3/4 šálku nakrájené cibule
- 3/4 šálku nakrájené mrkve
- 3/4 hrnku nakrájeného celeru
- 1 lžíce mletého česneku
- 1 bobkový list
- 2 větvičky čerstvého tymiánu nebo 1 lžička sušeného tymiánu
- 1/4 lžičky rozdrcených semínek fenyklu
- 1 brambora, oloupaná a nakrájená na kousky
- 2 šálky nakrájeného hlávkového nebo kadeřavého zelí
- 1 cuketa, nakrájená na kousky
- 2 středně velká čerstvá zralá rajčata, zbavená jádřinců, oloupaná a nakrájená na kousky
- 6 šálků kuřecího vývaru (nebo zeleninového vývaru pro vegetariánskou verzi)
- 1 plechovka cannellini nebo velkých bílých fazolí, scezená
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
- Sůl
- Čerstvě mletý černý pepř
- Parmezán, nastrouhaný na ozdobu
Postup
- V hrnci se silným dnem o objemu 4 až 5 litrů rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte cibuli, mrkev a celer. Vařte, dokud lehce nezhnědne, asi 8 minut. Přidejte česnek a vařte ještě minutu.
- Přidejte bobkový list, tymián a fenyklová semínka. Přidejte brambory, zelí, cuketu a rajčata. Přidejte kuřecí vývar.
- Přiveďte k varu a snižte teplotu na minimum. Částečně přikryjte a vařte 20 minut, dokud zelenina nezměkne a není uvařená.
- Do polévky přidejte fazole a petrželku. Podle chuti osolte a opepřete. Přiveďte k varu a vařte dalších 5 minut. Vyjměte bobkový list a snítky tymiánu.
- Podávejte posypané strouhaným parmezánem.