Grilování vepřového masa se ode dneška již nemusíte vůbec bát. S naším receptem si totiž připravíte dokonalé grilované vepřové kotletky.
Ingredience
- 6 šálků studené vody
- 1/3 šálku soli
- 3 lžíce krystalového cukru
- Volitelná dochucovadla: 4 proužky citrusové kůry, 4 rozmačkané stroužky česneku, 1 lžička sušených nebo čerstvých bylinek, celého koření nebo 2 bobkové listy
- 4 vepřové kotlety bez kosti nebo s kostí (alespoň 1 cm silné)
- 1 lžička čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Připravte slaný nálev. Do velké mísy dejte 6 šálků studené vody, 1/3 šálku kuchyňské soli, 3 lžíce krystalového cukru a případná dochucovadla. Šlehejte, dokud se sůl a cukr nerozpustí.
- Slaný nálev nechte 30 minut až 2 hodiny odstát. Přidejte 4 vepřové kotlety a ujistěte se, že jsou zcela ponořené. Přikryjte a dejte do chladničky alespoň na 30 minut nebo až na 2 hodiny.
- Přibližně 20 minut před tím, než budete připraveni k pečení, rozpalte venkovní gril. V případě grilu na dřevěné uhlí rozložte zapálené uhlíky na jednu polovinu grilu a druhou stranu nechte prázdnou. V případě plynového grilu zahřejte všechny hořáky na vysokou teplotu (alespoň 205 °C).
- Kotlety vyjměte z nálevu a nálev vylijte. Kotlety důkladně osušte papírovými utěrkami. Okořeňte je po celém povrchu 1 lžičkou černého pepře nebo kořením na potírání.
- Kotlety opečte na prudkém ohni. V případě potřeby oškrábejte grilovací rošty. Pokud používáte plynový gril, snižte jeden z hořáků na střední teplotu. Kotlety položte na rozpálenější stranu grilu, přiklopte a grilujte, dokud se na spodní straně neobjeví grilovací značky, asi 3 minuty z každé strany.
- Přesuňte kotlety na chladnější část grilu. Přikryjte je a každých několik minut je obracejte po dobu 4-7 minut.
- Přeneste kotlety na servírovací talíř, volně je přikryjte alobalem a před podáváním je nechte alespoň 5 minut odpočívat.