Zapečené fazole jsou dokonalým doplňkem každého venkovního vaření nebo grilování. Tyto zapečené fazole se pomalu vaří v troubě se slaninou, cibulí a sladkou sirupovou omáčkou. Skvěle chutnají např. s čerstvým kukuřičným chlebem.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Doba vaření: 4 hodiny 10 minut
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 2 šálky suchých fazolí, namočených přes noc
- 225 g proužků slaniny
- 1 střední cibule, nakrájená na kostičky
- 1/2 šálku kečupu
- 3 lžíce melasy
- 1/4 šálku hnědého cukru
- 1 lžíce worcesterové omáčky
- 2 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/4 lžičky suché hořčice
Postup
- Přendáme namočené fazole a vodu z namáčení do hrnce a přivedeme k varu. Snížíme teplotu a vaříme do změknutí přibližně 1-2 hodiny. Tekutinu z vaření slijeme a ponecháme bokem.
- Předehřejeme troubu na 165 °C.
- Uspořádáme polovinu fazolí na dno zapékací mísy. Na fazole položíme polovinu proužků slaniny a posypeme polovinou nakrájené cibule. Vrstvy ještě jednou zopakujeme.
- Ve velkém hrnci na středním ohni smícháme kečup, melasu, hnědý cukr, worcesterskou omáčku, sůl, pepř a suchou hořčici. Přivedeme k varu.
- Fazole přelijeme omáčkou. Přilijeme jen tolik rezervované tekutiny, aby byly fazole zakryté. Zapékací mísu přikryjeme pokličkou nebo alobalem.
- Pečeme v předehřáté troubě 1,5 hodiny. Odstraníme pokličku a pokračujeme v pečení ještě 1,5-2,5 hodiny dokud fazole nezměknou, přičemž je každou půlhodinu kontrolujeme a v případě potřeby přiléváme tekutinu, aby fazole nebyly příliš suché.