engin-akyurt-o7kd3rwacvi-unsplash

Tyto krémové houbové těstoviny mluví samy za sebe. Klouzavá změť těstovin zalitá krémovou parmezánovou omáčkou s máslovými česnekovými houbami je jednoduchá, rychlá a naprosto luxusní.

Příprava

  • Příprava: 8 minut
  • Vaření: 12 minut
  • Počet porcí: 2

Ingredience

  • 160g fettuccine nebo linguine
  • 2 lžíce (30 g) nesoleného másla
  • 1/2 lžíce olivového oleje
  • 300g žampionů, nakrájených na plátky o tloušťce 1/3 cm
  • 2 stroužky česneku, jemně nasekané
  • 1/2 šálku (125 ml) bílého vína, suchého
  • 1/2 šálku (125 ml) kuřecího vývaru
  • 3/4 šálku (185 ml) smetany
  • 1/3 šálku (30 g) parmezánu, jemně nastrouhaný
  • 1/2 lžičky soli a pepře

K servírování:

  • Dodatečný parmezán
  • Petržel, nahrubo nasekaná (nepovinné)

Postup

  1. Těstoviny vařte v osolené vodě o 1 minutu kratší dobu, než je doba podle obalu (začněte s tím v polovině vaření hub). Těsně před scezením vylijte 1 šálek vody z vaření a slijte.
  2. Rozpusťte máslo a rozehřejte olej na velké pánvi na vysokém ohni.
  3. Přidejte houby a za pravidelného míchání je opečte. Když se začnou „potit“, přidejte špetku soli a pepře.
  4. Když houby pěkně zezlátnou (asi 4-5 minut), přidejte česnek a vařte, dokud česnek nezezlátne a houby nezezlátnou.
  5. Odstupte a přidejte víno (musí se vařit), míchejte a seškrabujte dno pánve. Prudce vařte, dokud se víno z větší části neodpaří a nezmizí vinný zápach.
  6. Přidejte vývar, smetanu, parmezán, sůl a pepř. Mícháme, aby se parmezán rozpustil, a za pravidelného míchání vaříme 2 minuty.
  7. Přendejte těstoviny do omáčky a 1 až 2 minuty je promíchávejte, dokud omáčka nezhoustne a nepokryje těstoviny. Pokud je omáčka příliš hustá, přidejte kapku vyhrazené vody na vaření těstovin.
  8. Ozdobte petrželkou a ihned podávejte s extra parmezánem.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang