Tento klasický švýcarský steak se připravuje z tlustého plátku kulatého steaku, který se pomalu vaří v rajčatové omáčce, dokud není úplně měkký. Jeden steak snadno nasytí celou rodinu.
Švýcarský steak nabízí spoustu možností pro podávání s pestrou paletou nejrůznějších příloh i omáček, jako je třeba omáčka ze zeleného pepře.
Příprava
- Čas přípravy: 30 minut
- Doba vaření: 90 minut
- Celkový čas: 2 hodiny
- Počet porcí: 4 až 6 porcí
Ingredience
- Jeden 2 až 2,5 kg kulatý nebo top round steak, asi 1 cm silný
- Několik lžic mouky
- Sůl a pepř
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 cibule, nakrájená nahrubo
- 1 stroužek česneku, nasekaný
- 2 šálky rajčatového protlaku (konzervovaného nebo čerstvého)
- 2 lžičky čerstvého tymiánu, šalvěje a majoránky nebo po 1/2 lžičce sušeného tymiánu a šalvěje
- Volitelně: vhodné je přidat zeleninu, např. brambory, mrkev nebo zelené fazolky
Postup
- Steaky opečte z obou stran: Na steak z obou stran vetřete mouku. Posypte solí a pepřem. V široké mělké pánvi (s pokličkou) rozehřejte 2 lžíce oleje na středně vysokou teplotu. Vložte steak na pánev a opékejte jej přibližně 10 minut z každé strany, aby steak zhnědl.
- Vyndejte steak z pánve a dejte stranou. Do pánve přidejte cibuli a česnek a další lžíci oleje.
- Cibuli a česnek smažte 3-5 minut a kovovou špachtlí seškrábejte kapky ze steaku a smíchejte je s cibulí. K cibuli přidejte polovinu bylinek.
- Přidejte steak, bylinky a rajčatový protlak.
- Vraťte steak na pánev a položte ho na cibuli. Cibuli rozmístěte kolem steaku a na něj. Zbytek bylinek posypte na steak. Přidejte na pánev 2 šálky rajčatového protlaku.
- Přikryjte a nechte dusit: Přikryjte pánev těsně přiléhající pokličkou. Pokud máte klenutou poklici, která se hodí, použijte ji. Klenutá poklice pomůže cirkulaci páry a vlhkosti z vařících se šťáv a udrží steak vlhký.
- Steak v rajčatovém protlaku přiveďte k varu a poté snižte teplotu na nejnižší možnou teplotu, aby se udržel mírný var.
- Vařte 1 1/2 hodiny.
- Předvařte zeleninu: Zatímco se steak vaří, můžete si mírně předvařit zeleninu, kterou chcete ke steaku podávat. Například pro tento pokrm je vhodné vařit v páře 4 malé, oloupané, na čtvrtky nakrájené brambory a 2 mrkve, podélně rozčtvrcené a nakrájené na dvoucentimetrové segmenty, po dobu 5-10 minut.
- Po 1,5 hodině přípravy steaku jsme pánev odkryli, steak otočili, přidali brambory a mrkev, pánev přikryli a steak se zeleninou vařili dalších 30 minut.
- Důvodem, proč byste měli zeleninu nejprve trochu předvařit, je to, že steak se vaří při velmi nízké teplotě. Budete mít větší kontrolu nad tím, jak je zelenina uvařená, když ji nejdříve trochu předvaříte.
- Nakrájejte na plátky a podávejte: Steak by měl být hotový po celkové době přípravy 2 hodiny. Chcete-li jej zkontrolovat, můžete do něj píchnout vidličkou. Maso by mělo být poměrně měkké.
- Chcete-li steak podávat, vyjměte jej a nakrájejte na plátky na prkénku. Steaky přelijte lžící omáčky.