Tato bohatá máslová karamela je pokrytá hladkou čokoládou a posypaná křupavými mandlemi. Recept je snadný na přípravu a je ideálním dárkem např. na svátek.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Doba vaření: 30 minut
- Dodatečný čas: 60 minut
- Počet porcí: 32 ks
Ingredience
- 2 šálky nesoleného másla
- 2 šálky bílého cukru
- 1/4 lžičky soli
- 2 šálky polosladkých čokoládových lupínků
- 1 šálek jemně nasekaných mandlí
Postup
- Smícháme máslo, cukr a sůl ve velkém hrnci na středním ohni. Neustále mícháme asi 5 minut, dokud se máslo nerozpustí.
- Mezitím vyložíme plech pečícím papírem tak, aby přesahoval přes strany plechu.
- Jakmile se máslo rozpustí, přestaneme míchat a směs přivedeme k varu. Jakmile začne vřít, vaříme ji za stálého míchání asi 20-30 minut, dokud nezíská tmavě jantarovou barvu a teplota na cukrářském teploměru nedosáhne 137 °C.
- Ihned nalijeme karamelovou směs do připraveného plechu nebo zapékací mísy. Povrch posypeme čokoládovými lupínky a necháme stát 1-2 minuty, dokud nezměknou. Pomocí stěrky rozetřeme změklou čokoládu do tenké a rovnoměrné vrstvy. Čokoládu posypeme ořechy a mírně přitlačíme.
- Vložíme karamelovou směs do lednice na zhruba 60 minut, dokud neztuhne.
- Ztuhlý karamel vyjmeme z pečící nádoby i s pečícím papírem. Rozlámeme ho na kousky a uložíme do vzduchotěsné nádoby.
TIP: Místo mandlí můžete použít jakékoli jiné ořechy, např. nasekané vlašské nebo pekanové ořechy.