Snadný recept na nejlepší karamelu na světě

DezertyDezerty, zákusky a poháryŘezySnacky

Tato bohatá máslová karamela je pokrytá hladkou čokoládou a posypaná křupavými mandlemi. Recept je snadný na přípravu a je ideálním dárkem např. na svátek.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Doba vaření: 30 minut
  • Dodatečný čas: 60 minut
  • Počet porcí: 32 ks

Ingredience

  • 2 šálky nesoleného másla
  • 2 šálky bílého cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 šálky polosladkých čokoládových lupínků
  • 1 šálek jemně nasekaných mandlí

Postup

  1. Smícháme máslo, cukr a sůl ve velkém hrnci na středním ohni. Neustále mícháme asi 5 minut, dokud se máslo nerozpustí.
  2. Mezitím vyložíme plech pečícím papírem tak, aby přesahoval přes strany plechu.
  3. Jakmile se máslo rozpustí, přestaneme míchat a směs přivedeme k varu. Jakmile začne vřít, vaříme ji za stálého míchání asi 20-30 minut, dokud nezíská tmavě jantarovou barvu a teplota na cukrářském teploměru nedosáhne 137 °C.
  4. Ihned nalijeme karamelovou směs do připraveného plechu nebo zapékací mísy. Povrch posypeme čokoládovými lupínky a necháme stát 1-2 minuty, dokud nezměknou. Pomocí stěrky rozetřeme změklou čokoládu do tenké a rovnoměrné vrstvy. Čokoládu posypeme ořechy a mírně přitlačíme.
  5. Vložíme karamelovou směs do lednice na zhruba 60 minut, dokud neztuhne.
  6. Ztuhlý karamel vyjmeme z pečící nádoby i s pečícím papírem. Rozlámeme ho na kousky a uložíme do vzduchotěsné nádoby.

TIP: Místo mandlí můžete použít jakékoli jiné ořechy, např. nasekané vlašské nebo pekanové ořechy.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang