Léto je za rohem a možná už máte doma nějaké sladké plody ze zahrady. Toto bezstarostné období si můžete zpříjemnit například sladkými dezerty se sezónním ovocem.
Pokud v kuchyni teprve začínáte a sbíráte zkušenosti nebo jen nemáte tolik času, tyto recepty se vám budou určitě hodit. Příprava je velmi jednoduchá a výsledkem jsou lahodné ovocné koláče, které vám vykouzlí úsměv na rtech.
Malinový koláč – recept
Tento recept na malinový koláč je skvělým způsobem, jak využít maliny rostoucí na zahradě.
TIP: Zbyla vám malinová náplň? Použijte do domácích koblih.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba pečení: 45 minut
- Celkem: 60 minut
- Počet porcí: 8
Ingredience na malinový koláč
- 2 balení koláčového těsta
- 4 šálky malin
- 1 šálek bílého cukru
- 2 a 1/2 lžíce tapioky
- 1 lžíce citrónové šťávy
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 1/8 lžičky soli
- 4 lžičky másla
- 1 lžíce smetany
Postup na malinový koláč
- Předehřejeme troubu na 220 °C. Dno a boky koláčové formy vyložíme jedním koláčovým těstem.
- Ve velké míse smícháme maliny, cukr, tapioku, citrónovou šťávu, skořici a sůl. Maliny pořádně obalíme, nalijeme je do koláčové formy a potřeme máslem.
- Náplň přikryjeme zbývajícím koláčovým korpusem. Okraje koláče dáme do fólie tak, aby se utěsnily. Vrchní část potřeme smetanu a vyřízneme několik zářezů, aby mohla unikat pára.
- Koláč pečeme 15 minut v předehřáté troubě. Poté snížíme teplotu na 190 °C a pečeme přibližně dalších 30-35 minut, dokud koláč nezezlátne a náplň nevybublá. Před podáváním necháme koláč zcela vychladnout.
TIP: Pokud okraje koláče příliš rychle hnědnou, přikryjte je v polovině pečení proužky alobalu.
Koláč s malinami – recept
Tento malinový koláč je dokonale vyvážený mezi sladkou a trpkou chutí. Náplň je pěkně hustá a plná čerstvých malin. Jeho příprava je rychlá a snadná a obsahuje pouze 6 ingrediencí!
Ingredience na koláč s malinami
- 1 balení křehkého koláčového těsta (kupované nebo domácí)
- 650 g čerstvých nebo mražených malin
- 150 g krystalového cukru
- 4 lžíce kukuřičného škrobu
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžíce másla nakrájeného na kostičky
Postup na koláč s malinami
- Předehřejte troubu na 210 °C. Máslem vymažte koláčovou formu a dejte ji stranou.
- Ve velké míse opatrně promíchejte maliny, cukr, kukuřičný škrob a citronovou šťávu.
- Na dno formy položte polovinu vyváleného křehkého těsta. Lžící rovnoměrně rozetřete malinovou náplň a koláč posypte kostičkami másla.
- Z druhé poloviny těsta vykrojte několik roztomilých tvarů a položte je navrch koláče. Uzavřete a umačkejte okraje podle potřeby.
- Pečte 10 minut při teplotě 210 °C, poté snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších 40-45 minut, dokud není kůrka zlatavá a náplň bublá.
Malinový koláč na plech s drobenkou na povrchu – recept
Lesní plody patří i do koláčů a na tenhle vám bude stačit obyčejný plech. Pochutnejte si na rychlé dobrotě, malinovém koláči s drobenkou na plech.
Ingredience na malinový koláč na plech s drobenkou na povrchu
- 330 g polohrubé mouky
- 100 g moučkového cukru
- 100 g másla
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 prášek do pečiva
- 2 vejce (žloutky)
- 250 ml mléka
- 500 g čerstvých nebo mražených malin
- sůl
Na drobenku
- 90 g hrubé mouky
- 70 g krystalového cukru
- 4 lžíce másla
- 20 g vanilkového cukru
Postup na malinový koláč na plech s drobenkou na povrchu
- Maliny opláchneme a necháme okapat. Mouku prosejeme, smícháme s práškem do pečiva a solí.
- Žloutky vyšleháme se změklým máslem a oběma cukry. Žloutkovou směs vmícháme do těsta společně s mlékem a vyšleháme hladké těsto.
- Troubu předehřejeme na 180 °C a připravíme si plech s pečicím papírem. Do plechu rovnoměrně rozprostřeme těsto, poklademe na něj maliny. S malinami nešetříme, koláč musí být šťavnatý.
- Aby byl koláč pěkně křupavý, budeme potřebovat drobenku. Máslo rozpustíme, smícháme s moukou, oběma cukry a vypracujeme drobenku. Drobenku nasypeme na maliny.
- Koláč dáme péct do trouby a pečeme 40 minut dozlatova. Hotový koláč necháme vychladnout.
TIP: Připravte si i jiné ovocné koláče, co třeba tento borůvkový koláč, jahodový koláč nebo koláč s meruňkami? Na podzim pak můžete plynule přejít na švestkový koláč s drobenkou nebo tento jablečný koláč.
Nejlepší malinový koláč, bez lepku, s mascarpone a malinami
Tento malinový koláč je stejně chutný jako snadný na přípravu. Díky bohatému, v ústech se rozplývajícímu piškotu posetému malinami a jemné malinové polevě z mascarpone je radost ho připravovat i jíst.
Ingredience na nejlepší malinový koláč
- 300 g směs hladké bezlepkové mouky
- 100 g mandlové mouky
- 3/4 lžičky xantanové gumy (pokud vaše bezlepková směs xantanovou gumu již obsahuje, vynechejte ji)
- 4 lžičky prášku do pečiva
- 300 g moučkového cukru
- 1/2 lžičky soli
- kůra ze 2 citronů
- 340 g másla, změklého
- 6 středně velkých vajec, pokojové teploty
- 190 ml mléka
- 1 lžička vanilkové pasty (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 330-450 g mražených malin
Mascarpone poleva
- 225 g mražených malin
- 300 ml smetany ke šlehání
- 90 g moučkového cukru
- 225 g mascarpone
- 1 lžička vanilkové pasty (nebo 2 lžičky vanilkového extraktu, nepovinné)
Postup na nejlepší malinový koláč
- Rozehřejte troubu na 180 °C a vyložte plech pečicím papírem.
- Do velké mísy prosejte směs bezlepkové mouky, mandlovou mouku, xantanovou gumu a prášek do pečiva. Přidejte cukr a sůl a promíchejte, dokud se nespojí.
- Přidejte změklé máslo a buď pomocí stojanového mixéru s pádlovým nástavcem, nebo ručního mixéru zapracujte máslo do suchých přísad, dokud nezískáte strukturu připomínající hrubý písek.
- Přidejte citronovou kůru. V samostatné míse smíchejte vejce, mléko, vanilku a citronovou šťávu. Mokré přísady přidejte do směsi suchých a másla a dobře prošlehejte/promixujte, dokud nevznikne hladké těsto bez hrudek mouky.
- Těsto přeneste do připravené plechové formy. Doporučujeme udělat takto několik vrstev a každou vrstvu posypat mraženými malinami, aby bylo ovoce rovnoměrně rozloženo.
- Uhlaďte povrch, posypte zbylými mraženými malinami a pečte v troubě předehřáté na 180 ºC asi 38-40 minut nebo dokud koláč nevykyne, není na povrchu zlatohnědý a zapíchnuté párátko nevyjde čisté.
- Pokud koláč začne příliš rychle nebo příliš hnědnout, přikryjte ho alobalem a pokračujte v pečení, dokud nebude hotový.
- Nechte koláč v plechu asi 10 minut vychladnout, poté jej vyjměte z plechu a nechte zcela vychladnout na chladicí mřížce. (Případně jej můžete nechat v plechu zcela vychladnout – záleží na tom, jak chcete koláč podávat).
- Připravte si mascarpone polevu. V hrnci svařte maliny na středním plameni, dokud nepustí šťávu a část tekutiny se neodpaří.
- Malinovou směs propasírujte přes síto, abyste odstranili semínka a slupku.
- Vraťte malinovou šťávu do hrnce a vařte ji, dokud se její objem nezmenší na přibližně 1/4 až 1/3 šálku a nechte vychladnout.
- Ve velké míse vyšlehejte smetanu a moučkový cukr, dokud se nevytvoří měkké špičky.
- Jakmile je šlehačka ve fázi měkkých špiček, vmíchejte do ní mascarpone. Získáte hladkou polevu, která se snadno roztírá, ale zároveň drží tvar. Přidejte vanilkovou pastu (volitelně) a míchejte, dokud není rovnoměrně rozprostřena.
- Polevu rozetřete na vychladlý malinový plát a přelijte vychladlou malinovou redukcí.
Rychlý tvarohový koláč s ovocem – rychlý malinový koláč – recept
Tento tvarohový koláč si v létě zamilujete, jeho příprava je rychlá, snadná a hodí se do něj snad každé letní ovoce, které v zahrádce zrovna uzraje.
Ingredience na rychlý malinový koláč
Koláč
- 300 g polohrubé mouky
- 170 g cukru krupice
- 100 g rozpuštěného másla
- 250 ml mléka
- 2 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
Tvarohový krém
- 2 tvarohy
- 1 vrchovatou lžíci pudinkového prášku
- 1 vanilkový cukr
- cukr krupice dle chuti
- citronová kůra
- třešně, maliny, borůvky, či jiné ovoce dle chuti
Drobenka
- máslo
- polohrubá mouka
- cukr
- skořice
- vanilkový cukr
Postup na rychlý malinový koláč
- Všechny ingredience na těsto smíchejte a nalijte do máslem vymazaného a moukou vysypaného plechu.
- Dále si v míse smíchejte tvarohy, přidejte pudinkový prášek, citronovou kůru, vanilkový a krupicový cukr a rovnoměrně navrstvěte a poté rozetřete na těsto.
- Na tvaroh rozprostřete ovoce a posypte skořicovou drobenkou. Koláč pečte v předehřáté troubě na 185 °C dozlatova (cca 30-40 minut).
Ovocný koláč na plech – recept
Máte doma přebytky ovoce? Ať už se jedná o čerstvé sezónní druhy nebo mražené ovocné zásoby, máme pro vás jednoduchý recept na ovocný koláč. S posypkou z křupavé drobenky si získá místo u vaší nedělní kávy.
Ingredience na ovocný koláč na plech
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1 hrnek cukru
- 1 prášek do pečiva
- citronová kůra
- 1 hrnek mléka
- 1 hrnek oleje
- 1 vejce
- panák rumu
Na náplň
- ovoce (meruňky, broskve, jahody, třešně)
Drobenka
- 1 hrnek polohrubé mouky
- 3/4 hrnku cukru
- 1 vanilkový cukr
- 100 g tuhého másla
Postup na ovocný koláč na plech
- Troubu rozehřejeme ideálně na 160 °C, na horkovzdušný program.
- Nejprve připravíme těsto na koláč. V míse smícháme všechny sypké suroviny, tedy mouku, cukr a prášek do pečiva.
Následně k nim přidáme tekuté, tedy mléko, olej a vejce. Podle chuti přidáme i rum. - Vše společně pořádně promícháme. Vzniklé těsto by mělo být spíše řidší. V případě, že je těsto moc husté, přidáme ještě trochu mléka.
- Nachystaný plech vyložíme pečicím papírem, vylejeme na něj připravené těsto a zaskládáme ovocem.
- Na závěr připravíme drobenku. Všechny přichystané suroviny dáme do mísy. Vše pořádně spojíme ručně, rozdrobíme, aby se dobře spojilo tuhé máslo s moukou a cukry.
- Drobenkou pak posypeme těsto s ovocem a dáme péct do trouby asi na 30 minut. Těsto zezlátne a drobenka bude krásně křupavá.
Recept na drobenku na buchtu
Kynuté a mnohé lité koláče se bez drobenky zkrátka neobejdou. Pokud si však nejste jistí poměry nebo stále hledáte ten správný předpis, vyzkoušejte tento recept na rychlou drobenku. Vždy se povede a je ozdobou každé buchty.
Ingredience na drobenku na buchtu
- 1 hrnek hrubé mouky
- 1/2 hrnku cukru krystal
- 3-4 lžíce másla
Postup na drobenku na buchtu
- Másla dejte do mísy nejdříve 3 lžíce, po zpracování drobenky uvidíte, jestli je třeba větší množství. V tom případě přidejte asi lžíci.
- Cukr si v míse smícháme s moukou, přidáme máslo a dobře mezi prsty promneme, až vznikne hezká drobenka. Podle potřeby ještě můžeme přidat cukr nebo mouku, případně kokos. Pokud na koláče použijeme kyselejší ovoce, můžeme přisypat více cukru (zpravidla u rebarborového koláče nebo rybízového koláče).
Pokud máte chuť na něco dobrého ke kávě, zkuste si upéct rychlý ovocný koláč na plech. Zvlášť v létě můžete vyzkoušet spoustu příchutí. Ať už se rozhodnete pro jahody, třešně, borůvky, ostružiny či meruňky, doufáme, že jste si z našich receptů vybrali a některý vyzkoušíte. Zaručujeme, že se po nich u vás doma jednoduše zapráší.