Připravte si s námi vynikající těstoviny, zjemněné lahodnou smetanovou omáčkou a doplněné o perfektně křupavé žampiony. Dalším skvělým tipem na pokrm inspirovaný Itálií, který používá žampiony, je žampionová pizza.
Ingredience
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 500 g směsi hub, nakrájené na kousky o velikosti sousta
- Sůl
- 2 středně velké šalotky, jemně nasekané
- 500 g špaget
- 1/2 šálku husté smetany
- Kůra a šťáva z 1/2 citronu
- 1/3 šálku jemně nasekané petrželky
- 2 lžíce nesoleného másla, nakrájené na kousky
- 1 šálek parmezánu, jemně nastrouhaný (asi 1/2 šálku), plus další na podávání
- Čerstvě mletý černý pepř
Postup
- Ve velkém hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje na střední teplotu. Polovinu žampionů vařte v jedné vrstvě, dokud okraje nezhnědnou a nezačnou křupat, asi 3 minuty. Houby otočte a za občasného promíchání pokračujte ve vaření, dokud všechny strany nezhnědnou a nezkřehnou, asi dalších 5 minut.
- Pomocí děrované naběračky přendejte houby na talíř a osolte je. Postup opakujte se zbývajícími 2 lžícemi oleje, houbami a další solí.
- Snižte teplotu na středně nízkou a vraťte všechny houby do hrnce. Přidejte šalotku a za častého míchání vařte, dokud šalotka nezprůsvitní a nezměkne, asi 2 minuty.
- Mezitím uvařte těstoviny ve velkém hrnci s vroucí osolenou vodou za občasného míchání, dokud nejsou velmi al dente, asi o 2 minuty méně, než je uvedeno na obalu.
- Pomocí kleští přendejte těstoviny do hrnce s houbami a přidejte smetanu a 1 šálek tekutiny z vaření těstovin. Zvyšte teplotu na střední, přiveďte k varu a za stálého míchání vařte, dokud nejsou těstoviny al dente a tekutina mírně nezhoustne, asi 3 minuty.
- Odstavte hrnec z ohně. Přidejte citronovou kůru a šťávu, petrželku, máslo, parmezán a hodně pepře a promíchejte. Ochutnejte a v případě potřeby dosolte.
- Těstoviny rozdělte do misek a posypte dalším parmezánem.