Pomalu pečené jehněčí stehno – recept

Hlavní jídlaJehněčí masoMasoOmáčky

Tato pomalu pečená jehněčí kýta posune vaši příští nedělní pečeni na zcela novou úroveň. Je jednoduchá a velmi šetrná. Chce to sice trpělivost, avšak odměnou vám bude křehké jehněčí stehno, které se dá vyndat od kosti a podává se s hříšně lahodnou rozmarýnovou omáčkou s česnekem.

Ingredience

  • 2,25 kg jehněčí kýty s kostí (nebo plece)
  • Sůl a pepř
  • 1,5 lžíce olivového oleje
  • 1 celá hlavička česneku, neoloupaná, vodorovně rozříznutá na polovinu
  • 1 cibule, rozčtvrcená (neoloupaná je lepší)
  • 2 snítky rozmarýnu (2 snítky = šepot rozmarýnové chuti, 4 snítky = výraznější chuť)
  • 3 šálky hovězího vývaru/bujónu
  • 2 šálky vody

Na omáčku:

  • 4 lžíce mouky (bílé)
  • 1 šálek vody
  • Sůl a pepř, podle chuti

Postup

  1. Předehřejte troubu na 170 °C (standardní) nebo 150 °C (ventilátor).
  2. Česnek, cibuli a rozmarýn vložte do kovové zapékací misky.
  3. Okořeňte jehněčí maso: Vložte jehněčí kýtu pravou stranou do pánve. Hojně ji posypte solí a pepřem a vetřete.
  4. Otočte jehněčí a položte je tak, aby z větší části leželo na česneku a cibuli. Posypte dalším množstvím soli a pepře a vetřete je.
  5. Přidejte tekutiny a přiklopte: Jehněčí maso pokapejte olivovým olejem. Kolem jehněčího nalijte vývar a vodu – nezakryje ho, to nevadí, jehněčí se do něj ponoří. Přikryjte alobalem (nepoužívejte pokličku, chcete, aby se trochu tekutiny vypařilo).
  6. Pomalu pečte: Vložte do trouby a pečte zhruba 4,5 hodiny.
  7. Zkontrolujte maso: Vyjměte maso z trouby a odstraňte alobal. Jehněčí maso otočte. Zkontrolujte, zda je maso dostatečně měkké, aby se dalo snadno oddělit vidličkou. Pokud tomu tak není, vraťte maso přikryté do trouby.
  8. Vraťte jehněčí odkryté do trouby na dalších 45 minut nebo dokud není dobře propečené.
  9. Jehněčí vyjměte a vydatně je přelijte šťávou z pánve. Přeneste na servírovací talíř, volně přikryjte fólií, zatímco budete připravovat omáčku (zůstane teplá 1 až 1,5 hodiny).
  10. Na oddělování masa stačí kleštičky, aby bylo maso měkké. Podávejte s omáčkou.

OMÁČKA:

  1. Odstraňte tuk: Vezměte velkou lžíci, abyste z povrchu tekutiny odpustili a vyhodili část tuku.
  2. Přidejte mouku: Pánev postavte na sporák na střední teplotu. Když tekutina začne bublat, přidejte mouku. Metličkou ji vmíchejte – může to trvat několik minut, protože tekutina se redukuje.
  3. Přidejte vodu: Jakmile bude mouka vypadat jako bláto, přilijte 1/2 až 1 šálek vody, dokud nezíská konzistenci omáčky podle vaší chuti. Podle chuti upravte sůl a pepř.
  4. Omáčku přecedíme do mísy a vymačkáme šťávu z cibule. Nalijte omáčku do džbánu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang