Na bramborovém salátu je skvělé, že poslouží mnoha lidem bez velké námahy. Jeho příprava je totiž velice snadná. Podávejte ho při pokojové teplotě nebo chlazený.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 30 minut
  • Celkem: 45 minut
  • Počet porcí: 4-6

Ingredience

  • 900 g brambor nakrájených na kousky (můžou být i se slupkou)
  • 6 plátků slaniny
  • 3/4 šálku zakysané smetany
  • 1/4 šálku majonézy
  • 2 lžičky hořčice
  • 1/2 šálku zelené cibulky, nakrájené na tenké plátky
  • 1/3 šálku nakrájeného celeru
  • 1/4 šálku nasekané petrželky
  • 2 koprové okurky nakrájené na kostičky
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Postup

  1. V hrnci zalijeme brambory studenou osolenou vodou. Přivedeme je k varu a snížíme teplotu na minimum.
  2. Vaříme asi 20 minut, dokud brambory nejsou při propíchnutí vidličkou měkké. Slijeme a propláchneme studenou vodou, aby se přestaly vařit.
  3. Rozehřejeme pánev na středně nízkou teplotu. Rozložíme proužky slaniny do jedné vrstvy. Opatrně je opečeme a občas obrátíme, dokud lehce nezhnědnou a nevyškvaří se z nich většina tuku.
  4. Slaninu položíme na talíř vyložený papírovými utěrkami, aby nasákla přebytečný tuk. Po vychladnutí nakrájíme slaninu nadrobno.
  5. Ve velké míse vyšleháme zakysanou smetanu, majonézu a hořčici. Přidáme trochu soli a pepře..
  6. Přidáme brambory a jemně je smícháme se směsí zakysané smetany. Přidáme zelenou cibulku, celer, petrželku, kyselé okurky a slaninu a opět jemně promícháme. Můžeme přidat také pár lžic šťávy z okurek. Podle chuti osolíme a opepříme

Téměř babiččin bramborový salát lze podávat ihned, nebo jej můžete nechat v ledničce až do doby, než bude připraven k podávání. Nejlépe se podává v den přípravy, ale zbytky v ledničce vydrží 3-4 dny.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang