Ingredience:
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 8 rajčat
- 2 kuličky pepře
- 2 kuličky nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl
- 1 cibule
- cukr podle chuti
Postup:
Nejdříve si připravíme světlou jíšku z másla a mouky. Za stálého míchání ji přelijeme 2 – 3 dl studené vody a 15 minut povaříme.
Potom přidáme nakrájená rajčata, nakrájenou cibuli, koření a sůl. Rajčata rozvaříme a omáčku prolisujeme přes cedník. Hotovou omáčku dochutíme solí a cukrem.
Rajčata je možné v zimním období nahradit rajčatovým protlakem. V takovém případě nepřidáváme koření, protože protlak je už ochucený.
Rajská omáčka se výborně hodí k vařenému hovězímu masu nebo ke karbanátku, jako přílohu podáváme houskový knedlík nebo těstoviny.