Potřebujete se zahřát lahodnou a výživnou polévkou? Připravte si s námi snadný kuřecí vývar s kuřecími kousky a rýží, který vás zaručeně postaví na nohy.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 55 minut
- Celkem: 1 hodina 5 minut
Ingredience
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce másla (nebo více oleje)
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 cibule, nakrájená nadrobno
- 3 mrkve, rozpůlené a nakrájené na 1 cm plátky
- 3 celerová žebra, nakrájená na 1 cm plátky
- 3 lžičky Vegeta bujónu v prášku, nebo 2 x kostka zeleninového či kuřecího bujónu
- 1/2 lžičky sušené petrželky
- 1/2 lžičky sušeného tymiánu, volitelně
- 1/4 lžičky černého pepře, jemně mletého
- 4 šálky (1 litr) kuřecího vývaru, nízký obsah sodíku
- 4 šálky (1 litr) vody
- 600 g kuřecích stehen bez kůže
- 1 šálek (180 g) dlouhozrnné bílé rýže, nevařené
- Sůl podle chuti
- 1 lžíce jemně nasekané petrželky
Postup
- Olej a máslo dejte do velkého hrnce na středně vysokou teplotu. Přidejte cibuli a česnek a vařte 5 minut, dokud cibule nezprůsvitní.
- Přidejte mrkev a celer, míchejte 1 minutu.
- Přidejte bujonový prášek, sušenou petrželku, tymián (pokud používáte), pepř, kuřecí vývar, vodu. Promíchejte a poté přidejte kuřecí maso.
- Přikryjte pokličkou a vařte na středně nízkém stupni 30 minut. Upravte teplotu tak, aby vývar mírně bublal. Jednou nebo dvakrát seberte přebytečnou pěnu.
- Odstraňte pokličku a přidejte rýži. Promíchejte, přikryjte a vařte 15 minut.
- Odstavte polévku ze sporáku.
- Kuře vyjměte do velké mísy. Rozdrťte ho dvěma vidličkami, vyhoďte kosti a vmíchejte do polévky.
- Vmíchejte polovinu petrželky, ochutnejte a případně dosolte. Podávejte a ozdobte další petrželkou.