Jak připravit černé fazole od základu (bez namáčení)

FazoleLuštěninyPřílohy
cerne-fazole-zakladni-recept

Naučte se základní a nejlepší recept na černé fazole bez namáčení. Díky němu budou vaše černé fazole dokonale uvařené a chutné.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Vaření: 1 hodina 10 minut
  • Celkem: 1 hodina 25 minut

Ingredience

  • 2 a ½ šálku sušených černých fazolí
  • 1 středně velká červená cibule, nakrájená nadrobno
  • 4 střední stroužky česneku, oloupané, avšak ponechané vcelku
  • 2 bobkové listy
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 1 lžička jemné mořské soli
  • 1 lžička mletého kmínu
  • Jeden proužek pomerančové kůry
  • ½ lžičky červené papriky
  • 8 šálků vody, v případě potřeby více
  • 2 polévkové lžíce jemně nasekaného koriandru, volitelně
  • 1 lžíce limetkové šťávy

Postup

  1. Nejdříve proberte černé fazole. Fazole vložte do cedníku nebo síta s jemnými oky a velmi dobře je propláchněte. Nasypte fazole do velkého hrnce.
  2. Přidejte cibuli, česnek, bobkové listy, olivový olej, sůl, kmín, pomerančovou kůru a vločky červené papriky (pokud používáte). Přilijte vodu.
  3. Hrnec přikryjte a na prudkém ohni přiveďte k varu.
  4. Odstraňte pokličku a snižte teplotu na minimum, aby se udržoval mírný var. Fazole promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu hrnce, a nastavte časovač na 1 hodinu. Nechte hrnec odkrytý a podle potřeby upravujte teplotu, aby se udržel mírný var.
  5. Jakmile se časovač vypne, otestujte několik fazolí tak, že je vidličkou přitisknete ke stěně hrnce. Pokud je lze snadno protlačit, ochutnejte několik z nich (opatrně! jsou horké!), abyste zjistili, zda jsou dostatečně kypré, měkké a chutné.
  6. V opačném případě pokračujte ve vaření a zkoušejte je podle potřeby v intervalech 15 až 30 minut, dokud nebudou hotové. Pokud máte nedostatek tekutiny, přidávejte vodu po 1 šálku, aby byly fazole stále zakryté.
  7. Jakmile jsou fazole velmi měkké a chutné, můžete trochu zvýšit teplotu, aby se tekutina z vaření zredukovala na hustší konzistenci, asi 5 až 15 minut (bude se dále zahušťovat, jak budou fazole chladnout).
  8. Odstavte hrnec z ohně. Opatrně odstraňte pomerančovou kůru a oba bobkové listy. Vidličkou přitlačte česnek ke stěně mísy, aby se rozlámal. Přidejte koriandr, pokud jej používáte, a limetkovou šťávu. Promíchejte a spojte. Podle chuti případně dosolte.
  9. Zbytky fazolí nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté je přikryté uložte do chladničky na 4 až 5 dní.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang