Naučte se základní a nejlepší recept na černé fazole bez namáčení. Díky němu budou vaše černé fazole dokonale uvařené a chutné.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 1 hodina 10 minut
- Celkem: 1 hodina 25 minut
Ingredience
- 2 a ½ šálku sušených černých fazolí
- 1 středně velká červená cibule, nakrájená nadrobno
- 4 střední stroužky česneku, oloupané, avšak ponechané vcelku
- 2 bobkové listy
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžička jemné mořské soli
- 1 lžička mletého kmínu
- Jeden proužek pomerančové kůry
- ½ lžičky červené papriky
- 8 šálků vody, v případě potřeby více
- 2 polévkové lžíce jemně nasekaného koriandru, volitelně
- 1 lžíce limetkové šťávy
Postup
- Nejdříve proberte černé fazole. Fazole vložte do cedníku nebo síta s jemnými oky a velmi dobře je propláchněte. Nasypte fazole do velkého hrnce.
- Přidejte cibuli, česnek, bobkové listy, olivový olej, sůl, kmín, pomerančovou kůru a vločky červené papriky (pokud používáte). Přilijte vodu.
- Hrnec přikryjte a na prudkém ohni přiveďte k varu.
- Odstraňte pokličku a snižte teplotu na minimum, aby se udržoval mírný var. Fazole promíchejte, aby se nepřichytily ke dnu hrnce, a nastavte časovač na 1 hodinu. Nechte hrnec odkrytý a podle potřeby upravujte teplotu, aby se udržel mírný var.
- Jakmile se časovač vypne, otestujte několik fazolí tak, že je vidličkou přitisknete ke stěně hrnce. Pokud je lze snadno protlačit, ochutnejte několik z nich (opatrně! jsou horké!), abyste zjistili, zda jsou dostatečně kypré, měkké a chutné.
- V opačném případě pokračujte ve vaření a zkoušejte je podle potřeby v intervalech 15 až 30 minut, dokud nebudou hotové. Pokud máte nedostatek tekutiny, přidávejte vodu po 1 šálku, aby byly fazole stále zakryté.
- Jakmile jsou fazole velmi měkké a chutné, můžete trochu zvýšit teplotu, aby se tekutina z vaření zredukovala na hustší konzistenci, asi 5 až 15 minut (bude se dále zahušťovat, jak budou fazole chladnout).
- Odstavte hrnec z ohně. Opatrně odstraňte pomerančovou kůru a oba bobkové listy. Vidličkou přitlačte česnek ke stěně mísy, aby se rozlámal. Přidejte koriandr, pokud jej používáte, a limetkovou šťávu. Promíchejte a spojte. Podle chuti případně dosolte.
- Zbytky fazolí nechte vychladnout na pokojovou teplotu a poté je přikryté uložte do chladničky na 4 až 5 dní.