Recept na nadýchané domácí houstičky bez hnětení

Drobné pečivoDrobné slané pečivoPečivoSlané pečivo
domaci-housticky-bez-hneteni

Připravte si s námi nadýchané, chutné domácí houstičky. Díky tomuto snadnému receptu si je navíc budete moci připravit bez hnětení.

Příprava

  • Příprava: 25 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Kynutí: 2 hodiny
  • Celkem: 2 hodiny 45 minut

Ingredience na houstičky

  • 3 lžičky instantního droždí (9 gramů)
  • 1/2 šálku (110 g) krupicového cukru
  • 1 a 1/2 šálku (375 ml) teplého mléka
  • 4 a 1/4 šálku (640 g) mouky
  • 2 lžičky skořicového prášku
  • 2 lžičky nového koření
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 a 1/2 šálku (210 g) sultánek
  • kůra z 1-2 pomerančů
  • 50 g nebo 3,5 lžíce nesoleného másla, rozpuštěného a vychlazeného
  • 1 vejce pokojové teploty
  • Další 1/4 šálku mouky na těsto

Ingredience na křížky

  • 1/2 šálku mouky
  • 5 lžic vody

Ingredience na polevu

  • 1 lžíce meruňkového džemu
  • 2 lžičky vody

Postup

  1. Do velké mísy dejte mouku, droždí, cukr, koření, skořici a sůl. Krátce promíchejte stojanovým mixérem s hákem na těsto. Přidejte máslo, mléko, vejce, sultánky a kůru.
  2. Míchejte, dokud se nevytvoří hladké pružné těsto – 5 minut na rychlosti 2 mixéru. Po 1 minutě přidejte podle potřeby další mouku, jen tolik, aby se těsto při míchání odlepovalo od stěn mísy a nelepilo se příliš na prsty.
  3. Těsto nechte v míse, přikryjte potravinářskou fólií a dejte na teplé místo kynout, dokud se nezdvojnásobí. To bude trvat 30 minut až 1,5 hodiny v závislosti na tom, jak je teplé.
  4. Plech vyložte pečicím papírem s přesahem.
  5. Odstraňte potravinovou fólii a těsto propíchejte, aby se vyprázdnilo.
  6. Pracovní plochu poprašte moukou, těsto položte na pracovní plochu a vytvarujte do tvaru špalku – tím se vyprázdní vzduch. Nakrájejte na 12 stejných dílů.
  7. Vezměte jeden kus a dlaní jej přitlačte, poté prsty shrňte do kuličky a těsto krátce srolujte, aby se vytvořila koule. Tím se těsto na jedné straně roztáhne.
  8. Kuličku položte hladkou stranou nahoru na plech. Postup opakujte se zbývajícím těstem. Seřaďte je do řady 3 x 4.
  9. Kus potravinářské fólie lehce postříkejte olejem (jakýmkoli) a volně položte na plech.
  10. Vraťte plech na teplé místo a nechte ho 30-45 minut kynout, dokud těsto nevykyne asi o 75 % (méně než zdvojnásobí svůj objem).
  11. V polovině kynutí předehřejte troubu na 180 °C.
  12. Smíchejte mouku a vodu, dokud nevznikne hustá hmota.
  13. Vložte do kulatého sáčku o průměru 3 mm nebo do malého zipového sáčku a odstřihněte roh.
  14. Odstraňte potravinářskou fólii a trubičkami nanášejte kříže na houstičky. Postupujte pomalu, abyste obepnuli křivky.
  15. Pečte v předehřáté troubě 22 minut nebo dokud povrch není sytě zlatavý. Mezitím dejte džem a vodu do mísy a ohřívejte 30 sekund v mikrovlnné troubě. Promíchejte, aby se ingredience spojily.
  16. Vyjměte houstičky z trouby. Položte na chladicí mřížku.
  17. Ještě teplé je potřete džemovou směsí. Před podáváním je nechte vychladnout, aby byly teplé.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang