Přinášíme vám neuvěřitelně snadný recept na lahodného grilovaného lososa, který si určitě rychle oblíbíte. Přípravu grilovaného lososa zvládne s naším návodem i méně zkušený kuchař.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 10 minut
- Marinování: 20 minut
- Celkem: 45 minut
Ingredience na lososa
- 600-800 g lososa s kůží
- Extra panenský olivový olej
Ingredience na marinádu
- 3/4 šálku sójové omáčky
- 4 stroužky česneku, rozdrcené
Postup
- V míse smíchejte ingredience na marinádu.
- Nakrájejte filety široké 1 a 1/2 až 2 cm. Přísady na marinádu dejte do velké zapékací misky. Filety z lososa obalte v marinádě a poté je vložte do marinády masem dolů.
- Pro rychlé marinování marinujte 20 minut (můžete tak učinit při pokojové teplotě během přípravy grilu) nebo, pokud máte více času, 1 až 2 hodiny v chladničce.
- Před grilováním vyjměte filety z marinády a marinádu zlikvidujte. Rybí filety z obou stran hojně potřete olejem.
- Připravte gril na vysoký přímý žár (pokud používáte gril na dřevěné uhlí, připravte jednu stranu grilu na vysoký přímý žár a druhou stranu s menším počtem uhlíků na nepřímý žár).
- Jakmile je gril rozpálený (ruku byste měli držet jeden centimetr nad grilovacími rošty pouze 1 sekundu), potřete grilovací rošty olejem (nejlépe to uděláte tak, že složíte papírovou utěrku, namočíte ji do oleje a pomocí kleští přeloženou papírovou utěrkou potřete grilovací rošty).
- Vložte filety z lososa na gril nejprve masitou stranou dolů (kůží nahoru), aby se na rozpáleném grilu udělaly pěkné grilovací stopy, dokud je ryba ještě pevná. Zavřete víko grilu. První stranu grilujte 1 až 3 minuty podle tloušťky filetů. Po položení rybích filetů na gril s nimi nehýbejte, dokud je nehodláte obrátit. Jinak by se mohly rozpadnout.
- Pomocí kleští a v případě potřeby i kovové špachtle opatrně obraťte rybu na druhou stranu tak, aby byla nyní stranou s kůží na grilovacím roštu.
- Pokud používáte gril na dřevěné uhlí, měly by být filety umístěny na stranu grilu, která je nejdále od uhlí. Pokud používáte plynový gril, stačí snížit plamen na střední.
- Zavřete víko grilu. Pečte ještě 2-5 minut, opět v závislosti na tloušťce filetů. Losos by měl být po upečení sotva neprůhledný. Je lepší se přiklonit k tomu, že lososa nedopečete, než abyste ho převařili. Vždy můžete rybu vrátit zpět na gril, ale jakmile je dobrý filet přepečený, už s tím nic nenaděláte.
- Opatrně sundejte lososa z grilu a podávejte.