Recept na nejlepší vegetariánské plněné papriky

Bezmasá jídlaFazoleHlavní jídlaSlané receptyVegetariánskéZeleninová jídla

Plněné papriky jsou u řady lidí velmi oblíbeným pokrmem. Zde se naučíte, jak si připravit jejich vegetariánskou verzi, která ovšem zachutná i těm, kteří jinak holdují masu. A co je na tom nejlepší? Recept si můžete snadno přizpůsobit a přidat do něj vlastní jedinečný nádech.

Plněné papriky jsou chutným a snadno připravitelným jídlem, které se jistě stane hitem vaší rodiny. Tento pokrm je plný chuti a výživných látek a je to skvělý způsob, jak přimět děti jíst zeleninu a dopřát si tak zdravou večeři.

Plněné papriky jsou oblíbeným pokrmem v celém regionu střední a jihovýchodní Evropy. Jsou vhodné jak pro hlavní jídlo, tak i jako příloha. V podstatě jde o pečené papriky naplněné různými druhy masa, rýže, česneku a bylinek. Jako přílohu můžete k nim vyzkoušet připravit recept černé čočky.

Příprava plněných paprik pochází z Bulharska, odkud se postupně šířila do dalších zemí a regionů. Plněné papriky se obvykle připravují z červených paprik.

Papriky se nejprve očistí od semínek a jadérek, aby se jejich chuť nezhoršila, a pak se naplní masem nebo rýží, které je smícháno s česnekem, bylinkami a dalšími ingrediencemi. Tato směs se nalije do paprik a pak se všechny papriky postaví do velkého pekáče a pečou se v troubě.

Plněné papriky jsou vysoce výživné a lze je doplnit o mnoho různých ingrediencí. Skvěle se k nim hodí rajská omáčka. Jako příloha se k nim obvykle podává vařená rýže nebo brambory. Jsou také skvělou volbou pro vegetariány, jelikož se z nich dá snadno udělat vegetariánská varianta.

TIP: Vyzkoušejte také recepty na špenát – zelenou listovou zeleninu, která je plná důležitých vitamínů a minerálů.

Plněné papriky jsou zdravou a sytou volbou pro večeři i oběd.

Vegetariánské plněné papriky pečené v troubě – recept

Tento pokrm představuje snadný a zdravý způsob, jak využít zbytky zeleniny a připravit si vydatné jídlo. Navíc je to skvělý způsob, jak do sebe dostat další zeleninu a bílkoviny.

TIP: Vyzkoušet můžete také vegetariánské tacos.

Vegetariánské plněné papriky – ingredience

  • 4 velké červené papriky
  • 1 lžíce extra panenského olivového oleje nebo rostlinného oleje
  • 1/2 středně velké žluté cibule, nakrájené na kostičky
  • sůl
  • 1 šálek nevařené bílé rýže
  • 1 a 1/2 zeleninového vývaru
  • 1 plechovka nakrájených rajčat
  • 3-4 cibulky, nakrájené nadrobno
  • 2 lžíce koření na taco
  • 1 plechovka černých fazolí, scezená a propláchnutá
  • 1 šálek mražené kukuřice
  • 1 šálek rozdrobeného sýra dle chuti

Vegetariánské plněné papriky – postup:

  1. Předehřejte troubu na 200 °C s roštem ve střední poloze. Vymažte pekáč olivovým olejem.
  2. Jednu papriku ořízněte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Zbývající papriky podélně rozpulte, přičemž stonky ponechte pokud možno neporušené. Semínka a žebra vyhoďte.
  3. Rozehřejte olej ve velké pánvi na středním plameni. Jakmile se olej začne lesknout, přidejte cibuli a za stálého míchání ji vařte, dokud nezměkne, asi 4 minuty. Vmíchejte rýži a sůl a vařte ještě asi 3 minuty.
  4. Vmíchejte vývar, rajčata, zelenou cibulku, koření na taco a papriku. Přiveďte rýžovou směs k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte, dokud rýže nezměkne, asi 25 minut. Vmíchejte černé fazole a kukuřici, dokud se úplně nespojí a neprohřejí.
  5. Papriky naaranžujte do připravené zapékací misky a rovnoměrně je naplňte rýžovou směsí. Navrch nasypte sýr. Pečte odkryté, dokud sýr nezačne bublat a nezíská zlatohnědou barvu, asi 40 minut.
  6. Plněné papriky pečené v troubě podávejte teplé s kusem čerstvého pečiva nebo s rýží.
Jedinečnost plněných paprik spočívá v jejich variabilitě, protože je možné je naplnit mnoha různými surovinami.

Plněné papriky bez masa – plněné papriky s rajskou omáčkou – recept

Máte doma hodně paprik a nevíte, co s nimi? Připravte si doma tuto obědovou klasiku. Možná si plněné papriky v rajčatové omáčce pamatujete ze školy, kde vám příliš nechutnaly, ale to se vám v případě tohoto receptu nestane.

Kombinace sladké chuti paprik a nakyslé chuti rajčatové omáčky z něj dělá oblíbené jídlo. Pokud se snažíte omezit konzumaci masa a hledáte spíše bezmasá jídla, tento recept na plněné papriky bez masa vám s tím snadno pomůže, vyzkoušejte také recept na plněné žampiony nivou.

TIP: Jestli se vám plněné papriky zdají příliš pracné, zkuste si připravit třeba toto maďarské lečo.

Plněné papriky s rajskou omáčkou – ingredience

Plněné papriky bez masa:

  • 4 velké papriky
  • 1 cibule
  • 400 g hotového rýžového nákypu
  • 100 g strouhaného sýra
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce nakrájeného česneku
  • 1 lžička oregana
  • 1 lžíce nakrájených sušených rajčat
  • 1 lžíce nakrájeného kopru
  • 2 lžíce nastrouhaného parmezánu

Rajská omáčka:

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule
  • 1 rajče
  • 1 lžíce nakrájeného česneku
  • 1 lžíce nakrájených sušených rajčat
  • ½ lžičky červené papriky
  • 1 lžíce nakrájeného kopru
  • 1 lžíce strouhaného parmezánu
  • sůl a pepř dle chuti

Plněné papriky s rajskou omáčkou – postup

  1. Na olivovém oleji orestujte cibuli a česnek, nechte stranou.
  2. Papriky umyjte, vypeckujte a nakrájejte je na poloviny.
  3. Do misky dejte rýžový nákyp, přidejte nastrouhaný sýr, orestovanou cibuli a česnek, oregano, sušená rajčata a kopr. Vše dobře promíchejte.
  4. Papriky naplňte směsí a dejte je do vymazaného pekáče.
  5. Rajskou omáčku připravte tak, že na olivovém oleji orestujte cibuli a česnek, přidejte nakrájené rajče, sušená rajčata, červenou papriku, kopr a parmezán. Vše dobře promíchejte a vařte na středním plamenu asi 10 minut.
  6. Papriky zalejte omáčkou a dejte je do trouby péct do zlatova na 180°C asi 25 minut.
  7. Hotové papriky posypte nastrouhaným parmezánem a podávejte.
Plněné papriky jsou zdravou volbou pro každého, kdo hledá něco zdravého a chutného.

Nejlepší plněné papriky – plněné papriky od babičky – recept

Babiččiny plněné papriky jsou snadným a chutným způsobem, jak zpestřit každé jídlo. Papriky jsou plněné chutnou směsí hovězího masa a rýže, takže jsou samy o sobě jídlem.

Podávejte je s oblíbenými přílohami nebo si je vychutnejte jako předkrm. Ať už je budete podávat jakkoli, tyto plněné papriky budou jistě hitem.

Plněné papriky od babičky – ingredience

  • 4 papriky
  • 450 g mletého hovězího masa
  • 1/2 hrnku nakrájené cibule
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • 1/2 lžičky italského koření
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky pepře
  • 1/4 lžičky červených pepřových vloček
  • 1 plechovka (410 g) nakrájených rajčat
  • 1/2 šálku vařené dlouhozrnné rýže
  • 1/4 šálku strouhaného parmezánu

Plněné papriky od babičky – postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Z paprik odřízněte vršky a odstraňte semena a blány. Papriky vložte do zapékací misky.
  3. Ve velké pánvi na středním ohni opečte mleté hovězí maso a cibuli, dokud hovězí maso nezhnědne. Přidejte česnekový prášek, italské koření, sůl, pepř a vločky červené papriky. Vmíchejte rajčata a rýži.
  4. Lžící směs vložte do paprik. Povrch posypte parmazánem.
  5. Pečte v předehřáté troubě 45 minut nebo dokud papriky nezměknou.
  6. Když jsou papriky hotové, mohou se podávat tak, jak jsou, nebo posypané sýrem a podávané s těstovinami nebo rýží.
Když jsou papriky hotové, mohou se podávat tak, jak jsou, nebo posypané sýrem a podávané s těstovinami nebo rýží.

Recept na plněné papriky kuskusem

Plněné papriky s kuskusem jsou chutným a zdravým jídlem, které připravíte během chvilky. Je to nejen skvělá večeře, ale můžete si ji vychutnat i jako přílohu k jakémukoli jídlu.

Nejlepší na tomto pokrmu je, že vyžaduje jen velmi málo ingrediencí, z nichž většinu již pravděpodobně máte ve své kuchyni. Budete potřebovat pouze papriky, kuskus, olivový olej, sůl a pepř.

Můžete také přidat jakékoli další ingredience, které máte rádi, například nakrájená rajčata, houby, česnek, cibuli, sýr a čerstvé bylinky.

Papriky plněné kuskusem jsou nejen skvělá večeře, ale můžete si je vychutnat i jako přílohu k jakémukoli jídlu.

Plněné papriky kuskusem – ingredience

  • 4 velké papriky (libovolné barvy)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 cibule nakrájená na kostičky
  • 1 stroužek česneku, mletý
  • 1 šálek žampionů nakrájených na kostičky
  • 1 šálek vařeného kuskusu
  • 1/2 šálku rozdrobeného sýra feta
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky mletého černého pepře
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky

Plněné papriky kuskusem – postup

  1. Předehřejte troubu na 175 °C.
  2. Z paprik odřízněte vršky a odstraňte semínka a blány. Papriky vložte do zapékací misky.
  3. Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a vařte je do změknutí, asi 5 minut.
  4. Přidejte houby a vařte do změknutí, dalších asi 5 minut.
  5. Do pánve přidejte kuskus, fetu, oregano, sůl a pepř. Odstavte z ohně a vmíchejte petrželku.
  6. Kuskusovou směsí naplňte papriky téměř po okraj.
  7. Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut, dokud papriky nezměknou. Podávejte teplé.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang