Plněné papriky jsou u řady lidí velmi oblíbeným pokrmem. Zde se naučíte, jak si připravit jejich vegetariánskou verzi, která ovšem zachutná i těm, kteří jinak holdují masu. A co je na tom nejlepší? Recept si můžete snadno přizpůsobit a přidat do něj vlastní jedinečný nádech.
Plněné papriky jsou chutným a snadno připravitelným jídlem, které se jistě stane hitem vaší rodiny. Tento pokrm je plný chuti a výživných látek a je to skvělý způsob, jak přimět děti jíst zeleninu a dopřát si tak zdravou večeři.
Plněné papriky jsou oblíbeným pokrmem v celém regionu střední a jihovýchodní Evropy. Jsou vhodné jak pro hlavní jídlo, tak i jako příloha. V podstatě jde o pečené papriky naplněné různými druhy masa, rýže, česneku a bylinek. Jako přílohu můžete k nim vyzkoušet připravit recept černé čočky.
Příprava plněných paprik pochází z Bulharska, odkud se postupně šířila do dalších zemí a regionů. Plněné papriky se obvykle připravují z červených paprik.
Papriky se nejprve očistí od semínek a jadérek, aby se jejich chuť nezhoršila, a pak se naplní masem nebo rýží, které je smícháno s česnekem, bylinkami a dalšími ingrediencemi. Tato směs se nalije do paprik a pak se všechny papriky postaví do velkého pekáče a pečou se v troubě.
Plněné papriky jsou vysoce výživné a lze je doplnit o mnoho různých ingrediencí. Skvěle se k nim hodí rajská omáčka. Jako příloha se k nim obvykle podává vařená rýže nebo brambory. Jsou také skvělou volbou pro vegetariány, jelikož se z nich dá snadno udělat vegetariánská varianta.
TIP: Vyzkoušejte také recepty na špenát – zelenou listovou zeleninu, která je plná důležitých vitamínů a minerálů.
Vegetariánské plněné papriky pečené v troubě – recept
Tento pokrm představuje snadný a zdravý způsob, jak využít zbytky zeleniny a připravit si vydatné jídlo. Navíc je to skvělý způsob, jak do sebe dostat další zeleninu a bílkoviny.
TIP: Vyzkoušet můžete také vegetariánské tacos.
Vegetariánské plněné papriky – ingredience
- 4 velké červené papriky
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje nebo rostlinného oleje
- 1/2 středně velké žluté cibule, nakrájené na kostičky
- sůl
- 1 šálek nevařené bílé rýže
- 1 a 1/2 zeleninového vývaru
- 1 plechovka nakrájených rajčat
- 3-4 cibulky, nakrájené nadrobno
- 2 lžíce koření na taco
- 1 plechovka černých fazolí, scezená a propláchnutá
- 1 šálek mražené kukuřice
- 1 šálek rozdrobeného sýra dle chuti
Vegetariánské plněné papriky – postup:
- Předehřejte troubu na 200 °C s roštem ve střední poloze. Vymažte pekáč olivovým olejem.
- Jednu papriku ořízněte, oloupejte a nakrájejte na kostičky. Zbývající papriky podélně rozpulte, přičemž stonky ponechte pokud možno neporušené. Semínka a žebra vyhoďte.
- Rozehřejte olej ve velké pánvi na středním plameni. Jakmile se olej začne lesknout, přidejte cibuli a za stálého míchání ji vařte, dokud nezměkne, asi 4 minuty. Vmíchejte rýži a sůl a vařte ještě asi 3 minuty.
- Vmíchejte vývar, rajčata, zelenou cibulku, koření na taco a papriku. Přiveďte rýžovou směs k varu. Snižte teplotu, přikryjte a vařte, dokud rýže nezměkne, asi 25 minut. Vmíchejte černé fazole a kukuřici, dokud se úplně nespojí a neprohřejí.
- Papriky naaranžujte do připravené zapékací misky a rovnoměrně je naplňte rýžovou směsí. Navrch nasypte sýr. Pečte odkryté, dokud sýr nezačne bublat a nezíská zlatohnědou barvu, asi 40 minut.
- Plněné papriky pečené v troubě podávejte teplé s kusem čerstvého pečiva nebo s rýží.
Plněné papriky bez masa – plněné papriky s rajskou omáčkou – recept
Máte doma hodně paprik a nevíte, co s nimi? Připravte si doma tuto obědovou klasiku. Možná si plněné papriky v rajčatové omáčce pamatujete ze školy, kde vám příliš nechutnaly, ale to se vám v případě tohoto receptu nestane.
Kombinace sladké chuti paprik a nakyslé chuti rajčatové omáčky z něj dělá oblíbené jídlo. Pokud se snažíte omezit konzumaci masa a hledáte spíše bezmasá jídla, tento recept na plněné papriky bez masa vám s tím snadno pomůže, vyzkoušejte také recept na plněné žampiony nivou.
TIP: Jestli se vám plněné papriky zdají příliš pracné, zkuste si připravit třeba toto maďarské lečo.
Plněné papriky s rajskou omáčkou – ingredience
Plněné papriky bez masa:
- 4 velké papriky
- 1 cibule
- 400 g hotového rýžového nákypu
- 100 g strouhaného sýra
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce nakrájeného česneku
- 1 lžička oregana
- 1 lžíce nakrájených sušených rajčat
- 1 lžíce nakrájeného kopru
- 2 lžíce nastrouhaného parmezánu
Rajská omáčka:
- 1 lžíce olivového oleje
- 1 cibule
- 1 rajče
- 1 lžíce nakrájeného česneku
- 1 lžíce nakrájených sušených rajčat
- ½ lžičky červené papriky
- 1 lžíce nakrájeného kopru
- 1 lžíce strouhaného parmezánu
- sůl a pepř dle chuti
Plněné papriky s rajskou omáčkou – postup
- Na olivovém oleji orestujte cibuli a česnek, nechte stranou.
- Papriky umyjte, vypeckujte a nakrájejte je na poloviny.
- Do misky dejte rýžový nákyp, přidejte nastrouhaný sýr, orestovanou cibuli a česnek, oregano, sušená rajčata a kopr. Vše dobře promíchejte.
- Papriky naplňte směsí a dejte je do vymazaného pekáče.
- Rajskou omáčku připravte tak, že na olivovém oleji orestujte cibuli a česnek, přidejte nakrájené rajče, sušená rajčata, červenou papriku, kopr a parmezán. Vše dobře promíchejte a vařte na středním plamenu asi 10 minut.
- Papriky zalejte omáčkou a dejte je do trouby péct do zlatova na 180°C asi 25 minut.
- Hotové papriky posypte nastrouhaným parmezánem a podávejte.
Nejlepší plněné papriky – plněné papriky od babičky – recept
Babiččiny plněné papriky jsou snadným a chutným způsobem, jak zpestřit každé jídlo. Papriky jsou plněné chutnou směsí hovězího masa a rýže, takže jsou samy o sobě jídlem.
Podávejte je s oblíbenými přílohami nebo si je vychutnejte jako předkrm. Ať už je budete podávat jakkoli, tyto plněné papriky budou jistě hitem.
Plněné papriky od babičky – ingredience
- 4 papriky
- 450 g mletého hovězího masa
- 1/2 hrnku nakrájené cibule
- 1/2 lžičky česnekového prášku
- 1/2 lžičky italského koření
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky pepře
- 1/4 lžičky červených pepřových vloček
- 1 plechovka (410 g) nakrájených rajčat
- 1/2 šálku vařené dlouhozrnné rýže
- 1/4 šálku strouhaného parmezánu
Plněné papriky od babičky – postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Z paprik odřízněte vršky a odstraňte semena a blány. Papriky vložte do zapékací misky.
- Ve velké pánvi na středním ohni opečte mleté hovězí maso a cibuli, dokud hovězí maso nezhnědne. Přidejte česnekový prášek, italské koření, sůl, pepř a vločky červené papriky. Vmíchejte rajčata a rýži.
- Lžící směs vložte do paprik. Povrch posypte parmazánem.
- Pečte v předehřáté troubě 45 minut nebo dokud papriky nezměknou.
- Když jsou papriky hotové, mohou se podávat tak, jak jsou, nebo posypané sýrem a podávané s těstovinami nebo rýží.
Recept na plněné papriky kuskusem
Plněné papriky s kuskusem jsou chutným a zdravým jídlem, které připravíte během chvilky. Je to nejen skvělá večeře, ale můžete si ji vychutnat i jako přílohu k jakémukoli jídlu.
Nejlepší na tomto pokrmu je, že vyžaduje jen velmi málo ingrediencí, z nichž většinu již pravděpodobně máte ve své kuchyni. Budete potřebovat pouze papriky, kuskus, olivový olej, sůl a pepř.
Můžete také přidat jakékoli další ingredience, které máte rádi, například nakrájená rajčata, houby, česnek, cibuli, sýr a čerstvé bylinky.
Plněné papriky kuskusem – ingredience
- 4 velké papriky (libovolné barvy)
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule nakrájená na kostičky
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1 šálek žampionů nakrájených na kostičky
- 1 šálek vařeného kuskusu
- 1/2 šálku rozdrobeného sýra feta
- 1 lžička sušeného oregana
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky mletého černého pepře
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
Plněné papriky kuskusem – postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Z paprik odřízněte vršky a odstraňte semínka a blány. Papriky vložte do zapékací misky.
- Na pánvi na středním ohni rozehřejte olivový olej. Přidejte cibuli a česnek a vařte je do změknutí, asi 5 minut.
- Přidejte houby a vařte do změknutí, dalších asi 5 minut.
- Do pánve přidejte kuskus, fetu, oregano, sůl a pepř. Odstavte z ohně a vmíchejte petrželku.
- Kuskusovou směsí naplňte papriky téměř po okraj.
- Pečte v předehřáté troubě 25-30 minut, dokud papriky nezměknou. Podávejte teplé.