Ingredience:
- 1,5 kg vepřové pečeně (karé) bez kosti
- 100 g sádla
- kmín
- hovězí vývar
- cibule
- sůl
- 0,5 kg kyselého zelí
- ½ lžíce hladké mouky
- cukr
Postup:
Na pekáč dáme asi polovinu dávky másla, vyskládáme na něj odřezky masa a kosti, na ně položíme vepřové maso a dáme do trouby péct. Maso pečeme asi 1,5 hodiny, přičemž v polovině pečení maso obrátíme.
Celou dobu maso poléváme vypečenou šťávou a podléváme horkým hovězím vývarem (můžeme použít i horkou vodu).
Mezitím dáme zelí do slané vody se špetkou kmínu a krátce povaříme. Na rozpáleném sádle dozlatova osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli, posypeme moukou a za stálého míchání osmažíme jíšku.
Po přibližně čtvrt hodině vaření vmícháme do zelí připravenou jíšku, podle chuti přidáme cukr a ještě chvíli povaříme.
Když už je maso hotové, vyjmeme ho z pekáče, do pekáče přilijeme vývar (můžeme předtím opatrně lžící odebrat tuk), přidáme trochu soli, povaříme a scedíme.
Vepřo, knedlo, zelo podáváme s houskovým nebo bramborovým knedlíkem polité trochou šťávy.