Baklavu si nemusíte nutně kupovat jen ve specializovaných prodejnách a restauracích. Díky tomuto receptu si lahodnou a sladkou baklavu připravíte snadno doma.
Příprava
- Příprava: 1 hodina
- Vaření: 1 hodina 15 minut
- Celkem: 2 hodiny 15 minut
Ingredience
- 1 balení filo těsta
- 1 a 1/4 šálku nesoleného másla
- 4 šálky vlašských ořechů, jemně nasekaných
- 1 lžička mleté skořice
- 1 šálek cukru krystal
- 2 lžíce citronové šťávy nebo šťáva z 1/2 citronu
- 3/4 šálku vody
- 1/2 šálku medu
Postup
- Těsto filo upravte tak, aby se vešlo do zapékací mísy.
- Dno a stěny vhodné nepřilnavé formy vymažte máslem.
- Začněte medovou omáčkou (která potřebuje čas na vychladnutí, protože se baklava peče): Ve středně velkém hrnci smíchejte 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku medu, 2 lžíce citronové šťávy a 3/4 hrnku vody.
- Přiveďte k varu na středním ohni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí, poté snižte teplotu na nízkou a vařte další 4 minuty bez míchání. Odstavte z ohně a nechte sirup vychladnout, zatímco připravujete baklavu.
- Předehřejte troubu na 175 ˚C.
- Vlašské ořechy rozmixujte v kuchyňském robotu nebo je rozemelte nahrubo/drobně nasekejte. Ve středně velké míse smíchejte 4 hrnky jemně nasekaných vlašských ořechů a 1 lžičku skořice.
- Vložte 10 plátů filo těsta do pečicí formy jeden po druhém a každý plát před přidáním dalšího potřete máslem. Zbývající filo nechte po celou dobu přikryté vlhkou utěrkou.
- Na filo těsto rozetřete asi 1/5 ořechové směsi (asi 3/4 hrnku).
- Přidejte 5 máslem potřených plátů fila a poté další vrstvu ořechů. Opakujte čtyřikrát. Nakonec položíme 10 vrstev máslem potřených plátů filo těsta. Samotný vršek potřete máslem.
- Těsto nakrájejte na širší proužky a poté je diagonálně rozřízněte tak, aby vznikly kosočtverce. Pečte po dobu 1 hodiny a 15 minut nebo dokud vrcholky nezezlátnou.
- Vyjměte z trouby a ihned horkou baklavu rovnoměrně přelijte lžící vychladlého sirupu (uslyšíte, jak syčí). Tím zajistíte, že zůstane křupavá, a ne rozmočená.
- Baklavu nechte zcela vychladnout, odkrytou a při pokojové teplotě. Nejlepších výsledků dosáhnete, když baklavu necháte 4-6 hodin nebo přes noc při pokojové teplotě, aby sirup pronikl do vrstev a změkl.
- Skladujte při pokojové teplotě přikryté utěrkou 1 až 2 týdny.