Nevíte, co s bílky, a patříte mezi milovníky kokosu? Pak vás jistě nadchnou recepty na lahodné nadýchané kokosové pusinky, které si snadno zvládne každý.
I když se to může zdát složité, základ pusinek není nic jiného než směs ušlehaných bílků a cukru. Je to nezbytná poleva pro mnoho dezertů. Kromě základní verze pusinek z bílků existují také kokosové pusinky, na něž se zaměřuje tento článek. Jak kokosové pusinky připravit a jaké jsou výhody kokosu?
Kokos
Kokosový ořech je plod kokosové palmy, který se běžně používá pro vodu, mléko, olej a chutnou dužinu. Kokosovník je považován za nejrozšířenější ovocný strom na planetě a pochází z jihovýchodní Asie a z ostrovů mezi Indickým a Tichým oceánem.
Dnes se kokosové ořechy pěstují po celém světě a získávají stále větší oblibu pro svou chuť, kulinářské využití a mnoho potenciálních zdravotních přínosů.
- Kokos je v kuchyni všestranný a dobře se hodí do sladkých i slaných jídel. Je skvělou volbou pro ty, kteří drží nízkosacharidovou, paleo, bezlepkovou nebo bezořechovou dietu.
- Ačkoli je třeba provést další výzkum, kokosový olej má nízký obsah sacharidů a je bohatý na antioxidanty, zdravé tuky a vlákninu, což by mohlo podpořit kontrolu hladiny cukru v krvi.
Kokos je vysoce kalorický a obsahuje nasycené tuky, které mohou souviset se zvýšenou hladinou cholesterolu. Pokud máte velmi vysokou hladinu cholesterolu nebo vám hrozí srdeční onemocnění, poraďte se o jeho konzumaci se svým lékařem.
Připravte si s kokosem také neodolatelné Rafaelo kuličky.
Kokosové mléko
Kokosové mléko může poskytnout základní vitaminy a živiny, včetně vitaminu C a železa. Může také obsahovat hodně kalorií a nasycených tuků. Pochází z bílé dužiny zralých hnědých kokosových ořechů, které jsou plody kokosovníku. Mléko má hustou konzistenci a bohatou, krémovou strukturu.
Kokosové mléko se vyrábí nastrouháním dužiny z hnědého kokosu, namočením do vody a následným scezením, aby vznikla konzistence podobná mléku. Lze ho použít v celé řadě receptů. Milujete kokos a kokosové mléko? Připravte si luxusní kokosovou buchtu.
Obecně je nejlepší vybírat kokosové mléko v kartonech nebo si ho vyrobit doma. Zařazení mírného množství do jídelníčku může posílit zdraví vašeho srdce a přinést i další výhody.
TIP: Domácí kokosové mléko využijete v receptu na indické kari s kokosovým mlékem, ovocných smoothies (recepty), zdravých palačinek (recept) a veganského banánového smoothie.
Bílkové pusinky – recept
Myslíte si, že výroba pusinek je příliš složitá nebo časově náročná na to, abyste je připravili od nuly na Pavlovu nebo roládu? Přemýšlejte znovu. S tímto jednoduchým základním receptem na pusinky z bílků si pokaždé připravíte dokonalé pusinky.
Ingredience na bílkové pusinky
- 3 velké vaječné bílky
- 175 g bílého krupicového cukru
- ½ lžičky vanilkového extraktu
Postup na bílkové pusinky
- Předehřejte troubu na 140 °C.
- Ve velké míse bez tuku ušlehejte bílky do měkkých špiček. Za stálého šlehání pomalu přidávejte cukr – po 1 lžíci – dokud nevznikne tuhá, lesklá pusinková směs. Šlehejte vanilkový extrakt, dokud se nespojí.
- Plech vyložte pečicím papírem a v každém rohu ho zafixujte malým kouskem pusinek. Pomocí kovové lžičky položte na pečicí papír 6 malých kopečků pusinek, které jsou od sebe dobře vzdálené.
- Pečte 1 hodinu a 15 minut, pokud chcete mít pusinky s krémovými středy, nebo 1 a půl hodiny, pokud máte raději křupavější pusinky.
- Odlepte pečicí papír a přeneste pusinky na mřížku, aby vychladly, nebo nechte křupavé pusinky ve vypnuté troubě alespoň 4 hodiny, aby pomalu vychladly, a poté je přeneste na mřížku.
Sněhové pusinky s ořechy – recept
Tyto lehké a sladké pusinky se připravují pouze ze tří ingrediencí: bílků, cukru a pekanových ořechů. Začněte je péct večer předem a nechte je pomalu vychladnout v troubě až do rána.
Ingredience na sněhové pusinky s ořechy
- 1 šálek (100 g) pekanových ořechů, nejlépe lehce pražených 8 až 10 minut při 120 °C
- 3 velké vaječné bílky
- špetka soli
- 3/4 šálku (150 g) cukru
- 1 lžička octa
Postup na sněhové pusinky s ořechy
- Předehřejte troubu na 150 °C.
- Vložte pekanové ořechy do zipového sáčku a rozbijte je dřevěnou lžící nebo je přejeďte válečkem, abyste je rozlámali na malé kousky. Odložte stranou.
- Vložte bílky do bezvadně čisté mísy mixéru. Přidejte sůl. Šlehejte na střední rychlost, dokud nezačnou být viditelné měkké špičky a bílkové bublinky nebudou velmi malé a rovnoměrné, asi 2 až 3 minuty.
- Zvyšte rychlost na středně vysokou a pomalu přidávejte cukr po několika lžících k bílkům. Pokračujte ve šlehání vajec a cukru po dobu několika minut.
- Poté do mísy přidejte ocet. Zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte bílky, dokud se nezčeří a nezískají lesk a po zvednutí metly se nevytvoří tuhé špičky, což trvá 4-5 minut.
- Pomocí gumové stěrky opatrně vmíchejte kousky pekanových ořechů.
- Kropte je po lžičkách na plech s pusinkami, které jsou vyložené pečicím papírem nebo silikonovou podložkou.
- Vložte plech do trouby o teplotě 150 °C, zavřete dvířka a snižte teplotu na 120 °C. Pečte je 25 minut při 120 °C a poté troubu vypněte. Nechte je v troubě 2 až 3 hodiny nebo přes noc. Až budou hotové, budou na povrchu křupavé a uvnitř lehké a vzdušné.
- Pokud jsou uvnitř trochu marshmallové nebo měkké, nechte je ještě několik hodin oschnout.
Kokosové pusinky – recept
Opékání kokosu zvýrazní chuť kokosek z bílků. Příprava receptu na kokosky je snadná a je pro 31 kokosek.
Ingredience na kokosové pusinky
- ¼ lžičky vinného kamene
- špetka soli
- 3 velké bílky
- ½ šálku cukru
- ¼ lžičky vanilkového extraktu
- ⅛ lžička kokosového extraktu
- ½ šálku vloček ze slazeného kokosu, opražených
- 1 lžíce neslazeného kakaa
Postup na kokosové pusinky
- Předehřejte troubu na 120° C.
- Ve velké míse smíchejte vinný kámen, sůl a bílky. Šlehejte je mixérem při střední rychlosti, dokud se nevytvoří měkké špičky.
- Přidávejte cukr po jedné lžíci a šlehejte vysokou rychlostí, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Přidejte extrakty a šlehejte, dokud se nespojí (nepřešlehejte).
- Jemně vmíchejte kokos.
- Dávejte po zaokrouhlených lžících 5 cm od sebe na 2 plechy pokryté pečicím papírem.
- Pečte při 120 °C po dobu 1 hodiny, dokud nebudou velmi lehce hnědé a téměř křupavé, přičemž v polovině doby pečení vyměňte plechy a otočte je dopředu.
- Vyjměte z trouby a nechte 25 minut vychladnout (pusinky budou po vychladnutí křupat).
- Rovnoměrně posypte 1 lžící kakaa.
Rychlé kokosky – recept
Na tyto lehké a vzdušné kokosové makronky s našlehanými pusinkami stačí 4 ingredience. Recept je pro 12 makronek.
Ingredience na rychlé kokosky
- 1 a 1/4 šálku krystalového cukru (250 g)
- 3/4 šálku vody (178 ml)
- 3 velké vaječné bílky, při pokojové teplotě
- 3 šálky neslazeného kokosu (227 g)
Postup na rychlé kokosky
- Předehřejte troubu na 160 °C. Vyložte plech pečicím papírem.
- Kokos rovnoměrně rozprostřete na velký plech. Opékejte v troubě, dokud lehce nezezlátne, asi 3-5 minut. Podle potřeby míchejte a pečlivě sledujte, zda se nepřipaluje. Odložte stranou, aby vychladl.
- Smíchejte cukr a vodu v malém hrnci na mírném ohni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs přiveďte k varu. Přestaňte míchat a vložte cukrářský teploměr.
- Zatímco se cukrová směs vaří, vložte bílky do mísy stojanového mixéru vybaveného šlehacím nástavcem. Když cukrová směs dosáhne teploty přibližně 100 °C, začněte bílky šlehat.
- Bílky musí být vyšlehané do středních špiček ve stejnou dobu, kdy cukrová směs dosáhne 114 °C.
- Jakmile cukrová směs dosáhne 114 °C, snižte rychlost mixéru na středně nízkou a ihned vlijte cukr pomalým rovnoměrným proudem do vyšlehaných bílků.
- Dávejte pozor, abyste nenarazili do stěn mísy nebo šlehací metly. Jakmile je všechen cukr zapracován, zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte, dokud směs nevychladne na pokojovou teplotu.
- Ručně vmíchejte neslazený kokos a naberte na připravený plech. Pečte, dokud pusinky nezačnou zlátnout, asi 12 minut.
- Nechte na plechu vychladnout. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.
Recept na nejlepší kokosky
Tento recept z bílků a kokosu vytváří vzdušné a křupavé kokosky. V Česku patří k nejlepšímu cukroví z bílků.
Ingredience na nejlepší kokosky
- 2 vaječné bílky
- ½ šálku cukru krystal (100 g)
- 1 šálek strouhaného neslazeného kokosu (80 g)
Postup na nejlepší kokosky
- Připravte si vodní lázeň na šlehání bílků: potřebujete dva hrnce z nerezové oceli, jeden o něco větší než druhý. Do většího hrnce nalijte asi 2,5 cm vody. Menší hrnec umístěte do spodního většího hrnce; dno horního hrnce se nesmí dotýkat vodní hladiny.
- Oba hrnce postavte na sporák a zapněte jej na vysokou teplotu. Jakmile se voda začne vařit, stoupající pára ohřívá horní hrnec. Jakmile je hrnec horký, snižte teplotu na minimum a nechte vodu jen vařit.
- Do horního hrnce nalijte bílky a začněte je šlehat ručním elektrickým mixérem. Nejprve šlehejte pomalu, poté zvyšte rychlost. Současně přidejte hrubý cukr.
- Hlídejte teplotu v hrnci, aby nebyla příliš vysoká, bílky by se začaly vařit. Teplota bílků by měla být asi taková, že když do nich strčíte prst, budou příjemně teplé.
- Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a bílá pusinková hmota neztuhne a krásně se neleskne.
- Odstraňte vrchní nádobu s pusinkami a přisypte strouhaný kokos. Směs promíchejte rukou.
- Vezměte pečicí papír a připravte si plech na pečení: povrch pečicího papíru lehce vymažte tukem, zejména po obvodu. Položte na něj papír a přitlačte ho.
- Díky tukovému základu bude papír dobře držet. Poté papír na povrchu namažte a jemně poprašte moukou. Kokosové sušenky se nebudou lepit ke dnu a po upečení je lze z papíru bez problémů vyjmout.
- Pomocí dvou lžic vytvarujte z pusinkové směsi malé sněhové koule – kopečky o průměru asi 4 cm.
- Pečte je v předehřáté troubě při 170 °C po dobu 5 minut. Poté teplotu snižte na 130 °C a pečte dalších 15 minut, dokud nejsou sušenky na povrchu lehce zlatavé.
- Pusinky nechte zcela vychladnout. Skladujte je v suchu a chladu ve vzduchotěsné nádobě s víkem, kde vydrží asi 14 dní.
TIP: Nádoba na vaření, která přijde do kontaktu s bílky (hrnec, šlehací nástavec), nesmí být mastná. Bílky by se v takovém případě špatně šlehaly. Na jeden bílek použijte přibližně ¼ šálku (50 g) cukru, aby byly pusinky šlehané v páře pevné a nadýchané.