kokosove-pusinky-recept

Nevíte, co s bílky, a patříte mezi milovníky kokosu? Pak vás jistě nadchnou recepty na lahodné nadýchané kokosové pusinky, které si snadno zvládne každý.

I když se to může zdát složité, základ pusinek není nic jiného než směs ušlehaných bílků a cukru. Je to nezbytná poleva pro mnoho dezertů. Kromě základní verze pusinek z bílků existují také kokosové pusinky, na něž se zaměřuje tento článek. Jak kokosové pusinky připravit a jaké jsou výhody kokosu?

Kokos

Kokosový ořech je plod kokosové palmy, který se běžně používá pro vodu, mléko, olej a chutnou dužinu. Kokosovník je považován za nejrozšířenější ovocný strom na planetě a pochází z jihovýchodní Asie a z ostrovů mezi Indickým a Tichým oceánem.

Dnes se kokosové ořechy pěstují po celém světě a získávají stále větší oblibu pro svou chuť, kulinářské využití a mnoho potenciálních zdravotních přínosů.

  • Kokos je v kuchyni všestranný a dobře se hodí do sladkých i slaných jídel. Je skvělou volbou pro ty, kteří drží nízkosacharidovou, paleo, bezlepkovou nebo bezořechovou dietu.
  • Ačkoli je třeba provést další výzkum, kokosový olej má nízký obsah sacharidů a je bohatý na antioxidanty, zdravé tuky a vlákninu, což by mohlo podpořit kontrolu hladiny cukru v krvi.

Kokos je vysoce kalorický a obsahuje nasycené tuky, které mohou souviset se zvýšenou hladinou cholesterolu. Pokud máte velmi vysokou hladinu cholesterolu nebo vám hrozí srdeční onemocnění, poraďte se o jeho konzumaci se svým lékařem.

Připravte si s kokosem také neodolatelné Rafaelo kuličky.

Kokosové mléko

Kokosové mléko může poskytnout základní vitaminy a živiny, včetně vitaminu C a železa. Může také obsahovat hodně kalorií a nasycených tuků. Pochází z bílé dužiny zralých hnědých kokosových ořechů, které jsou plody kokosovníku. Mléko má hustou konzistenci a bohatou, krémovou strukturu.

Kokosové mléko se vyrábí nastrouháním dužiny z hnědého kokosu, namočením do vody a následným scezením, aby vznikla konzistence podobná mléku. Lze ho použít v celé řadě receptů. Milujete kokos a kokosové mléko? Připravte si luxusní kokosovou buchtu.

Kokosové mléko využijete při přípravě smoothie, domácího jogurtu nebo palačinek.

Obecně je nejlepší vybírat kokosové mléko v kartonech nebo si ho vyrobit doma. Zařazení mírného množství do jídelníčku může posílit zdraví vašeho srdce a přinést i další výhody.

TIP: Domácí kokosové mléko využijete v receptu na indické kari s kokosovým mlékem, ovocných smoothies (recepty), zdravých palačinek (recept) a veganského banánového smoothie.

Bílkové pusinky – recept

Myslíte si, že výroba pusinek je příliš složitá nebo časově náročná na to, abyste je připravili od nuly na Pavlovu nebo roládu? Přemýšlejte znovu. S tímto jednoduchým základním receptem na pusinky z bílků si pokaždé připravíte dokonalé pusinky.

Ingredience na bílkové pusinky

  • 3 velké vaječné bílky
  • 175 g bílého krupicového cukru
  • ½ lžičky vanilkového extraktu

Postup na bílkové pusinky

  1. Předehřejte troubu na 140 °C.
  2. Ve velké míse bez tuku ušlehejte bílky do měkkých špiček. Za stálého šlehání pomalu přidávejte cukr – po 1 lžíci – dokud nevznikne tuhá, lesklá pusinková směs. Šlehejte vanilkový extrakt, dokud se nespojí.
  3. Plech vyložte pečicím papírem a v každém rohu ho zafixujte malým kouskem pusinek. Pomocí kovové lžičky položte na pečicí papír 6 malých kopečků pusinek, které jsou od sebe dobře vzdálené.
  4. Pečte 1 hodinu a 15 minut, pokud chcete mít pusinky s krémovými středy, nebo 1 a půl hodiny, pokud máte raději křupavější pusinky.
  5. Odlepte pečicí papír a přeneste pusinky na mřížku, aby vychladly, nebo nechte křupavé pusinky ve vypnuté troubě alespoň 4 hodiny, aby pomalu vychladly, a poté je přeneste na mřížku.
Bílky se vyšlehají do špiček, které se upečou v lahodné pusinky.

Sněhové pusinky s ořechy – recept

Tyto lehké a sladké pusinky se připravují pouze ze tří ingrediencí: bílků, cukru a pekanových ořechů. Začněte je péct večer předem a nechte je pomalu vychladnout v troubě až do rána.

Ingredience na sněhové pusinky s ořechy

  • 1 šálek (100 g) pekanových ořechů, nejlépe lehce pražených 8 až 10 minut při 120 °C
  • 3 velké vaječné bílky
  • špetka soli
  • 3/4 šálku (150 g) cukru
  • 1 lžička octa

Postup na sněhové pusinky s ořechy

  1. Předehřejte troubu na 150 °C.
  2. Vložte pekanové ořechy do zipového sáčku a rozbijte je dřevěnou lžící nebo je přejeďte válečkem, abyste je rozlámali na malé kousky. Odložte stranou.
  3. Vložte bílky do bezvadně čisté mísy mixéru. Přidejte sůl. Šlehejte na střední rychlost, dokud nezačnou být viditelné měkké špičky a bílkové bublinky nebudou velmi malé a rovnoměrné, asi 2 až 3 minuty.
  4. Zvyšte rychlost na středně vysokou a pomalu přidávejte cukr po několika lžících k bílkům. Pokračujte ve šlehání vajec a cukru po dobu několika minut.
  5. Poté do mísy přidejte ocet. Zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte bílky, dokud se nezčeří a nezískají lesk a po zvednutí metly se nevytvoří tuhé špičky, což trvá 4-5 minut.
  6. Pomocí gumové stěrky opatrně vmíchejte kousky pekanových ořechů.
  7. Kropte je po lžičkách na plech s pusinkami, které jsou vyložené pečicím papírem nebo silikonovou podložkou.
  8. Vložte plech do trouby o teplotě 150 °C, zavřete dvířka a snižte teplotu na 120 °C. Pečte je 25 minut při 120 °C a poté troubu vypněte. Nechte je v troubě 2 až 3 hodiny nebo přes noc. Až budou hotové, budou na povrchu křupavé a uvnitř lehké a vzdušné.
  9. Pokud jsou uvnitř trochu marshmallové nebo měkké, nechte je ještě několik hodin oschnout.
Upečte pusinky večer a nechte je přes noc vychladnout.

Kokosové pusinky – recept

Opékání kokosu zvýrazní chuť kokosek z bílků. Příprava receptu na kokosky je snadná a je pro 31 kokosek.

Ingredience na kokosové pusinky

  • ¼ lžičky vinného kamene
  • špetka soli
  • 3 velké bílky
  • ½ šálku cukru
  • ¼ lžičky vanilkového extraktu
  • ⅛ lžička kokosového extraktu
  • ½ šálku vloček ze slazeného kokosu, opražených
  • 1 lžíce neslazeného kakaa

Postup na kokosové pusinky

  1. Předehřejte troubu na 120° C.
  2. Ve velké míse smíchejte vinný kámen, sůl a bílky. Šlehejte je mixérem při střední rychlosti, dokud se nevytvoří měkké špičky.
  3. Přidávejte cukr po jedné lžíci a šlehejte vysokou rychlostí, dokud se nevytvoří tuhé špičky. Přidejte extrakty a šlehejte, dokud se nespojí (nepřešlehejte).
  4. Jemně vmíchejte kokos.
  5. Dávejte po zaokrouhlených lžících 5 cm od sebe na 2 plechy pokryté pečicím papírem.
  6. Pečte při 120 °C po dobu 1 hodiny, dokud nebudou velmi lehce hnědé a téměř křupavé, přičemž v polovině doby pečení vyměňte plechy a otočte je dopředu.
  7. Vyjměte z trouby a nechte 25 minut vychladnout (pusinky budou po vychladnutí křupat).
  8. Rovnoměrně posypte 1 lžící kakaa.
Opečený kokos dodá pusinkám výraznou chuť.

Rychlé kokosky – recept

Na tyto lehké a vzdušné kokosové makronky s našlehanými pusinkami stačí 4 ingredience. Recept je pro 12 makronek.

Ingredience na rychlé kokosky

  • 1 a 1/4 šálku krystalového cukru (250 g)
  • 3/4 šálku vody (178 ml)
  • 3 velké vaječné bílky, při pokojové teplotě
  • 3 šálky neslazeného kokosu (227 g)

Postup na rychlé kokosky

  1. Předehřejte troubu na 160 °C. Vyložte plech pečicím papírem.
  2. Kokos rovnoměrně rozprostřete na velký plech. Opékejte v troubě, dokud lehce nezezlátne, asi 3-5 minut. Podle potřeby míchejte a pečlivě sledujte, zda se nepřipaluje. Odložte stranou, aby vychladl.
  3. Smíchejte cukr a vodu v malém hrnci na mírném ohni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Směs přiveďte k varu. Přestaňte míchat a vložte cukrářský teploměr.
  4. Zatímco se cukrová směs vaří, vložte bílky do mísy stojanového mixéru vybaveného šlehacím nástavcem. Když cukrová směs dosáhne teploty přibližně 100 °C, začněte bílky šlehat.
  5. Bílky musí být vyšlehané do středních špiček ve stejnou dobu, kdy cukrová směs dosáhne 114 °C.
  6. Jakmile cukrová směs dosáhne 114 °C, snižte rychlost mixéru na středně nízkou a ihned vlijte cukr pomalým rovnoměrným proudem do vyšlehaných bílků.
  7. Dávejte pozor, abyste nenarazili do stěn mísy nebo šlehací metly. Jakmile je všechen cukr zapracován, zvyšte rychlost na vysokou a šlehejte, dokud směs nevychladne na pokojovou teplotu.
  8. Ručně vmíchejte neslazený kokos a naberte na připravený plech. Pečte, dokud pusinky nezačnou zlátnout, asi 12 minut.
  9. Nechte na plechu vychladnout. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.
Pusinky podávejte vychladlé nebo je můžete skladovat v uzavřené nádobě.

Recept na nejlepší kokosky

Tento recept z bílků a kokosu vytváří vzdušné a křupavé kokosky. V Česku patří k nejlepšímu cukroví z bílků.

Ingredience na nejlepší kokosky

  • 2 vaječné bílky
  • ½ šálku cukru krystal (100 g)
  • 1 šálek strouhaného neslazeného kokosu (80 g)

Postup na nejlepší kokosky

  1. Připravte si vodní lázeň na šlehání bílků: potřebujete dva hrnce z nerezové oceli, jeden o něco větší než druhý. Do většího hrnce nalijte asi 2,5 cm vody. Menší hrnec umístěte do spodního většího hrnce; dno horního hrnce se nesmí dotýkat vodní hladiny.
  2. Oba hrnce postavte na sporák a zapněte jej na vysokou teplotu. Jakmile se voda začne vařit, stoupající pára ohřívá horní hrnec. Jakmile je hrnec horký, snižte teplotu na minimum a nechte vodu jen vařit.
  3. Do horního hrnce nalijte bílky a začněte je šlehat ručním elektrickým mixérem. Nejprve šlehejte pomalu, poté zvyšte rychlost. Současně přidejte hrubý cukr.
  4. Hlídejte teplotu v hrnci, aby nebyla příliš vysoká, bílky by se začaly vařit. Teplota bílků by měla být asi taková, že když do nich strčíte prst, budou příjemně teplé.
  5. Šlehejte, dokud se cukr nerozpustí a bílá pusinková hmota neztuhne a krásně se neleskne.
  6. Odstraňte vrchní nádobu s pusinkami a přisypte strouhaný kokos. Směs promíchejte rukou.
  7. Vezměte pečicí papír a připravte si plech na pečení: povrch pečicího papíru lehce vymažte tukem, zejména po obvodu. Položte na něj papír a přitlačte ho.
  8. Díky tukovému základu bude papír dobře držet. Poté papír na povrchu namažte a jemně poprašte moukou. Kokosové sušenky se nebudou lepit ke dnu a po upečení je lze z papíru bez problémů vyjmout.
  9. Pomocí dvou lžic vytvarujte z pusinkové směsi malé sněhové koule – kopečky o průměru asi 4 cm.
  10. Pečte je v předehřáté troubě při 170 °C po dobu 5 minut. Poté teplotu snižte na 130 °C a pečte dalších 15 minut, dokud nejsou sušenky na povrchu lehce zlatavé.
  11. Pusinky nechte zcela vychladnout. Skladujte je v suchu a chladu ve vzduchotěsné nádobě s víkem, kde vydrží asi 14 dní.
Příprava 20 kokosek zabere necelou hodinu.

TIP: Nádoba na vaření, která přijde do kontaktu s bílky (hrnec, šlehací nástavec), nesmí být mastná. Bílky by se v takovém případě špatně šlehaly. Na jeden bílek použijte přibližně ¼ šálku (50 g) cukru, aby byly pusinky šlehané v páře pevné a nadýchané.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang