Klasický recept na jehněčí žebírko

Hlavní jídlaJehněčí masoMaso
klasicke-jehneci-zebirko

Jehněčí žebírko představuje výbornou večeři nebo oběd. Dokonalou chuť mu dodává kombinace rozmarýnu, tymiánu a česneku, stejně jako olivový olej. Připravte si jehněčí žebírko doma snadno.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 25 minut
  • Marinování: 90 minut
  • Celkem: 2 hodiny 5 minut

Ingredience

  • Jehněčí žebírka podle potřeby

Ingredience – na každé žebírko

  • 2 lžičky nasekaného čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžička nasekaného čerstvého tymiánu
  • 2 stroužky česneku, mleté
  • Sůl
  • Čerstvě mletý černý pepř
  • 2 lžíce extra panenského olivového oleje

Postup

  1. Žebra potřete po celém povrchu směsí rozmarýnu, tymiánu a česneku. Potřete solí a čerstvě mletým černým pepřem. Vložte do silného plastového sáčku s olivovým olejem.
  2. Rozetřete olej tak, aby pokryl jehněčí žebírko po celém povrchu. Ze sáčku vymačkejte co nejvíce vzduchu a uzavřete jej. Vložte do nádoby, aby se zachytily případné úniky.
  3. Marinujte v lednici přes noc nebo při pokojové teplotě po dobu 1 a 1/2 až 2 hodiny, protože jehněčí maso se v dalším kroku zahřeje na pokojovou teplotu.
  4. Jehněčí maso vyjměte z chladničky 1 a 1/2 až 2 hodiny před přípravou, aby dosáhlo pokojové teploty. Pokud maso nebude mít pokojovou teplotu, nebude rovnoměrně propečené a může být uvnitř ještě syrové, zatímco zvenku bude propečené.
  5. Předehřejte troubu na 225 °C.
  6. Na tuku na povrchu žebírek udělejte ostré mělké zářezy, posypte solí a pepřem, zabalte kosti do alobalu a vložte je do pekáče tukem nahoru.
  7. Vložte pečeni do trouby na 10 minut, nebo dokud povrch pečeně pěkně nezhnědne.
  8. Poté snižte teplotu na 150 °C. Pečte ještě 10 až 20 minut.
  9. Vyndejte z trouby, přikryjte alobalem a nechte 15 minut odpočívat.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang