Máte chuť na něco sladkého a zároveň přemýšlíte, jak zpracovat zásobu jablek? Připravte si doma sladké jablečné knedlíčky.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 1 hodina
- Celkem: 1 hodina 30 minut
Ingredience
- 1 plát těsta na koláč s dvojitou krustou
- 6 velkých jablek, oloupaných a zbavených jadřinců
- ½ šálku másla
- ¾ šálku hnědého cukru
- 1 lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého muškátového oříšku
- 3 šálky vody
- 2 šálky bílého cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C. Vhodný pekáč vymažte máslem.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte těsto na obdélník. Nakrájejte na šest čtverců. Na každý čtverec položte jablko jádřincem nahoru. Máslo nakrájejte na 8 kousků, 1 kousek vložte do otvoru každého jablka, zbylé máslo si nechte na omáčku.
- Rozdělte hnědý cukr mezi jablka, přičemž do každého otvoru se jádřincem napíchněte trochu cukru a zbytek dejte kolem dna každého jablka. Jablka posypte skořicí a muškátovým oříškem.
- Mírně navlhčenými konečky prstů přitáhněte jeden roh čtverce těsta k horní části jablka, pak přitáhněte opačný roh k horní části a přitiskněte k sobě. Oba zbývající rohy přitáhněte nahoru a utěsněte. Po stranách těsto lehce přitiskněte, aby se jablko zcela uzavřelo. Postup opakujte se zbývajícími jablky a vložte je do připravené zapékací misky.
- Ve velkém hrnci smíchejte vodu, bílý cukr, vanilkový extrakt a rezervované máslo. Postavte na střední teplotu a přiveďte k varu. Snižte teplotu na minimum a vařte, dokud se cukr nerozpustí, asi 5 minut. Omáčku opatrně nalijte na knedlíky.
- Pečte v předehřáté troubě 50 až 60 minut. Každý jablečný knedlík položte do dezertní misky a navrch dejte lžíci omáčky.