Naučte se vyrábět nakládané okurky doma. Podle tohoto jednoduchého receptu získáte křupavé, pikantní koprové okurky, které jsou chutnou svačinkou nebo přílohou např. k sendvičům nebo domácí sekané s vejcem.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Dodatečný čas: 1 den
- Počet porcí: 16
Ingredience
- 8-10 okurek na nakládání
- 4 stroužky česneku, rozpůlené na polovinu
- 2 lžičky hořčičných semínek
- 2 lžičky pepře
- několik větviček kopru
- 2 šálky vody
- 2 šálky bílého destilovaného octa
- 1/4 šálku třtinového cukru
- 2 lžíce soli
Postup
- Okurky nakrájíme na tenké vodorovné plátky. Rozdělíme je do 2-4 sklenic. Do každé sklenice rozdělíme česnek, hořčičná semínka, zrnka pepře a snítky kopru.
- Zahřejeme vodu, ocet, cukr a sůl ve středním hrnci na mírném ohni. Mícháme asi 1 minutu, dokud se cukr a sůl nerozpustí. Necháme mírně vychladnout.
- Nálevem přelijeme okurky. Odstavíme, aby se okurky ochladily na pokojovou teplotu. Poté je uložíme do lednice.
- Okurkové plátky budou lehce naložené za 1 den.
Tipy
- Lepší a výraznější chuť nakládaných okurek se začne projevovat až kolem 5. či 6. dne.
- Nakládané okurky uchovávejte v lednici až několik týdnů.