Recept na borůvkové muffiny s ovesnými vločkami

DezertyDezerty, zákusky a poháryMuffiny
boruvkove-muffiny-s-ovesnymi-vlockami

Borůvkové vločkové muffiny jsou jednoduché na přípravu, ale určitě vám zachutnají a představují zdravější variantu tohoto populárního zákusku.

Příprava

  • Příprava: 40 minut
  • Vaření: 20 minut
  • Celkem: 1 hodina

Ingredience

  • 1 šálek (240 ml) mléka
  • 1 šálek (80 g) ovesných vloček
  • 1 a 1/4 šálku (156 g) hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 šálku (115 g) másla, rozpuštěného a mírně zchlazeného
  • 1/2 šálku (120 ml) medu
  • 1 velké vejce, pokojové teploty
  • 1 lžička čistého vanilkového extraktu
  • 1 šálek (190 g) čerstvých nebo mražených borůvek

Postup

  1. Smíchejte mléko a ovesné vločky. Odstavte na 20 minut, aby ovesné vločky nabobtnaly a nasákly vlhkost.
  2. Předehřejte troubu na 218 °C. Postříkejte formu na muffiny nepřilnavým sprejem nebo použijte papírové košíčky.
  3. Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl, dokud se nespojí. Odstavte. Rozpuštěné máslo, med, vejce a vanilkový extrakt šlehejte ve střední míse, dokud se nespojí.
  4. Mokré přísady vlijte do suchých, několikrát promíchejte a poté přidejte namočené ovesné vločky (včetně mléka) a borůvky. Vše opatrně složte dohromady, jen dokud se nespojí.
  5. Lžící dávejte těsto do formiček a naplňte je až po vrch. Navrch posypte ovesnými vločkami a podle potřeby lehce posypte kokosovým cukrem. Pečte 5 minut při teplotě 218 °C a poté, když muffiny zůstanou v troubě, snižte teplotu na 177 °C.
  6. Pečte dalších 16-17 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Celková doba pečení těchto muffinů v troubě je asi 22-23 minut.
  7. Muffiny nechte 5 minut vychladnout ve formě na muffiny a poté je přendejte na drátěnou mřížku, kde budou dále chladnout.
  8. Muffiny vydrží čerstvé přikryté při pokojové teplotě několik dní, poté je přeneste do lednice a nechte je tam až 1 týden.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang