Borůvkové vločkové muffiny jsou jednoduché na přípravu, ale určitě vám zachutnají a představují zdravější variantu tohoto populárního zákusku.
Příprava
- Příprava: 40 minut
- Vaření: 20 minut
- Celkem: 1 hodina
Ingredience
- 1 šálek (240 ml) mléka
- 1 šálek (80 g) ovesných vloček
- 1 a 1/4 šálku (156 g) hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/2 lžičky soli
- 1/2 šálku (115 g) másla, rozpuštěného a mírně zchlazeného
- 1/2 šálku (120 ml) medu
- 1 velké vejce, pokojové teploty
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1 šálek (190 g) čerstvých nebo mražených borůvek
Postup
- Smíchejte mléko a ovesné vločky. Odstavte na 20 minut, aby ovesné vločky nabobtnaly a nasákly vlhkost.
- Předehřejte troubu na 218 °C. Postříkejte formu na muffiny nepřilnavým sprejem nebo použijte papírové košíčky.
- Ve velké míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, skořici a sůl, dokud se nespojí. Odstavte. Rozpuštěné máslo, med, vejce a vanilkový extrakt šlehejte ve střední míse, dokud se nespojí.
- Mokré přísady vlijte do suchých, několikrát promíchejte a poté přidejte namočené ovesné vločky (včetně mléka) a borůvky. Vše opatrně složte dohromady, jen dokud se nespojí.
- Lžící dávejte těsto do formiček a naplňte je až po vrch. Navrch posypte ovesnými vločkami a podle potřeby lehce posypte kokosovým cukrem. Pečte 5 minut při teplotě 218 °C a poté, když muffiny zůstanou v troubě, snižte teplotu na 177 °C.
- Pečte dalších 16-17 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá. Celková doba pečení těchto muffinů v troubě je asi 22-23 minut.
- Muffiny nechte 5 minut vychladnout ve formě na muffiny a poté je přendejte na drátěnou mřížku, kde budou dále chladnout.
- Muffiny vydrží čerstvé přikryté při pokojové teplotě několik dní, poté je přeneste do lednice a nechte je tam až 1 týden.