Proměňte obyčejný chléb v chutný chlebovo-máslový pudink. Tento tradiční britský dezert se skládá z bohatého vanilkového krému, sušeného ovoce a citrónové kůry.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Doba vaření: 45 minut
- Počet porcí: 6
- Obtížnost: Snadné
Ingredience
- 250 ml plnotučného mléka
- 300 ml vysokotučné smetany
- 1 vanilkový lusk rozpůlený s vyškrábanými semínky nebo 1 lžička vanilkového extraktu
- 3 celá velká vejce + 1 žloutek
- 3 lžíce zlatého krupicového cukru
- 8 plátků den starého bílého křupavého chleba
- 50 g mírně osoleného změklého másla + na namazání
- 75 g směsi rybízu a dalšího sušeného ovoce
- kůra z poloviny citrónu
- 2 lžíce třtinového cukru
Postup
- Předehřejeme troubu na 180 °C (horkovzdušnou) nebo na 160 °C (plynovou).
- Pro přípravu krému zahřejeme těsně pod bodem varu v hrnci mléko, smetanu a vanilkový lusk s vyškrábanými semínky.
- Mezitím ve džbánu vyšleháme vejce a žloutek s krupicovým cukrem. Za stálého míchání pomalu přiléváme k vejcím teplou mléčnou směs včetně vanilkového lusku, dokud nevznikne hladká hmota. Nyní můžeme vmíchat i vanilkový extrakt, pokud ho používáme.
- Misku o rozměrech 20x25x5 cm vymažeme lehce máslem. Z plátků chleba odkrojíme kůrky, poté je z obou strany namažeme máslem a nakrájíme na trojúhelníky. Polovinu plátků chleba položíme na dno misky tak, aby se mírně překrývaly.
- Smícháme sušené ovoce s citrónovou kůrou a polovinou směsi posypeme chléb. Navrch navrstvíme zbytek chleba a posypeme zbylým ovocem.
- Z pudinku vyjmeme vanilkový lusk. Necháme ho alespoň 30 minut odležet. Posypeme ho třtinovým cukrem a pečeme 35-40 minut dozlatova a do nafouknutí.
Tip
Pokud chcete, aby byl váš pudink opojný, namočte sušené ovoce do 2 lžic brandy, whiskey, nebo rumu.