Borůvkový koláč patří mezi oblíbené dezerty s borůvkami a je nejlepší, když je připraven z čerstvě nasbíraných borůvek. Vychutnejte si tento lahodný koláč k odpolední kávě.
Borůvkový koláč se snadno připravuje, protože nevyžaduje vykrajování ani loupání ovoce. Obvykle má horní a spodní kůrku. Vrchní kůrka může být kruhová, ale koláč může mít i drobenku nebo může být bez vrchní kůrky.
Borůvky
Borůvky jsou velmi oblíbené a chutné ovoce, které pochází ze Severní Ameriky, ale komerčně se pěstuje v celé Americe a Evropě. Mají nízký obsah kalorií a jsou neuvěřitelně zdravé, potenciálně regulují hladinu cukru v krvi a pomáhají zdraví srdce a mozku.
Mají nízký obsah kalorií a tuku. Skládají se hlavně ze sacharidů a vody, ale obsahují také slušné množství vlákniny. Borůvky jsou dobrým zdrojem manganu a vitaminů C a K1. Poskytují také malé množství mědi a vitamínů E a B6.
Borůvky mohou snižovat riziko srdečních onemocnění, posilovat zdraví mozku, snižovat hladinu cukru v krvi a zlepšovat citlivost na inzulín. Při umírněné konzumaci jsou dobře snášeny a alergie na ně je velmi vzácná.
Nejlepší borůvkový koláč – recept
Při pečení koláče očekávejte bublinkovou a šťavnatou náplň. Když koláč vychladne, náplň ztuhne do džemovité konzistence, která se však dá krájet. Abyste zažili opravdu nadpozemský letní dezert, podávejte každý aromatický kousek s domácí zmrzlinou.
Ingredience na nejlepší borůvkový koláč
- 2 domácí koláčové korpusy nebo 2 máslové koláčové korpusy
- 6 šálků čerstvých borůvek
- 2/3 šálku (135 g) krystalového cukru
- 1/4 šálku (31 g) hladké mouky
- 2 lžíce (14 g) kukuřičného škrobu
- 1/4 lžičky mleté skořice
- 2 lžíce (30 ml) citronové šťávy
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžíce (14 g) studeného nesoleného másla nakrájeného na malé kostičky
- vaječná poleva: 1 velké vejce rozšlehané s 1 polévkovou lžící (15 ml) mléka
- volitelně: hrubý cukr na posypání kůrky
Postup na nejlepší borůvkový koláč
- Připravte jeden z korpusů (nebo si připravte kupovaný korpus).
- Připravte náplň: v míse smíchejte borůvky, cukr, mouku, kukuřičný škrob, skořici, citronovou šťávu a citronovou kůru. Smíchejte, dokud už není suchá a sypká; v případě potřeby rozlámejte několik borůvek, aby se zvlhčila.
- Náplň dejte stranou, zatímco se předehřívá trouba. Náplň můžete v případě potřeby přikrýt a nechat v chladničce až 24 hodin.
- Nastavte rošt trouby do spodní třetí polohy a předehřejte ji na 218 °C. Na spodní rošt trouby položte plech na pečení, aby se zachytila případná borůvková šťáva.
- Vychlazené těsto na koláč rozválejte: na pomoučené pracovní ploše rozválejte jeden z plátů vychlazeného těsta (druhý nechte v chladničce). Po každém vyválení těsto otočte asi o čtvrt otáčky, dokud nevznikne kruh o průměru 30 cm.
- Těsto opatrně vložte do kulaté koláčové formy o rozměrech 23 x 5 cm. Prsty ho zastrčte dovnitř a ujistěte se, že je hladké. Do koláčové misky nalijte a rovnoměrně rozetřete náplň.
- Na náplň nasypte kousky másla. Odložte při pokojové teplotě nebo do chladničky, zatímco budete sestavovat horní koláčovou placku.
- Uspořádejte mřížku: vyjměte druhý kotouč vychlazeného koláčového těsta z chladničky. Těsto rozválejte do kruhu o průměru 30 cm. Pomocí kolečka na těsto, ostrého nože nebo kráječe na pizzu nakrájejte z těsta proužky, v případě koláče na obrázku jsem nakrájela 10 proužků o šířce 4 cm.
- Proužky opatrně provlékněte přes sebe a pod sebe a podle potřeby je stáhněte, aby se propletly. Okraje proužků přitiskněte ke spodním okrajům koláče, aby se utěsnily. Přebytečné těsto odřízněte malým příborovým nožem. Okraje koláče zvlňte vidličkou.
- Vrchní část koláčové formy lehce potřete vajíčkem. Pokud používáte, posypte vrchní část hrubým cukrem.
- Koláč pečte 25 minut při teplotě 220 °C, poté teplotu v troubě snižte na 190 °C. Na okraje koláče položte koláčový štít, abyste zabránili jejich připečení. Pokračujte v pečení koláče, dokud šťáva z náplně nebude bublat všude, včetně středu, tedy dalších 40-50 minut.
- Zní to jako dlouhá doba, ale nedopečení koláče znamená polévkovou náplň s kousky mouky a kukuřičného škrobu připomínajícími pastu. Pokud chcete být přesní, vnitřní teplota náplně měřená teploměrem s okamžitým odečtem by měla být po upečení přibližně 93 °C .
- TIP: Pokud je to ke konci pečení nutné, odstraňte štít z koláče a přikryjte koláč celým kusem alobalu, pokud se vám zdá, že vrch koláče příliš hnědne.
- Koláč vyjměte z trouby, položte na chladicí mřížku a před krájením a podáváním nechte alespoň 4 hodiny vychladnout. Náplň bude příliš šťavnatá, pokud je koláč při krájení teplý.
- Zbytky těsta pevně přikryjte a uchovávejte v chladničce až 5 dní.
Recept na koláč s borůvkami
Nic patří k létu tak jako kousek čerstvé buchty s borůvkami, jejíž jednoduchý recept je pro 6 až 8 porcí.
Ingredience na koláč s borůvkami
- 1 list chlazené koláčového korpusu
- 3/4 hrnku cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
- 1/8 lžičky soli
- 1/4 šálku studené vody
- 5 šálků čerstvých borůvek, rozdělených
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce citronové šťávy
Postup na koláč s borůvkami
- Předehřejte troubu na 220 °C. Na pomoučněném povrchu vyválejte těsto tak, aby se vešlo do 23 cm koláčového talíře. Okraj ořízněte a olemujte. Nechte 30 minut odležet v chladničce. Koláč vyložte dvojitou tloušťkou fólie.
- Naplňte koláčovým závažím. Pečte na spodní mřížce trouby dozlatova 20-25 minut. Odstraňte fólii a závaží, pečte, dokud není dno koláče zlatohnědé, 3-6 minut. Nechte vychladnout na drátěné mřížce.
- V hrnci na mírném ohni smíchejte cukr, kukuřičný škrob, sůl a vodu dohladka. Přidejte 3 šálky borůvek. Přiveďte k varu; vařte a míchejte 2 minuty nebo dokud nezhoustnou a nezačnou bublat.
- Odstavte z ohně. Přidejte máslo, citronovou šťávu a zbývající 2 šálky borůvek; míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Nechte vychladnout. Nalijte do krusty. Až do podávání nechte v chladničce.
Recept – borůvkový koláč s drobenkou
Tento recept na borůvkový koláč s drobenkou je nejlepší borůvkový koláč s jednoduchou přípravou, která zabere 1 hodinu.
Ingredience na borůvkový koláč s drobenkou
Borůvkový koláč
- chlazené válcované koláčové těsto (23 cm)
- ¾ šálku bílého cukru
- ⅓ šálku hladké mouky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky strouhané citronové kůry
- 5 šálků čerstvých borůvek
Drobenka
- ¾ šálku ovesných vloček
- ⅔ šálku hnědého cukru
- ½ hrnku hladké mouky
- ½ lžičky mleté skořice
- 6 lžic studeného nesoleného másla nakrájeného na kousky
Postup na borůvkový koláč s drobenkou
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Udělejte koláč: vymačkejte koláčové těsto na dno a po stranách 23 cm koláčového talíře, abyste vytvořili korpus.
- Ve velké míse ušlehejte cukr a mouku. Vmíchejte citronovou šťávu a kůru a poté opatrně vmíchejte borůvky. Směs nalijte na korpus.
- Připravte polevu: v míse smíchejte ovesné vločky, hnědý cukr, mouku a skořici. Dvěma noži nebo mixérem vmíchejte studené máslo, dokud směs nebude připomínat hrubou drobenku. Polevu rovnoměrně rozetřete na koláčovou náplň.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud náplň nevybublá a poleva nezíská zlatohnědou barvu, asi 40 minut.
- Před podáváním vyjměte z trouby a nechte vychladnout na mřížce.
TIP: Vyzkoušejte recepty na borůvkové muffiny a zdravé muffiny.
Hrníčkový borůvkový koláč – recept
Recept na luxusní borůvkový koláč je jednoduchý na přípravu, plný sladkých, šťavnatých borůvek a s klasickou mřížkovou krustou. Na teplý kousek koláče stačí dát štědrý kopeček vanilkové zmrzliny.
Ingredience na hrníčkový borůvkový koláč
- 1 recept na koláčové těsto, 2 pláty
- 6 šálků borůvek, opláchnutých a dobře osušených (1 kg)
- 1 lžička citronové kůry, z 1 citronu
- 2 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 4 a 1/2 lžíce hladké mouky
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1 lžička mleté skořice
- 1 vejce + 1 lžíce vody na vaječnou polevu
Postup na hrníčkový borůvkový koláč
- Koláčové těsto si předem připravte a před použitím ho nechte 1 hodinu odležet v chladničce. První placku rozválejte na 33 cm kruh a přeneste ji do 23 cm široké a hluboké koláčové formy.
- Druhý plát rozválejte na 30 cm kruh a pomocí kráječe na pizzu ho nakrájejte na deset 2,5 cm proužků.
- Ve velké míse smíchejte 6 šálků borůvek, 1 lžičku citronové kůry, 2 lžíce citronové šťávy, 1/2 šálku krystalového cukru, 4 a 1/2 lžíce mouky, 1 lžičku skořice a promíchejte.
- Přeneste borůvky do koláčové formy vyložené těstem, uprostřed je jen mírně vyhrňte a okraje udržujte čisté od borůvkové šťávy.
- Z 10 proužků těsta vytvořte mřížkovou krustu: na koláč rovnoměrně položte 5 pruhů těsta, přičemž delší pruhy položte doprostřed. Každý druhý pruh přeložte do poloviny a doprostřed umístěte dlouhý pruh kolmo k prvním 5 pruhům.
- Přeložte pruhy zpět přes novou linii a přeložte zpět střídavé pruhy. Pokračujte v přidávání a střídání proužků, pak přejděte na druhou stranu koláče a pokračujte, dokud nebude tkaná mřížka hotová. Okraje přitiskněte, aby se uzavřely, a pak je zmačkejte, abyste vytvořili rýhovaný vzor.
- Rozšlehejte 1 vejce a 1 lžíci vody a potřete mřížkový koláč a okraje vajíčkem.
- Pečte ve středu trouby při teplotě 190 °C po dobu 50-60 minut nebo dokud kůrka nezezlátne a na okrajích nezačne bublat borůvková šťáva.
Rychlý borůvkový koláč – recept
Pokud máte rádi chuť čerstvých borůvek, tento koláč si zamilujete. Jeho příprava je snadná a hodí se zejména v létě.
Ingredience na rychlý borůvkový koláč
- 1/2 šálku cukru
- 2 lžíce kukuřičného škrobu
- 3/4 šálku vody
- 4 šálky čerstvých nebo mražených borůvek, rozmražených
- 1 korpus z grahamových sušenek (23 cm)
- šlehačka, volitelně
Postup na rychlý borůvkový koláč
- Ve velkém hrnci smíchejte cukr a kukuřičný škrob. Vmíchejte vodu, dokud nevznikne hladká hmota.
- Přiveďte k varu na mírném ohni a vařte a míchejte 2 minuty. Přidejte borůvky a za občasného míchání vařte 3 minuty.
- Nalijte do korpusu. Vychlaďte. V případě potřeby ozdobte šlehačkou.
Tradiční borůvkový koláč – recept
Předveďte letní borůvkovou úrodu v tomto tradičním koláči s vločkovou kůrkou.
Ingredience na tradiční borůvkový koláč
Koláčové těsto
- 2 šálky hladké mouky
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička soli
- 1 a 1/2 tyčinky studeného nesoleného másla nakrájeného na malé kousky
- 5 až 6 lžic ledové vody
Náplň
- 4 šálky borůvek
- 3/4 šálku cukru
- 1/4 hrnku hladké mouky
- 1 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1/2 lžičky mleté skořice
Postup na tradiční borůvkový koláč
- Ve velké míse smíchejte mouku, cukr a sůl. Pomocí mixéru vmíchejte máslo, dokud směs nebude připomínat hrubou mouku. Vmíchejte 5 lžic vody, dokud se hmota nerozmíchá. Pokud se vám těsto zdá suché, vmíchejte zbývající 1 lžíci vody.
- Vyklopte těsto na lehce pomoučněnou plochu a třikrát prohněťte. Těsto rozdělte na 2 části, vytvarujte z nich 15centimetrové kotouče, zabalte je do igelitu a nechte v chladničce alespoň 1 hodinu odležet.
- Na lehce pomoučeném povrchu rozválejte vločkové koláčové těsto na dvě 30centimetrová kola o tloušťce 0,3 cm. Jedno kolo vložte do 23 cm skleněného koláčového talíře. Druhé kolo přeneste na plech vyložený voskovaným papírem. Uložte do chladničky, dokud nebude připraven k použití.
- Předehřejte troubu na 190 °C. V míse promíchejte borůvky s cukrem, moukou, citronovou šťávou a skořicí. Nalijte náplň do koláčové formy.
- Okraj spodní části koláčové formy lehce potřete vodou. Vrchní koláčovou placku přetáhněte přes náplň. Okraje těsta přitiskněte k sobě a zkraťte přesah na 1 cm.
- Přehněte přesah pod sebe a ozdobně ho zmačkejte. Ostrým nožem udělejte uprostřed horní části koláče 2,5 cm řez.
- Koláč pečte 1 hodinu nebo dokud náplň nebublá a kůrka není zlatavá. Před podáváním přeneste koláč na mřížku, aby vychladl.
TIP: Koláčové těsto lze uchovávat v chladničce 1 den nebo zmrazit až na 1 měsíc.