Tiramisu je ikonickým italským dezertem, který se stal oblíbenou pochoutkou po celém světě. Jeho vrstvená struktura, jemná textura a bohatá chuť z něj činí nesmírně lahodné jídlo.
Původ tiramisu je poněkud zahalen tajemstvím. Existuje několik teorií o jeho vzniku, ale jedna z nejpopulárnějších hovoří o tom, že tiramisu bylo poprvé připraveno v 17. století ve městě Siena. Přesné okolnosti vzniku jsou však nejasné. Jiná teorie tvrdí, že tiramisu vzniklo ve 20. století v italském městě Treviso. Přestože jsou tyto příběhy zajímavé, pravda zůstává utajena.
Tiramisu je založeno na několika základních ingrediencích, které společně vytvářejí neodolatelnou kombinaci chutí. Základem je savoiardi, což jsou italské sušenky podobné ladyfingers.
Ty jsou namočeny v silném espresu nebo kávě a následně vrstveny s krémem. Krém je tvořen mascarpone, italským sýrem s jemnou a krémovou konzistencí, do kterého se přidává cukr a žloutky.
Kromě toho se do tiramisu přidává také kakao nebo čokoláda na posypání, která dodává dezertu jemnou hořkost a zároveň esteticky zdobí vrstvy. Některé recepty také obsahují likér jako je Marsala nebo amaretto, kterým se dochucuje krém.
Příprava tiramisu není složitá, ale vyžaduje trochu trpělivosti a přesnosti.
Nejlepší recepty z mascarpone
Mascarpone je italský sýr s bohatou, krémovou konzistencí a jemnou chutí, která se perfektně hodí do sladkých i slaných pokrmů. Je to jedna z nejvíce univerzálních surovin, kterou můžete mít ve své kuchyni.
Mezi nejlepší recepty z mascarpone patří:
- nejlepší tiramisu
- dort s mascarpone krémem
- malinový dezert s mascarpone
- nepečený tvarohový cheesecake
- kuřecí soté s mascarpone a špenátem
- krémová smetanová omáčka s mascarpone
Pravé italské tiramisu – recept na tiramisu s mascarpone
Tiramisu je dokonalým dezertem k podávání na oslavách, nebo jen jako sladká pochoutka pro sebe a své blízké. Připravte si tento autentický italský dezert a užijte si kousek sladké Itálie přímo ve vaší kuchyni.
Ingredience na pravé italské tiramisu
- 250 g mascarpone
- 3 vejce
- 80 g cukru
- 200 ml silné kávy
- 2 lžíce rumu (volitelné)
- 1 balení italských savoiardi piškotů (asi 24 ks)
- Kakao na posypání
Postup na pravé italské tiramisu
- Oddělte žloutky od bílků. Ve velké míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny.
- Přidejte mascarpone do misky se žloutkovou směsí a dobře promíchejte, dokud nedostanete hladký krém.
- Ve druhé misce vyšlehejte bílky do tuha. Poté je opatrně vmíchejte do mascarponové směsi, aby se vytvořil lehký a pěnitý krém.
- Smíchejte silnou kávu s rumem (pokud ho používáte).
- Do hlubokého talíře nebo misky nalijte trochu kávy. Piškoty namočte z obou stran do kávy, ale ne příliš dlouho, aby se nezačaly rozpadat. Položte piškoty do pevné vrstvy na dno dortové formy.
- Pokračujte ve vrstvení piškotů a kávy, dokud nevytvoříte jednu rovnoměrnou vrstvu.
- Nalijte připravený mascarponový krém na vrchol piškotů a rovnoměrně ho rozetřete.
- Pokračujte ve vrstvení piškotů, kávy a krému, dokud nevyužijete všechny ingredience. Měli byste skončit s vrstvou krému na vrcholu.
- Posypte vrchol tiramisu vrstvou kakaového prášku.
- Přikryjte tiramisu potravinářskou fólií a nechte ho odpočívat v lednici po dobu nejméně 4 hodin, nebo nejlépe přes noc, aby se chutě propojily a dezert ztuhnul.
- Před servírováním nakrájejte toto nejlepší tiramisu na porce a podávejte chladné.
Nejlepší tiramisu – jednoduché tiramisu z mascarpone bez vajec
Tomuto velmi jednoduchému italskému dezertu prospívá, když se připraví předem, aby se všechny jeho chutě promísily.
Tradiční receptura na pravé italské tiramisu zahrnuje použití syrových vajec, které mohou být pro některé lidi problematické z hlediska bezpečnosti potravin. Nicméně, existuje skvělá varianta tiramisu, která se připravuje bez vajec a stále si uchovává svou vynikající chuť a texturu.
Ingredience na nejlepší tiramisu
- 400 ml vysokotučné smetany
- 250 g mascarpone
- 75 ml Marsaly
- 5 lžic krupicového cukru
- 300 ml kávy
- 175 g piškotových prstů
- 25 g hořké čokolády
- 2 lžíce kakaového prášku
Postup na nejlepší tiramisu
- Do velké mísy dejte vysokotučnou smetanu, mascarpone, Marsalu a krupicový cukr. Šlehejte, dokud se smetana a mascarpone zcela nespojí a nezískají konzistenci husté šlehačky.
- Nalijte kávu do mělké misky. Ponořtedo ní postupně několik piškotových prstů a několik vteřin je otáčejte, dokud nebudou pěkně nasáklé, ale ne rozmočené.
- Vrstvěte piškoty do misky, dokud nespotřebujete polovinu piškotů. Poté je potřete polovinou smetanové směsi.
- Hrubou stranou struhadla nastrouhejte většinu hořké čokolády. Poté vrstvy zopakujte, přičemž končete krémovou vrstvou.
- Přikryjte a nechte několik hodin nebo přes noc chladnout. V lednici vydrží až 2 dny. Při podávání posypte kakaovým práškem a nastrouhejte zbytek čokolády.
Tiramisu dort – italský dezert – recept
Pokud jste fanoušky tiramisu a toužíte po něčem novém a originálním, pak si nenechte ujít tento úžasný recept na tiramisu dort. Připravte se na explozi chuti a rozkoš pro vaše chuťové buňky.
Ingredience na tiramisu dort
- 500 g mascarpone sýra
- 4 vejce
- 150 g cukru
- 1 balení savoiardových sušenek (ladyfingers)
- 250 ml silné kávy
- 50 ml marsaly nebo rumu
- 2 lžíce kakaa
Postup na tiramisu dort
- Nejprve se pusťte do přípravy mascarpone krému. Oddělte žloutky od bílků a vejce rozšlehejte do pěny s polovinou cukru. Přidejte mascarpone sýr a důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladká směs.
- V druhé míse vyšlehejte bílky s druhou polovinou cukru do tuhého sněhu. Následně opatrně vmíchejte sníh do mascarpone směsi, abyste zachovali lehkost a vzdušnost krému.
- Do misky smíchejte silnou kávu s marsalou (nebo rumem). Savoiardové sušenky ponořte jednu po druhé do kávy s alkoholem a pokládejte je do dortové formy, dokud nenaplníte spodní vrstvu formy.
- Na sušenky nanesete polovinu mascarpone krému a rovnoměrně ho rozetřete. Poté opět ponořte savoiardové sušenky do kávy a položte je jako další vrstvu na krém.
- Na druhou vrstvu sušenek nanesete zbylý mascarpone krém a rovnoměrně ho rozetřete. Dort zakryjte a nechte v lednici odpočívat minimálně 4 hodiny nebo přes noc, aby sušenky nasákly kávou a krém ztuhl.
- Před servírováním posypte vrch dortu kakaem. Můžete použít sítko nebo jemné struhadlo na rovnoměrné pokrytí povrchu.
- Tiramisu dort nakrájejte na plátky a podávejte. Dochutit můžete čerstvými jahodami nebo čokoládovou omáčkou nebo rovnou jahodami v čokoládě.
Nejlepší tiramisu na plech – recept
Tato varianta je ideální pro přípravu na večírek nebo rodinnou oslavu, protože stačí jednoduše nakrájet na porce a podávat. Připravte se na to, že si po jednom kousnutí přejete ještě další a další kousek.
Ingredience na nejlepší tiramisu na plech
- 500 g mascarpone
- 5 velkých vajec
- 150 g cukru
- 1 balení savoiardi (italské piškoty)
- 2 lžíce instantní kávy
- 250 ml horké vody
- 2 lžíce kakaového prášku
- 50 ml rumu
- špetka soli
Postup na nejlepší tiramisu na plech
- Nejprve si připravte velký plech a vyložte jej pečicím papírem.
- Oddělte žloutky od bílků, bílky dejte do velké mísy a žloutky do menší mísy.
- K bílkům přidejte špetku soli a šlehací metličkou je vyšlehejte do tuhého sněhu.
- V menší misce s žloutky přidejte cukr a šlehací metličkou je smíchejte dohladka.
- Přidejte mascarpone do směsi žloutků a cukru a šlehací metličkou směs dobře promíchejte, dokud nevznikne hladká a krémová konzistence.
- Poté postupně přidejte sníh z bílků do směsi mascarpone a žloutků. Opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily a vytvořily lehký a nadýchaný krém.
- V malé misce smíchejte instantní kávu s horkou vodou, dokud se káva zcela nerozpustí. Přidejte rum a zamíchejte.
- Savoiardi piškoty namočte jednotlivě do kávové směsi, a to velmi rychle, aby se piškoty nepříliš nasákly. Pokládejte je na připravený plech vedle sebe a vytvořte první vrstvu.
- Na vrstvu piškotů nanesete polovinu připraveného mascarpone krému a rozetřete ho rovnoměrně po celém plechu.
- Opakujte postup a vytvořte druhou vrstvu namočených piškotů a zbylého krému.
- Na vrcholu tiramisu posypte vrstvu kakaovým práškem. Můžete použít jemné sítko nebo cedník, abyste dosáhli rovnoměrného pokrytí.
- Dejte tiramisu na plech do lednice a nechte ho ztuhnout minimálně na 4 hodiny, nebo nejlépe přes noc.
- Před podáváním nakrájejte na čtverečky nebo obdélníčky a ozdobte kakaovým práškem nebo čokoládovými hoblinkami.
- Vaše tiramisu na plechu je připravené k podávání.
Na závěr
Tiramisu je slavný italský dezert s bohatou historií a lákavou chutí. Jeho vrstvená struktura, kombinace kávy, sušenek, mascarpone krému a kakaa činí z tiramisu jedinečnou pochoutku, která si získala srdce gurmánů po celém světě.
Ať už se jedná o tradiční recept nebo jeho moderní variace, nejlepší tiramisu je vždy lahodným zážitkem pro všechny milovníky dezertů.