Tento recept na steak ze svíčkové je podáván s česnekovým máslem, díky kterému se tento steak báječně rozplývá v ústech.
Pokud hledáte něco křehkého a šťavnatého, pak by steak ze svíčkové mohl být přesně to, co hledáte. Steaky ze svíčkové jsou jedním z nejoblíbenějších steaků, mají jemnou chuť a jsou známé svou neuvěřitelně jemnou a šťavnatou strukturou. Steaky ze svíčkové jsou nejen chutné, ale jsou také plné bílkovin a mají nízký obsah tuku, takže jsou ideální volbou pro zdravé jídlo.
Připravte si také hovězí váleček, výbornou část masa z hovězí kýty.
Recept na steak ze svíčkové s česnekovým máslem
Česnekové máslo se ke steakům báječně hodí, pokud by však na vás bylo příliš těžké, zkuste jej vyměnit za bylinkové, například s tymiánem nebo rozmarýnem.
Ingredience na steak ze svíčkové s česnekovým máslem
- 1/2 šálku másla
- 4 mleté stroužky česneku
- 2 lžičky česnekového prášku
- 1,8 kg steaků z hovězí svíčkové
- sůl a pepř dle chuti
Postup na steak ze svíčkové s česnekovým máslem
- Předehřejeme venkovní gril na vysokou teplotu a rošt lehce potřeme olejem.
- V malém hrnci na středně nízkém ohni rozpustíme máslo. Vmícháme mletý česnek a česnekový prášek. Odstavíme.
- Hovězí steaky osolíme a opepříme z obou stran.
- Položíme steaky na předehřátý gril a opékáme 4-5 minut z každé strany. Teploměr zapíchnutý do středu by měl ukázat 60 °C tak, aby byl středně propečený.
- Přendáme hotové steaky na nahřáté talíře, potřeme je česnekovým máslem a před podáváním je necháme 2-3 minuty odpočinout.
Steak z hovězí svíčkové – recept
Rychlou přípravu hovězích steaků prý vymysleli honáci dobytka v Texasu, rozhodně ji přivedli k dokonalosti.
Ingredience na steak z hovězí svíčkové
- 600 g svíčkové
- plátky slaniny
- sůl, pepř
- olej
Postup na steak z hovězí svíčkové
- Ze svíčkové nakrájejte steaky vysoké asi pět centimetrů a rukou je naklepejte. Pak je upravte do kulatého tvaru, ovažte plátkem slaniny a posypte solí a drceným pepřem.
- Těžkou, případně grilovací pánev jen lehce potřete olejem a pořádně ji rozpalte. Zprudka opečte biftek, minutu z každé strany. Po této době budete mít krvavý steak.
- Pokud snížíte plamen a přidáte tři minuty z každé strany, dojdete ke stupni ‚medium rare‘ – pod pevnou vrstvou se skrývá růžové jádro.
- Po čtyřech minutách z každé strany už by měly být steaky zcela propečené. Vyjměte je z pánve a nechte asi pět minut odpočívat.
Jak udělat steak?
Na přípravě steaků není nic složitého, stačí se držet tří základních kroků a pamatovat si pravidlo 2 minut:
- Steak pokojové teploty vždy vkládáme na rozpálenou pánev
Před přípravou steaku musí mít maso pokojovou teplotu, kdybychom ho grilovali hned po vyndání z lednice, byl by stejk uvnitř studený a to bychom nechtěli. Po vyndání z lednice rozbalte maso z vakua.
Máte-li celý šál, nakrájejte na 2-3 centimetrové plátky (platí pro valnou většinu stejkového masa, výjimkou je svíčková, která se krájí na plátky vysoké 4 cm). Potřete olejem, bylinkami, pepřem, nebo čímkoliv budete chtít a nechte teplat cca 30-45 minut.
- Grilujeme 2 minuty z každé strany
Steak při pokojové teplotě, potřený olejem a bylinkami, vložte na rozpálenou grilovací pánev, nebo gril. Pánev musí být vždy rozpálená před vložením steaku, jinak se maso začne dusit a tuhnout. Po 2 minutách, během kterých steak nepřesouváme – nedloubáme do něj ani ho jinak neotravujeme, otočíme na druhou stranu (nepoužívejte vidličku, jinak vám všechna šťáva vyteče ven).
Po dalších 2 minutách steak vyjmeme z pánve. Pokud chceme steak více propečený, tzn. medium well, vložíme ještě na 2 minuty do trouby.
- Po vyjmutí z pánve necháme 2 minuty odpočinout pod alobalem
Nechte maso odpočívat pod alobalem, můžete přidat trochu másla pro zjemnění. Často podceňovaná, ale velmi důležitá součást přípravy steaku. Pokud bychom do masa řízli hned po vyjmutí z pánve, vytekla by nám všechna šťáva z masa a to bychom nechtěli. Po dvou minutách odpočinku je steak připraven.
Jaké vybrat maso?
Pár tipů, po čem jít a čeho si všímat, když kupujete maso na steak. Ať už v supermarketu nebo v renomovaném obchodě s masnými výrobky.
TIP: Vyzkoušejte také dušené hovězí v pomalém hrnci.
Jedině vyzrálé hovězí maso
Z hovězího expedovaného brzy po porážce nikdy steak nepřipravíte. Je příliš tuhé. Maso musí nejdříve projít procesem zrání, kdy se rozvolňuje jeho struktura (křehne) a steak získává výraznější chuť. Pro steaky je to zpravidla několik týdnů.
Obecně platí, čím déle, tím lépe. Každý výrobce se s vyzrálým masem rád pochlubí už na obale. Pokud máte pochybnosti, pak zkuste maso zmáčknout. Maso by mělo být měkké a promáčklina od vašich prstů v mase zůstane.
Výška steaku
Měla by být na 2 prsty – 3 cm je minimum. Nízký steak ihned propečete. Myslete na to, že všeobecně každý centimetr steaku musíte péct pouze 1, max. 2 minuty, z každé strany.
Vybírejte maso, které je nejen dostatečně vysoké, ale mělo by také být rovnoměrně vysoké na všech stranách. Jinak se vám nižší části steaku propečou více než ty vyšší.
Nebojte se tuku
Tučnost masa je pro steak dalším zásadním faktorem. Tuk se během přípravy částečně rozpustí a dodá steaku chuť i šťavnatost. Proto hledejte maso dobře prorostlé tukovými vlákny, s tzv. mramorováním. Jednotlivé řezy steaků se také v obsahu tuku liší.
Vysoký roštěnec, ze kterého se řeže Rib Eye (nebo také Entrecote), obsahuje cca 16 % tuku a patří k těm nejtučnějším, a tedy i k nejšťavnatějším. Méně tuku má nízký roštěnec, z něho se řeže například Sirloin steak.
Chcete-li ještě libovější, sáhněte po květové špičce – Rump steaku. Naproti tomu svíčková je velmi křehká, ale i libová, a proto nemá tak výraznou chuť.
Zde přinášíme jen některé steakové řezy a české názvy dílů masa, ze kterých pocházejí:
- Tabulová špička – Picanha, Rump Cap
- Květová špička, malý ořech – Rump steak
- Bok bez kosti (pupek) Zrcátko – Flank steak
- Bok bez kosti (pupek) Bryndáček – Flap steak (Bavette)
- Bok bez kosti (pupek) Vnitřní oponka – Skirt Steak Inside
- Svíčková – Tenderloin steak (Filet Mignon), T-bone steak, Porterhouse steak
- Nízký roštěnec – Sirloin steak, Top Sirloin steak, T-bone steak, Porterhouse Steak
- Vysoký roštěnec – Rib Eye steak (Entrecôte), Tomahawk steak
- Oponka – Skirt steak Outside, Entraña
- Veverka – Hanger steak (Onglet)
Biftek ze svíčkové – tenderloin steak – recept
Svíčková je nejoceňovanější část hovězího pro svou vyjímečnou křehkost masa. Vychutnejte si ji po jednoduché a rychlé úpravě s tymiánovým bylinkovým máslem.
Ingredience na biftek ze svíčkové
- 4 steaky z hovězí svíčkové, á 170 g
- 1 a 1/2 lžičky soli
- 1 lžička černého pepře
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce olivového nebo avokádového oleje
Na tymiánové máslo
- 1/4 hrnku másla pokojové teploty
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička čerstvého tymiánu
Postup na biftek ze svíčkové
- Smíchejte máslo pokojové teploty, česnek a tymián. Máslo nandejte na potravinářskou folii, srolujte do ruličky a konce stočte. Před použitím nechte alespoň 20 minut v chladničce.
- Vyndejte steaky z chladničky asi hodinu před jejich přípravou. Steaky musí mít pokojovou teplotu, aby byly dokonale propečené.
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Steaky osušte (díky tomu se na nich udělá pěkná kůrčička). Obě strany velmi vydatně osolte a opepřete. V případě potřeby sůl a pepř přitlačte, aby se lépe přichytily k masu.
- Rozpalte litinovou pánev nebo těžkou pánev na středně vysokém až vysokém ohni.
- Přidejte máslo a olivový olej. Přidejte steaky a opékejte 2-3 minuty z každé strany. Během pečení steaky přelévejte lžící másla.
- Vložte teploměr vhodný do trouby a nastavte budík na požadovanou teplotu (myslete na to, že teplota stoupne asi o 3-5 stupňů, když steaky odpočívají).
- Vložte steaky do trouby a pečte, dokud nedosáhnou požadované teploty. To bude trvat 6-10 minut v závislosti na tloušťce steaků a na tom, jak propečené je chcete mít.
- Navrch položte plátky bylinkového másla. Před podáváním je přikryjte alobalem a nechte 10 minut odpočívat.
Steak v troubě
Toto je základní vodítko, které vám pomůže dosáhnout perfektní teploty steaku. Pomáhá znát teplotu steaku před vložením do trouby, abyste odhadli, jak dlouho se bude muset péct.
Úprava masa | Vnitřní teplota masa | Čas pečení v troubě |
Rare | 48-51 °C | asi 4 minuty |
Medium Rare | 54-57 °C | asi 5-6 minut |
Medium | 60-63 °C | asi 6-7 minut |
Medium Well | 65-68 °C | asi 8-9 minut |
Well Done | 71 °C | asi 10 minut |
Recept na steak z hovězí svíčkové – hovězí steak na pánvi – recept
Ke steakům se rozhodně hodí dobrá omáčka, vyzkoušejte i tuto klasickou ze zeleného pepře. K podávání doporučujeme šťouchané brambory a listový špenát.
Ingredience na hovězí steak na pánvi
- 4 steaky ze svíčkové, á 220 g
- olivový olej
- mořská sůl
- pepř
Na omáčku
- 20 ml olivového oleje
- 1 cibule, oloupaná a nakrájená
- 2 lžíce nakládaného zeleného pepře
- 250 ml hovězího vývaru
- 60 ml bílého vína
- 300 ml smetany ke šlehání
Postup na hovězí steak na pánvi
- Nejdřív připravte pepřovou omáčku. Zahřejte rendlík na středním plameni. Vlijte olej, vsypte cibuli a zelený pepř a dvě minuty zahřívejte. Přidejte vývar i víno a tři čtyři minuty vařte.
- Přilijte smetanu a vařte dvě minuty, do zhoustnutí. Dejte stranou a udržujte v teple (nejlépe na nádobě s horkou vodou).
- Steaky osušte, nejlépe pevnými papírovými kuchyňskými utěrkami. Pak maso potřete olivovým olejem a pravidelně a důkladně posypte solí a pepřem.
- Rozpalte velkou nepřilnavou pánev. Vložte na ni steaky a opékejte tři minuty z každé strany, aby byly středně propečené (medium) až krvavé (platí pro plátky silné 1,5 cm), nebo tak dlouho, aby byly podle vašich představ.
- Sejměte je z pánve a dejte na pět minut odpočinout, aby se v nich šťáva rovnoměrně rozptýlila.
- Podávejte přelité pepřovou omáčkou.
Medailonky z falešné svíčkové – recept
Připravte si lahodné medailonky s rozmarýnem a omáčkou. Skvělý recept pro milovníky steaků i omáček.
Ingredience na medailonky z falešné svíčkové
- 1 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky sušeného rozmarýnu
- sůl, pepř
- 500 g falešné svíčkové, nakrájené na medailonky
- 3 lžíce olivového oleje
- 250 g žampionu, nakrájených nebo malých vcelku
- 3 stroužky česneku, prolisované
- 300 ml zeleninového vývaru
- čerstvý rozmarýn k ozdobení
Postup na medailonky z falešné svíčkové
- Mouku a sušený rozmarýn, sůl a pepř dejte do plastového sáčku a dobře promíchejte. Vložte do něj postupně všechno maso a pěkně je pohazováním ve směsi obalte.
- Na velké pánvi rozpalte lžíci oleje a opékejte na něm asi dvě minuty houby, aby změkly. Dejte je stranou a na zbylém oleji ve stejné pánvi opečte maso z každé strany do hněda. Mělo by to trvat tři až čtyři minuty.
- K masu přidejte česnek a zbylou mouku ze sáčku. Jemně opražte, přilijte vývar, promíchejte a přiveďte k varu. Nechte pod pokličkou probublávat 60-90 minut, aby maso změklo.
- Kdyby se tekutina vydusila, můžete maso podlévat vodou nebo dalším vývarem. Na posledních deset minut do omáčky přidejte i houby. Podávejte s rýží a ozdobte čerstvým rozmarýnem.
TIP: Vyzkoušejte také recept na bernskou omáčku, která se skvěle hodí k hovězímu masu.
Mohlo by se zdát, že steak z libové svíčkové se v konkurenci s vysokým roštěncem nemůže nikdy prosadit. A přesto, zkuste se někdy zeptat někoho, kdo ochutnal jedinečný filet mignon ze svíčkové, jestli zažil něco lepšího.
Zkrátka každý druh masa má své kouzlo a hodí se pro jinou příležitost. Pravá hovězí svíčková rozhodně nikdy nebude zlatým hřebem zahradní grilovací párty. Ale pro romantickou večeři při svíčkách je filet mignon dokonalou a snad i jedinou možnou volbou.