Recept na dokonalé rybí koláčky, které jsou vločkové, zlatavé a plné lahodných ryb. Podávejte se zeleninovým salátem a pořádně vymačkaným citrónem.
Příprava
- Příprava: 25 minut
- Doba vaření: 30 minut
- Obtížnost: Mírně obtížné
- Počet porcí: 4
Ingredience
Na tatarskou omáčku
- 125 ml majonézy
- 1 lžíce kaparů, nasekaných nahrubo
- 1 lžička smetanového křenu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 malá šalotka, nasekaná najemno
- 1 lžička plocholisté petrželky, nasekané najemno
Na rybí koláčky
- 450 g filé z tresky
- 2 bobkové listy
- 150 ml mléka
- 350 g brambor
- 1/2 lžičky jemně nastrouhané citrónové kůry
- 1 lžíce nasekané plocholisté petrželky
- 1 lžíce nasekané pažitky
- 1 vejce
- mouka na tvarování
- 85 g čerstvé bílé strouhanky
- 3-4 lžíce rostlinného nebo slunečnicového oleje na smažení
- citrónové plátky a řeřicha k podávání
Postup
- Smícháme majonézu, kapary, smetanový křen, dijonskou hořčici, šalotku a plocholistou petrželku. Dáme stranou.
- Na pánev položíme filé z tresky a 2 bobkové listy. Zalijeme 150 ml mléka a 150 ml vody. Přikryjeme, přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme 4 minuty. Odstavíme z ohně a necháme 10 minut přikryté stát, aby se ryba jemně uvařila.
- Mezitím oloupeme a nakrájíme brambory na stejně velké kousky. Vložíme je do hrnce a zalijeme vroucí vodou. Přidáme špetku soli, znovu přivedeme k varu a vaříme 10 minut nebo dokud nezměknou.
- Rybu vyjmeme z mléka a dáme ji vychladnout na talíř. Brambory slijeme do cedníku a necháme je 1-2 minuty odstát.
- Brambory vyklopíme zpět do horké pánve na nejnižší možnou teplotu a necháme je 1 minutu oschnout. Poté je rozmačkáme vidličkou a promícháme, aby se nepřichytily. Měly bychom mít lehkou a suchou nadýchanou kaši.
- Sundáme z ohně a zašleháme omáčku, citrónovou kůru, nasekanou plocholistou petrželku a nasekanou pažitku. Dobře osolíme a opepříme. Brambory by měly mít dobrou chuť, proto je ochutnáme a dochutíme dle potřeby.
- Z ryby slijeme tekutinu, opepříme ji a pak ji rozdělenou na velké kousky vložíme do pánve s bramborami. Rukama rybu a brambory jemně promícháme, ale dáváme pozor, aby se ryba příliš nerozpadla. Dáme stranou a necháme vychladnout.
- V mělkém talíři rozšleháme 1 vejce. Prkénko lehce vysypeme moukou. Na plech rozetřeme 85 g bílé strouhanky. Směs na rybí koláč rozdělíme na 4 části.
- Na pomoučeném prkénku a s pomoučenýma rukama opatrně vytvarujeme 4 placky o tloušťce 2,5 cm. Každou placku po jedné posadíme do vajíčka a potřeme ji nahoře i po stranách tak, aby byla zcela obalená.
- Koláče posadíme na strouhanku a poklepeme s ní boky a vrcholy placky, aby byly lehce pokryté. Přendáme na talíř, přikryjeme a necháme 30 minut chladit.
- Na velké pánvi rozehřejeme 3-4 lžíce rostlinného nebo slunečnicového oleje. Zda je pánev připravená vyzkoušíme tak, že do ní vhodíme kousek suché strouhanky, a pokud zasyčí a rychle zezlátne, je pánev připravena k použití.
- Ryby placičky smažíme na středním ohni asi 5 minut z každé strany nebo dokud nebudou křupavé a zlatavé. Podáváme se zbytkem tatarské omáčky, plátky citrónu nebo řeřichou.