Recept na dokonalé rybí koláčky

Hlavní jídlaOmáčky a dipyRybySlané koláčeTreska

Recept na dokonalé rybí koláčky, které jsou vločkové, zlatavé a plné lahodných ryb. Podávejte se zeleninovým salátem a pořádně vymačkaným citrónem.

Příprava

  • Příprava: 25 minut
  • Doba vaření: 30 minut
  • Obtížnost: Mírně obtížné
  • Počet porcí: 4

Ingredience

Na tatarskou omáčku

  • 125 ml majonézy
  • 1 lžíce kaparů, nasekaných nahrubo
  • 1 lžička smetanového křenu
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 malá šalotka, nasekaná najemno
  • 1 lžička plocholisté petrželky, nasekané najemno

Na rybí koláčky

  • 450 g filé z tresky
  • 2 bobkové listy
  • 150 ml mléka
  • 350 g brambor
  • 1/2 lžičky jemně nastrouhané citrónové kůry
  • 1 lžíce nasekané plocholisté petrželky
  • 1 lžíce nasekané pažitky
  • 1 vejce
  • mouka na tvarování
  • 85 g čerstvé bílé strouhanky
  • 3-4 lžíce rostlinného nebo slunečnicového oleje na smažení
  • citrónové plátky a řeřicha k podávání

Postup

  1. Smícháme majonézu, kapary, smetanový křen, dijonskou hořčici, šalotku a plocholistou petrželku. Dáme stranou.
  2. Na pánev položíme filé z tresky a 2 bobkové listy. Zalijeme 150 ml mléka a 150 ml vody. Přikryjeme, přivedeme k varu, poté snížíme teplotu a vaříme 4 minuty. Odstavíme z ohně a necháme 10 minut přikryté stát, aby se ryba jemně uvařila.
  3. Mezitím oloupeme a nakrájíme brambory na stejně velké kousky. Vložíme je do hrnce a zalijeme vroucí vodou. Přidáme špetku soli, znovu přivedeme k varu a vaříme 10 minut nebo dokud nezměknou.
  4. Rybu vyjmeme z mléka a dáme ji vychladnout na talíř. Brambory slijeme do cedníku a necháme je 1-2 minuty odstát.
  5. Brambory vyklopíme zpět do horké pánve na nejnižší možnou teplotu a necháme je 1 minutu oschnout. Poté je rozmačkáme vidličkou a promícháme, aby se nepřichytily. Měly bychom mít lehkou a suchou nadýchanou kaši.
  6. Sundáme z ohně a zašleháme omáčku, citrónovou kůru, nasekanou plocholistou petrželku a nasekanou pažitku. Dobře osolíme a opepříme. Brambory by měly mít dobrou chuť, proto je ochutnáme a dochutíme dle potřeby.
  7. Z ryby slijeme tekutinu, opepříme ji a pak ji rozdělenou na velké kousky vložíme do pánve s bramborami. Rukama rybu a brambory jemně promícháme, ale dáváme pozor, aby se ryba příliš nerozpadla. Dáme stranou a necháme vychladnout.
  8. V mělkém talíři rozšleháme 1 vejce. Prkénko lehce vysypeme moukou. Na plech rozetřeme 85 g bílé strouhanky. Směs na rybí koláč rozdělíme na 4 části.
  9. Na pomoučeném prkénku a s pomoučenýma rukama opatrně vytvarujeme 4 placky o tloušťce 2,5 cm. Každou placku po jedné posadíme do vajíčka a potřeme ji nahoře i po stranách tak, aby byla zcela obalená.
  10. Koláče posadíme na strouhanku a poklepeme s ní boky a vrcholy placky, aby byly lehce pokryté. Přendáme na talíř, přikryjeme a necháme 30 minut chladit.
  11. Na velké pánvi rozehřejeme 3-4 lžíce rostlinného nebo slunečnicového oleje. Zda je pánev připravená vyzkoušíme tak, že do ní vhodíme kousek suché strouhanky, a pokud zasyčí a rychle zezlátne, je pánev připravena k použití.
  12. Ryby placičky smažíme na středním ohni asi 5 minut z každé strany nebo dokud nebudou křupavé a zlatavé. Podáváme se zbytkem tatarské omáčky, plátky citrónu nebo řeřichou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang