Tento vynikající newyorský steak, zalitý lahodnou omáčkou, zachutná nejenom vám, ale i vaší rodině či návštěvě. Jeho příprava je navíc překvapivě snadná.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 25 minut
Ingredience na steak
- 125 ml olivového oleje
- 60 ml čerstvé citronové šťávy
- 3 stroužky česneku, mleté
- 2 lžičky worcesterové omáčky
- 1 lžička mletého černého pepře
- 6 vykostěných proužků steaku
- Estragonová omáčka
- Cibulové kroužky
Ingredience na omáčku
- 225 g másla
- 225 g zakysané smetany
- 3 stroužky česneku, mleté
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce mleté jarní cibulky
- 1 lžíce mletých čerstvých estragonových lístků
- 1 lžíce nasekaných listů čerstvé petrželky
- 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 1 lžička citronové kůry
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1/4 lžičky soli
Ingredience na cibulový posypek
- Rostlinný olej na smažení
- 2 středně velké bílé nebo žluté cibule
- 1 lžička ochucené soli
- 280 g hladké mouky
- Sůl
Postup
- V silném uzavíratelném plastovém sáčku smíchejte olej, citronovou šťávu, česnek, worcesterovou omáčku a pepř, steaky přidejte do sáčku. Ze sáčku vytlačte vzduch a pevně jej uzavřete. Sáček několikrát otočte, aby se marináda rozprostřela. Sáček vložte do mísy a dejte na 30 minut do chladničky, přičemž sáček občas otočte.
- Přidejte všechny přísady na omáčku do mísy kuchyňského robotu a zpracujte je do hladka. Umístěte čepel nože do mísy kuchyňského robotu. Přikryjte a uložte do chladničky.
- Předehřejte olej na 180 °C. Nakrájejte cibuli na velmi tenká kolečka a oddělte je od sebe. Rozložte je a posypte ochucenou solí. Mouku dejte do uzavíratelného plastového sáčku. Vkládejte cibulové kroužky po částech do sáčku, pevně jej uzavřete a protřepávejte, dokud se cibulové kroužky neobalí.
- Cibulové kroužky smažte po dávkách 3 až 4 minuty, dokud nebudou hnědé a křupavé.
- Vyjměte je kleštěmi a nechte okapat na kuchyňském papíře. Ochutnejte a v případě potřeby osolte.
- Rozpalte velkou pánev na středně vysokém ohni. Vyjměte steaky z marinády a marinádu vylijte. Na rozpálenou pánev vložte 3 steaky; opékejte je 4 až 5 minut z každé strany nebo do požadovaného stupně propečení. Steaky vyjměte na servírovací talíř a udržujte je v teple. Postup opakujte se zbývajícími 3 steaky. Každý steak přelijte 1 až 2 lžícemi estragonové omáčky. Ihned podávejte. Steaky obložte osmaženými cibulovými kroužky.