Recept na newyorský steak s omáčkou

Hlavní jídlaMasoOmáčky
newyorsky-steak-s-omackou

Tento vynikající newyorský steak, zalitý lahodnou omáčkou, zachutná nejenom vám, ale i vaší rodině či návštěvě. Jeho příprava je navíc překvapivě snadná.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 15 minut
  • Celkem: 25 minut

Ingredience na steak

  • 125 ml olivového oleje
  • 60 ml čerstvé citronové šťávy
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 2 lžičky worcesterové omáčky
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 6 vykostěných proužků steaku
  • Estragonová omáčka
  • Cibulové kroužky

Ingredience na omáčku

  • 225 g másla
  • 225 g zakysané smetany
  • 3 stroužky česneku, mleté
  • 3 lžíce dijonské hořčice
  • 2 lžíce mleté jarní cibulky
  • 1 lžíce mletých čerstvých estragonových lístků
  • 1 lžíce nasekaných listů čerstvé petrželky
  • 2 lžíce čerstvé citronové šťávy
  • 1 lžička citronové kůry
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1/4 lžičky soli

Ingredience na cibulový posypek

  • Rostlinný olej na smažení
  • 2 středně velké bílé nebo žluté cibule
  • 1 lžička ochucené soli
  • 280 g hladké mouky
  • Sůl

Postup

  1. V silném uzavíratelném plastovém sáčku smíchejte olej, citronovou šťávu, česnek, worcesterovou omáčku a pepř, steaky přidejte do sáčku. Ze sáčku vytlačte vzduch a pevně jej uzavřete. Sáček několikrát otočte, aby se marináda rozprostřela. Sáček vložte do mísy a dejte na 30 minut do chladničky, přičemž sáček občas otočte.
  2. Přidejte všechny přísady na omáčku do mísy kuchyňského robotu a zpracujte je do hladka. Umístěte čepel nože do mísy kuchyňského robotu. Přikryjte a uložte do chladničky.
  3. Předehřejte olej na 180 °C. Nakrájejte cibuli na velmi tenká kolečka a oddělte je od sebe. Rozložte je a posypte ochucenou solí. Mouku dejte do uzavíratelného plastového sáčku. Vkládejte cibulové kroužky po částech do sáčku, pevně jej uzavřete a protřepávejte, dokud se cibulové kroužky neobalí.
  4. Cibulové kroužky smažte po dávkách 3 až 4 minuty, dokud nebudou hnědé a křupavé.
  5. Vyjměte je kleštěmi a nechte okapat na kuchyňském papíře. Ochutnejte a v případě potřeby osolte.
  6. Rozpalte velkou pánev na středně vysokém ohni. Vyjměte steaky z marinády a marinádu vylijte. Na rozpálenou pánev vložte 3 steaky; opékejte je 4 až 5 minut z každé strany nebo do požadovaného stupně propečení. Steaky vyjměte na servírovací talíř a udržujte je v teple. Postup opakujte se zbývajícími 3 steaky. Každý steak přelijte 1 až 2 lžícemi estragonové omáčky. Ihned podávejte. Steaky obložte osmaženými cibulovými kroužky.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang