Kuřecí maso je oblíbenou volbou pro mnoho kuchařů díky své jemnosti a schopnosti snadno absorbovat různé chutě. Pokud hledáte způsob, jak dodat vašemu kuřeti ještě více šťavnatosti a lahodné chuti, správná marináda je klíčem k úspěchu. S několika základními ingrediencemi a minimálním úsilím můžete vytvořit marinádu, která vaše chuťové pohárky nadchne a zaručí, že vaše kuřecí pokrmy budou vždy dokonalé.
Vybrali jsme několik receptů na nejlepší marinády na kuřecí maso na světě. Tyto marináda vytváří tolik chuti a udržuje kuře neuvěřitelně vlhké a neskutečně chutné. Tento jednoduchý recept na marinádu na kuře se jistě stane základem vaší kuchyně. Skvěle se hodí na grilování, pečení a saláty jako Ceasar salát.
Shrnutí článku
Druhy marinád – druhů marinád je nespočet. Mnohdy se také liší na základě masa, ke kterému je určena nebo stylu přípravy, jakým se bude pokrm připravovat.
Recepty na marinády – ať už se jedná o marinády na grilované kuře, na kuřecí křídla nebo o jogurtovou marinádu, vždy dodají masu jedinečnou chuť.
Tipy jak nejlépe marinovat – základem je dostatečné odležení masa. Jeden z nejlepších způsobů je, když se maso v marinádě nechá přes noc odležet.
Marináda na grilované kuře – recept
Vyzkoušejte tuto nejjednodušší, avšak skvělou marinádu na grilované kuře na rožni. Jemná marináda pozvedne chuť grilovaného masa na další úroveň.
Ingredience
- 3,5 litru teplé vody
- 3/4 šálku soli
- 2/3 šálku cukru
- 3/4 šálku sójové omáčky
- 1/4 šálku olivového oleje
Postup
- Nalijeme teplou vodu do nádoby o dvojnásobném objemu.
- Přisypeme sůl, cukr, sójovou omáčku a olivový olej.
- Mícháme, dokud se cukr a sůl nerozpustí, a poté necháme marinádu vychladnout na pokojovou teplotu.
Marináda na kuřecí maso s bylinkami – recept
Dokonalá a svěží marináda s voňavými italskými bylinkami. Pokud nemáte rádi pálivost, můžete množství červených pepřových vloček snížit nebo kompletně vynechat.
Toto italské kuře je skvělé kombinovat s čerstvými saláty, jako je salát caprese nebo jednoduchý kapustový salát.
Ingredience
- ¼ šálku olivového oleje
- 2 lžíce bílého vinného octa
- 2 lžičky italského koření
- 2 stroužky česneku, mleté
- ½ lžičky červených pepřových vloček
- ½ čajové lžičky soli
Postup
- Všechny ingredience vložte do středně velké mísy a prošlehejte.
- Kuřecí prsa vložte do skleněné nádoby nebo uzavíratelného sáčku.
- Na kuře nalijte marinádu a ujistěte se, že je zakryté.
- Kuře nechte marinovat v chladničce alespoň 30 minut nebo až 8 hodin.
Marináda na kuřecí steaky – recept
Díky této marinádě si připravíte chutné kuřecí steaky, které si skvěle vychutnáte na společném grilovaní s přáteli.
Ingredience
- 900 g kuřecí prs nebo stehen
- ⅓ – ½ šálku extra panenského olivového oleje
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 3 lžíce sójové omáčky
- 2 lžíce balzamikového octa
- ¼ šálku hnědého cukru
- 1 lžíce worcestrové omáčky
- 3 stroužky česneku mletého nebo ½ lžičky česnekového prášku
- 1 a ½ lžičky soli
- 1 lžička pepře
Postup
- V míse smíchejte olej, citronovou šťávu, sójovou omáčku, balzamikový ocet, hnědý cukr, worcesterskou omáčku, česnek, sůl a pepř.
- Kuřecí prsa propíchejte vidličkou po celém povrchu. Vložte je do velkého sáčku na zip. Kuře přelijte marinádou.
- Nechte marinovat alespoň 30 minut. Ideální doba je 4 až 5 hodin.
- Gril předehřejte na střední teplotu. Gril potřete olejem, aby se nepřipaloval.
- Kuře položte na gril. V závislosti na tloušťce kuřete grilujte přibližně 5 až 6 minut z každé strany. Vnitřní teplota kuřete by měla dosáhnout 165 °C.
- Kuře sundejte z grilu a nechte 5 minut odpočívat.
Marináda na kuřecí maso s koriandrem – recept
Tato marináda je inspirována mým koriandrovým kuřetem s limetkou a je extra svěží a extra pikantní!
Je ideální, když si potřebujete rychle připravit mexické jídlo.
Ingredience
- ¼ šálku olivového oleje
- ¼ šálku nasekaných lístků koriandru
- 2 limetky, zbavené kůry a odšťavněné (asi ¼ šálku šťávy)
- 2 stroužky česneku, mleté
- 1 lžička mletého kmínu
- ½ lžičky chilli
- 1 lžička soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepř
Postup
- Všechny ingredience vložte do středně velké mísy a prošlehejte.
- Na kuře nalijte marinádu a ujistěte se, že je zakryté.
- Kuře nechte marinovat v chladničce alespoň 30 minut nebo až 8 hodin.
Nejlepší marináda na kuřecí křídla – recept
Nejlepší marináda na kuřecí maso na světě. Tento jednoduchý recept na marinádu na kuřecí maso se jistě stane základem vaší kuchyně, vaší nejlepší marinádou na kuřecí křídla. Skvěle se hodí na grilování i pečené kuře v troubě.
Ingredience
- ½ šálku extra panenského olivového oleje
- ½ šálku balzamikového nebo jiného octa
- ¼ šálku sójové omáčky
- ¼ šálku worcestrové omáčky
- ⅛ šálku citronové šťávy
- ¾ šálku hnědého cukru
- 2 lžičky sušeného rozmarýnu
- 2 lžíce dijonské hořčice nebo pikantní hnědé hořčice
- 1 a ½ lžičky soli
- 1 lžička mletého černého pepře
- 2 lžičky česnekového prášku
- 6 kuřecích prsou
Postup
- Ve velké míse smíchejte všechny přísady marinády a prošlehejte je. Půl hrnku marinády odeberte a nechte si ji na pozdější opékání kuřete.
- Kuře vložte do velkého uzavíratelného sáčku a přelijte marinádou. Jemně masírujte kuřecí prsa a nezapomeňte sáček pevně uzavřít.
- Pokud máte méně času, zvažte možnost propíchat kuře vidličkou, aby marináda rychle pronikla dovnitř.
- Kuře uložte do chladničky a nechte marinovat nejméně 30 minut a maximálně 24 hodin. Podle mého názoru je ideální doba 4 až 6 hodin.
Marináda na kuřecí špízy po mexicku – recept
Jedná se v podstatě o suché koření na fajitu, které se proměnilo v marinádu se všemi klasickými mexickými příchutěmi, které máte rádi. Kuře po mexicku pak bude mezi domácími recepty nenahraditelné.
Ingredience
- ¼ šálku olivového oleje
- 1 limetka, oloupaná a odšťavněná (asi 2 lžíce šťávy)
- 1 stroužek česneku, mletý
- 1 lžička chilli
- 1 lžička mletého kmínu
- ½ lžičky papriky
- 1 lžička soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Nejprve se středně velké míse smíchejte suché ingredience a poté k nim přidejte olivový olej a šťávu z limetky.
- Obalte kuře v marinádě.
- Zavřete do uzavíratelné nádoby/sáčku a nechte marinovat 6-8 hodin.
Jogurtová marináda na kuřecí maso – recept
Kuřecí stehna (nebo kuřecí prsa) jsou naložena v marinádě z řeckého jogurtu. Marináda je plná zemitého koření a svěží citronovo-bylinkové chuti.
Ingredience
- 2/3 kelímku plnotučného řeckého jogurtu
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy + 1 lžička citronové kůry
- 1 lžíce mletého česneku
- 1 lžíce oloupaného a mletého čerstvého zázvoru
- 1 lžička mletého kmínu, mletého koriandru a mleté papriky
- 1/4 lžičky kajenského pepře a skořice
- 1 lžička soli a čerstvě mletého černého pepře (lze upravit podle chuti)
- 1/4 šálku nasekaného koriandru a další na podávání
Postup
- V míse smíchejte jogurt, olivový olej, citronovou šťávu, citronovou kůru, česnek, zázvor, kmín, koriandr, papriku, kajenský pepř, skořici, sůl, pepř a koriandr.
- Kuřecí maso vložte do uzavíratelného sáčku do mrazničky o velikosti galonu. Kuře přelijte jogurtovou marinádou.
- Sáček uzavřete a vytlačte přebytečný vzduch. Kuře rovnoměrně potřete marinádou.
- Nechte odležet v chladničce alespoň 2 hodiny (nebo až 8 hodin u prsou, 24 hodin u stehen)..
- Grilujte kuře, dokud není propečené, asi 5 až 7 minut z každé strany.
Marináda na kuřecí maso s medem – recept
Tato klasická příchuť nikdy nezklame, pokud jde o kuře. Tato sladká a výrazná marináda perfektně zapůsobí na kuřecí maso, takže každé sousto je zatraceně neodolatelné.
Ingredience
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžičky jablečného octa1 stroužek česneku, mletý
- 1 lžička košer soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Všechny ingredience vložte do středně velké mísy a prošlehejte.
- Kuřecí prsa vložte do skleněné nádoby nebo uzavíratelného sáčku. Na kuře nalijte marinádu a ujistěte se, že je zakryté.
- Kuře nechte marinovat v chladničce alespoň 30 minut nebo až 8 hodin.
Citronová marináda na kuřecí maso – recept
Pokud máte rádi jasné a svěží středomořské chutě, tento pokrm si zamilujete. Je plný čerstvé citronové šťávy, spousty bylinek a dijonské hořčice.
Ingredience
- ¼ šálku olivového oleje
- 1 citron, odšťavněný (asi 3 lžíce šťávy)
- 2 stroužky česneku, mleté
- 2 lžičky sušeného oregana
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička soli
- ½ lžičky čerstvě mletého černého pepře
Postup
- Všechny ingredience vložte do středně velké mísy a prošlehejte.
- Kuřecí prsa vložte do skleněné nádoby nebo uzavíratelného sáčku. Na kuře nalijte marinádu a ujistěte se, že je zakryté.
- Kuře nechte marinovat v chladničce alespoň 30 minut nebo až 8 hodin.
Tipy jak nejlépe marinovat
Marinování je umění, které může proměnit obyčejné maso v kulinářský zážitek. Správně zvolená marináda nejen zvýrazní chuť, navíc také zjemní maso a dodá mu šťavnatost. Ať už jste začátečník nebo zkušený kuchař, vždy je co objevovat. Jaké jsou tři nejčastější dotazy na tipy jak nejlépe marinovat?
Jaké druhy kuřecího masa použít na marinování?
Jakékoli části kuřete, které máte rádi. Prsa, stehna, paličky, stehna, kůže nebo bez kůže, s kostí nebo bez kosti. Mějte na paměti, že různé kusy budou trvat déle nebo kratší dobu. Vždy kontrolujte vnitřní teplotu, abyste zjistili propečenost.
Jak dlouho marinovat kuře?
Minimálně 30 minut a klidně i přes noc. Kuře začne být tvrdé, pokud se marinuje déle než 24 hodin. Pokud máte méně času, zvažte možnost propíchat kuře vidličkou, aby marináda rychle pronikla dovnitř.
Lze zamrazit marináda na kuře?
Ano, určitě. Po přidání marinády do kuřecích prsou v uzavíratelném sáčku vhodném do mrazničky můžete kuře zmrazit až na 6 měsíců. Před použitím ho přes noc rozmrazte v lednici.