Recept na pečené žebírko v troubě

Hlavní jídlaMasoSlané recepty
pecene-zebirko-recept-2

S pomocí našeho receptu si konečně dokážete i v domácích podmínkách připravit naprosto lahodné pečené žebírko přesně podle vašich představ. Jako přílohu k pečenému žebírku zvolte například zdravé noky se špenátem.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 2 hodiny
  • Celkem: 2 hodiny 10 minut

Ingredience na žebírko

  • 2,5 kg žebírek
  • 1 cibule, neloupaná, rozčtvrcená (hnědá, žlutá, bílá)
  • 1 hlavička česneku, neloupaná, vodorovně rozpůlená
  • 5 snítek tymiánu
  • 3 větvičky rozmarýnu

Ingredience na bylinkové máslo

  • 150 g / 10 lžic nesoleného másla, změklého
  • 5 stroužků česneku, mletých
  • 2 lžičky jemně nasekaného čerstvého rozmarýnu (nebo 1 lžička sušeného)
  • 2 lžičky jemně nasekaného čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžička černého pepře

Ingredience na omáčku z červeného vína

  • 375 ml hovězího vývaru
  • 675 ml suchého červeného vína
  • 1 polévková lžíce kukuřičné mouky/kukuřičného škrobu

Postup

  1. Hovězí maso vyndejte z lednice 2 až 3 hodiny před vařením, aby dosáhlo pokojové teploty. Osušte ho papírovou utěrkou. Předehřejte troubu na 240 °C. Nastavte rošt tak, aby hovězí maso leželo uprostřed trouby.
  2. Smíchejte ingredience na bylinkové máslo.
  3. Vložte cibuli, česnek a bylinky do vhodného pekáče.
  4. Na spodní stranu hovězího masa (tj. na stranu s kostí) rozetřete tenkou vrstvu másla. Hovězí maso položte na cibuli a další ingredience v pekáči máslem dolů. Asi 2/3 másla rozetřete na horní stranu a po stranách. Pečte 20 minut.
  5. Vyjměte a potřete zbylým máslem. Ztlumte troubu na 120 °C.
  6. Pečte dalších 1 a 1/2 hodiny, každých 30 minut podlévejte šťávou z pánve, dokud nebude vnitřní teplota masa uprostřed 50 °C.
  7. Hovězí maso přendejte na talíř. Volně zakryjte fólií a nechte 20-30 minut odpočívat.
  8. Pánev se zbytkem cibule a česneku postavte na sporák na vysokou teplotu. Přidejte víno a hovězí vývar, rychle vařte 10 minut, dokud se nezredukuje asi o 2/3, tedy na 1,5 šálku nebo na 1,5 šálku tekutiny.
  9. Snižte teplotu na střední. Smíchejte kukuřičnou mouku se 2 lžícemi vody. Přilijte polovinu a promíchejte. Omáčka zhoustne asi za 1 minutu. Pokud chcete omáčku hustší, přidejte více směsi kukuřičné mouky a vody.
  10. Přecedíme do misky, přelijeme do omáčkového džbánku a podáváme k masu.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang