S pomocí našeho receptu si konečně dokážete i v domácích podmínkách připravit naprosto lahodné pečené žebírko přesně podle vašich představ. Jako přílohu k pečenému žebírku zvolte například zdravé noky se špenátem.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 2 hodiny
- Celkem: 2 hodiny 10 minut
Ingredience na žebírko
- 2,5 kg žebírek
- 1 cibule, neloupaná, rozčtvrcená (hnědá, žlutá, bílá)
- 1 hlavička česneku, neloupaná, vodorovně rozpůlená
- 5 snítek tymiánu
- 3 větvičky rozmarýnu
Ingredience na bylinkové máslo
- 150 g / 10 lžic nesoleného másla, změklého
- 5 stroužků česneku, mletých
- 2 lžičky jemně nasekaného čerstvého rozmarýnu (nebo 1 lžička sušeného)
- 2 lžičky jemně nasekaného čerstvého tymiánu (nebo 1 lžička sušeného)
- 2 lžičky soli
- 1 lžička černého pepře
Ingredience na omáčku z červeného vína
- 375 ml hovězího vývaru
- 675 ml suchého červeného vína
- 1 polévková lžíce kukuřičné mouky/kukuřičného škrobu
Postup
- Hovězí maso vyndejte z lednice 2 až 3 hodiny před vařením, aby dosáhlo pokojové teploty. Osušte ho papírovou utěrkou. Předehřejte troubu na 240 °C. Nastavte rošt tak, aby hovězí maso leželo uprostřed trouby.
- Smíchejte ingredience na bylinkové máslo.
- Vložte cibuli, česnek a bylinky do vhodného pekáče.
- Na spodní stranu hovězího masa (tj. na stranu s kostí) rozetřete tenkou vrstvu másla. Hovězí maso položte na cibuli a další ingredience v pekáči máslem dolů. Asi 2/3 másla rozetřete na horní stranu a po stranách. Pečte 20 minut.
- Vyjměte a potřete zbylým máslem. Ztlumte troubu na 120 °C.
- Pečte dalších 1 a 1/2 hodiny, každých 30 minut podlévejte šťávou z pánve, dokud nebude vnitřní teplota masa uprostřed 50 °C.
- Hovězí maso přendejte na talíř. Volně zakryjte fólií a nechte 20-30 minut odpočívat.
- Pánev se zbytkem cibule a česneku postavte na sporák na vysokou teplotu. Přidejte víno a hovězí vývar, rychle vařte 10 minut, dokud se nezredukuje asi o 2/3, tedy na 1,5 šálku nebo na 1,5 šálku tekutiny.
- Snižte teplotu na střední. Smíchejte kukuřičnou mouku se 2 lžícemi vody. Přilijte polovinu a promíchejte. Omáčka zhoustne asi za 1 minutu. Pokud chcete omáčku hustší, přidejte více směsi kukuřičné mouky a vody.
- Přecedíme do misky, přelijeme do omáčkového džbánku a podáváme k masu.