Tento recept na kuře na rožni je tak snadný, že se dá připravit na grilu s jednoduchým kořením. Občasné polévání máslovou směsí zajistí křupavou kůži a vláčné maso. Skvěle se hodí jako hlavní jídlo spolu s hranolky, salátem coleslaw nebo s jakoukoliv jinou přílohou. Za vyzkoušení stojí naložit maso v nejlepší marinádě na grilovaní.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Doba vaření: 70 minut
- Dodatečný čas: 10 minut
- Celkem: 1,5 hodiny
- Počet porcí: 6
Ingredience
- 1 celé kuře
- špetka soli
- 1/4 šálku rozpuštěného másla
- 1 lžíce soli
- 1 lžíce mleté papriky
- 1/4 lžíce mletého černého pepře
Postup
- Předehřejeme venkovní gril na vysokou teplotu a rošt lehce potřeme olejem.
- Kuřecí dutinu osolíme a přidáme špetku soli. Svážeme nohy kuchyňským provázkem a poté přivážeme i křídla. Kuře připevníme na nástavec na rožně.
- Umístíme rožně na předehřátý gril a grilujeme 10 minut.
- Mezitím rychle smícháme máslo, 1 lžíci soli, papriku a pepř. Ztlumíme gril na střední stupeň. Kuře potřeme máslovou směsí.
- Zavřeme víko a za občasného podlévání grilujeme na středním ohni zhruba 1-1,5 hodiny, dokud není kuře propečené a vnitřní teplota nedosáhne na 83 °C.
- Před porcováním vyjmeme kuře z rožně a necháme ho 10-15 minut odpočívat.
Postup porcování
- Kuře položíme prsíčky nahoru na prkénko.
- Odtáhneme jednu nohu od těla a prořízneme maso, dokud se neobjeví kyčelní kost. Poté za stehno zatáhneme silněji, dokud se neoddělí.
- Nožem oddělíme stehno a kýtu.
- Odtáhneme špičku křídla od prsou, dokud nebudeme moci snadno proříznout kloub.
- Odřízneme jedno z prosou od hrudní kosti. Postup opakujeme i s druhým prsem.
Tip
Uvařené kuře na rožni by mělo v mělké vzduchotěsné nádobě v ledničce vydržet dobré asi 4 dny.