Jednoduchý recept na čerstvou rajčatovou polévku

PolévkyZeleninové polévky

Tento jednoduchý, rychlý a snadný recept na domácí čerstvou rajčatovou polévku je ideální pro přípravu v době, kdy na zahrádkách a farmářských trzích dozrávají rajčata. Navíc je to vynikající letní pochoutka.

Příprava

  • Příprava: 5 minut
  • Doba vaření: 30 minut
  • Celkem: 35 minut
  • Počet porcí: 6

Ingredience

  • 4 šálky nakrájených čerstvých rajčat
  • 1 plátek cibule
  • 4 celé hřebíčky
  • 2 šálky kuřecího vývaru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 2 lžičky bílého cukru nebo dle chuti

Postup

  1. V hrnci na mírném ohni smícháme rajčata, cibuli, hřebíček a kuřecí vývar. Přivedeme k varu a mírně vaříme asi 20 minut tak, aby se všechny chutě promísily. Odstavíme z ohně a směs přecedíme přes mlýnek do velké mísy nebo na pánev.
  2. V nyní prázdném hrnci rozpustíme máslo na mírném ohni. Vmícháme mouku a vytvoříme jíšku, kterou vaříme, dokud nebude středně hnědá.
  3. Postupně zašleháme trochu rajčatové směsi, aby se netvořily hrudky, a poté vmícháme zbytek. Dochutíme cukrem a solí a upravíme podle chuti.

Tip

Rajčatovou polévku, zcela vychlazenou, můžete skladovat ve vzduchotěsné nádobě v chladničce až 4 dny.

IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang