Pořád si lámete hlavu nad tím, jak co nejlépe připravit domácí nakládané okurky? Ukážeme vám báječný recept na domácí nakládačky bez zavařování.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Vaření: 5 minut
- Celkem: 20 minut
Ingredience
- 600 g vhodných okurek
- 4 stroužky česneku, oloupané a rozmačkané
- 2 lžičky semínek kopru
- 1/2 lžičky červené papriky
- 1 šálek jablečného octa
- 1 šálek vody
- 1 a 1/2 lžíce soli
Postup
- Připravte sklenice. Pokud plánujete zavařovat okurky pro dlouhodobé skladování, přiveďte k varu velký hrnec s vodou a sterilizujte 2 půllitrové sklenice se širokým hrdlem a jejich víčka. Pokud plánujete zavařování v lednici, stačí sklenice a víčka jednoduše umýt.
- Připravte okurky. Okurky omyjte a osušte. Odstřihněte květ nebo konec stonku okurky, který obsahuje enzymy, jež mohou vést ke zchoulostivění okurky.
- Do sklenic přidejte koření. Česnek, koprová semínka a vločky červené papriky rozdělte do půllitrových sklenic: 2 rozmačkané stroužky, 1 lžička koprových semínek a 1/4 lžičky vloček červené papriky (pokud používáte) na sklenici.
- Přidejte okurky a těsně uzavřete.
- Ocet, vodu a sůl dejte do malého hrnce na silný oheň a přiveďte k varu. Nálev nalijte na okurky a naplňte každou sklenici do vzdálenosti 1,5 cm od horního okraje. Nemusíte použít všechen nálev.
- Odstraňte případné vzduchové bubliny. Několikrát jemně klepněte sklenicemi o pult, abyste odstranili všechny vzduchové bubliny. V případě potřeby dolijte další nálev.
- Nasaďte víčka na sklenice a pevně je zašroubujte.
- Nechte vychladnout na pokojovou teplotu a uložte do chladničky.