Sezóna jahod začíná, a byla by velká škoda této příležitosti nevyužít. Díky našemu receptu se naučíte upéct snadné a nejlepší jahodové dortíčky se smetanou.
Příprava
- Příprava: 30 minut
- Vaření: 15 minut
- Celkem: 45 minut
Ingredience na jahody se šlehačkou
- 6-7 šálků rozčtvrcených jahod
- 1/4 šálku + 2 polévkové lžíce (75 g) granulovaného cukru
- 1 lžička čistého vanilkového extraktu
- 1 šálek (240 ml) husté smetany
Ingredience na dortíčky
- 2 a 3/4 hrnku (345 g) hladké mouky a další na ruce a pracovní plochu
- 1/4 šálku (50 g) krystalového cukru
- 4 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1 lžička soli
- 3/4 šálku (180 g) nesoleného másla, studeného a nakrájeného na kostičky
- 1 šálek (240 ml) studeného podmáslí
- 2 lžíce (30 ml) tučné smetany nebo podmáslí
- hrubý cukr na posypání
Postup
- Začněte jahodami: Jahody a 1/4 šálku (50 g) krystalového cukru smíchejte ve velké míse. Přikryjte a dejte do chladničky, dokud nebudou připraveny k použití.
- Předehřejte troubu na 204 °C. Ve velké míse nebo ve velkém kuchyňském robotu smíchejte mouku, krystalový cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl. Šlehejte nebo mixujte, dokud se nespojí.
- Přidejte máslo nakrájené na kostičky a vmíchejte ho do suchých přísad pomocí nože na pečivo nebo několikerým mixováním v robotu. Mixujte, dokud se nevytvoří hrubé drobky.
- Navrch nalijte podmáslí. Vše opatrně složte dohromady velkou lžící nebo gumovou stěrkou, dokud se nezačne spojovat. Těsto příliš nepropracovávejte.
- Těsto a případné drobečky těsta vylijte na pomoučněnou pracovní plochu a jemně spojte hojně pomoučenýma rukama. Mějte poblíž náhradní mouku a v tomto kroku ji často používejte k moučení rukou a pracovní plochy. Pomocí pomoučených rukou nebo pomoučeného válečku těsto co nejlépe zploštěte do obdélníku.
- Jednu stranu přeložte do středu, pak druhou stranu. Těsto otočte do vodorovné polohy. Opět opatrně zploštěte do obdélníku. Znovu zopakujte přeložení.
- Těsto ještě jednou otočte do vodorovné polohy. Jemně zploštěte do obdélníku. Přeložení zopakujte ještě jednou. Nakonec zploštěte těsto na konečný obdélník.
- Pomocí vykrajovátka na sušenky vykrájejte kolečka. Zbytky těsta znovu rozválejte/vyplácejte a vykrajujte další kolečka, dokud nezískáte přibližně 10-12 dortíčků.
- Uspořádejte dortíčky těsně vedle sebe na pergamenem nebo silikonovou podložkou na pečení vyloženém plechu. Dbejte na to, aby se vzájemně dotýkaly.
- Vrchní části potřete 2 lžícemi husté smetany nebo podmáslí a posypte hrubým cukrem. Pečte 18-22 minut nebo dokud nejsou sušenky na povrchu zlatohnědé. Vyjměte je z trouby a před sestavením je nechte alespoň 10 minut vychladnout na plechu.
- Smetanu, 2 lžíce krystalového cukru a vanilku šlehejte ručním nebo stojanovým mixérem s nástavcem na šlehání na středně vysoké rychlosti, dokud se nevytvoří středně měkké špičky, asi 3 minuty.
- Dortíčky rozkrojte napůl a poklaďte je jahodami a šlehačkou. Ihned podávejte.