Receptů na banánový chlebík neboli banana bread je nespočet. Pokud jste stále ještě nenašli takový, který by vám naprosto vyhovoval, můžete vyzkoušet tento snadný recept na zdravý banana bread.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 55 minut
- Celkem: 1 hodina 5 minut
Ingredience
- ⅓ šálku (75 gramů) rozpuštěného kokosového oleje nebo extra panenského olivového oleje
- ½ šálku medu (168 gramů) nebo javorového sirupu (155 gramů)
- 2 vejce
- 1 šálek (225 gramů) rozmačkaných zralých banánů (asi 2 a ½ středních nebo 2 velké banány)
- ¼ šálku (56 gramů) mléka dle výběru
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky soli
- ½ čajové lžičky mleté skořice a další na posypání povrchu
- 1 ¾ šálku (220 g) hladké mouky
Postup
- Předehřejte troubu na 165 °C a vymažte vhodný pekáč.
- Ve velké míse vyšlehejte metličkou olej a med. Přidejte vejce a dobře je rozšlehejte, poté zašlehejte rozmačkané banány a mléko.
- Přidejte jedlou sodu, vanilku, sůl a skořici a metličkou je promíchejte. Nakonec přejděte na velkou lžíci a vmíchejte mouku, jen dokud se nespojí.
- Pokud přidáváte další přísady (např. rozinky či datle), opatrně je nyní vmíchejte.
- Těsto nalijte do vymazané formy na chleba a lehce posypte skořicí.
- Pečte 55 až 60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
- Chléb nechte alespoň 10 minut vychladnout ve formě. Možná bude nutné přejet nožem na máslo po okrajích, aby se chléb uvolnil z formy. Před krájením bochník opatrně přeneste na mřížku, aby vychladl.