zdravy-banana-bread

Receptů na banánový chlebík neboli banana bread je nespočet. Pokud jste stále ještě nenašli takový, který by vám naprosto vyhovoval, můžete vyzkoušet tento snadný recept na zdravý banana bread.

Příprava

  • Příprava: 10 minut
  • Vaření: 55 minut
  • Celkem: 1 hodina 5 minut

Ingredience

  • ⅓ šálku (75 gramů) rozpuštěného kokosového oleje nebo extra panenského olivového oleje
  • ½ šálku medu (168 gramů) nebo javorového sirupu (155 gramů)
  • 2 vejce
  • 1 šálek (225 gramů) rozmačkaných zralých banánů (asi 2 a ½ středních nebo 2 velké banány)
  • ¼ šálku (56 gramů) mléka dle výběru
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ lžičky soli
  • ½ čajové lžičky mleté skořice a další na posypání povrchu
  • 1 ¾ šálku (220 g) hladké mouky

Postup

  1. Předehřejte troubu na 165 °C a vymažte vhodný pekáč.
  2. Ve velké míse vyšlehejte metličkou olej a med. Přidejte vejce a dobře je rozšlehejte, poté zašlehejte rozmačkané banány a mléko.
  3. Přidejte jedlou sodu, vanilku, sůl a skořici a metličkou je promíchejte. Nakonec přejděte na velkou lžíci a vmíchejte mouku, jen dokud se nespojí.
  4. Pokud přidáváte další přísady (např. rozinky či datle), opatrně je nyní vmíchejte.
  5. Těsto nalijte do vymazané formy na chleba a lehce posypte skořicí.
  6. Pečte 55 až 60 minut nebo dokud špejle zapíchnutá do středu nevyjde čistá.
  7. Chléb nechte alespoň 10 minut vychladnout ve formě. Možná bude nutné přejet nožem na máslo po okrajích, aby se chléb uvolnil z formy. Před krájením bochník opatrně přeneste na mřížku, aby vychladl.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang