Krémová česneková bramborová kaše je nejlepší přílohou, která se hodí např. k hovězímu masu na česneku a omáčce nebo ke křupavému květáku z trouby. Tato jednoduchá příloha se snadno připravuje a díky přidání česneku a zakysané smetany je to jeden z nejchutnějších receptů na bramborovou kaši.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 15 minut
  • Celkem: 30 minut
  • Počet porcí: 10 jako příloha
  • Obtížnost: Snadné

Ingredience

  • 1,8 kg oloupaných a rozčtvrcených brambor
  • 1 a 1/3 šálku plnotučného mléka
  • 6 rozdrcených stroužků česneku
  • 8 lžic změklého nesoleného másla
  • 1/4 šálku zakysané smetany
  • 1 a 1/2 lžičky soli
  • 2 lžíce jemně nasekané pažitky na ozdobu

Postup

  1. Vložíme kousky brambor do hrnce a zalijeme je studenou vodou. Přivedeme k varu, poté snížíme teplotu na minimum, částečně přiklopíme, a vaříme 15-18 minut nebo dokud nebudou brambory snadno propíchnutelné vidličkou.
  2. Mezitím v malém hrnci zahřejeme mléko s česnekem dokud se nezačne vařit, poté odstavíme z ohně a dáme stranou.
  3. Brambory slijeme a necháme v hrnci. Dáme je na velmi mírný oheň a rozmačkáme je šťouchadlem na brambory nebo rozmixujeme elektrickým ručním mixérem. Musíme je rozmačkat ihned, dokud jsou brambory horké, aby nebyly gumovité.
  4. Přilijeme horké mléko, abychom dosáhli požadované konzistence. Máslo nakrájíme na kousky a vmícháme do brambor, dokud se dobře nezapracuje. Přidáme zakysanou smetanu a sůl podle chuti.
  5. Podáváme teplé případně pokapané větším množstvím másla a ozdobené čerstvou pažitkou.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang