Chléb s rozinkami si upečete snadno, relativně rychle, ale především se jedná o chléb bez kvašení, takže se tento recept výborně hodí i pro začátečníky.
Příprava
- Příprava: 10 minut
- Vaření: 45 minut
- Celkem: 55 minut
Ingredience
- 1 a 3/4 šálku (420 ml) podmáslí
- 1 velké vejce
- 4 a 1/4 šálku hladké mouky plus další na ruce a pracovní desku
- 3 polévkové lžíce cukru krystal
- 1 lžička jedlé sody
- 1 lžička soli
- 5 polévkových lžic nesoleného másla, studeného a nakrájeného na kostky
- 1 šálek (150 g) rozinek
Postup
- Předehřejte troubu na 204 °C. Vymažte vhodnou formu nebo ji vyložte pergamenovým papírem.
- Ušlehejte podmáslí a vejce. Odstavte. Ve velké míse prošlehejte mouku, cukr krystal, jedlou sodu a sůl. Máslo nakrájejte pomocí nože na pečivo, vidličky nebo prstů.
- Vmíchejte rozinky. Přilijte směs podmáslí a vajec. Těsto opatrně skládejte dohromady, dokud není příliš tuhé na to, aby se dalo míchat.
- Drobivé těsto opatrně přemístěte na lehce pomoučenou pracovní plochu. Moukou posypanýma rukama těsto co nejlépe zpracujte do kuličky a poté hněťte asi 30 sekund nebo dokud se všechna mouka nenavlhčí. Pokud je těsto příliš lepivé, přidejte ještě trochu mouky.
- Těsto přeneste do připravené formy. Velmi ostrým nožem udělejte do horní části půl centimetru hluboký znak X. Pečte, dokud chléb nezíská zlatohnědou barvu a střed se nezdá být propečený, přibližně 45-55 minut. Pokud si všimnete, že chléb na povrchu silně hnědne, volně ho zakryjte alobalem.
- Vyjměte chléb z trouby a nechte jej 10 minut vychladnout, poté jej přeneste na drátěnou mřížku. Podávejte teplý, při pokojové teplotě nebo opečený.