Špagetovou dýni můžete připravovat různými způsoby. Co takhle zkusit si ji zapéct na italský způsob?
Ingredience
- Malá špagetová dýně, rozkrojená napříč a zbavená semínek
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje plus další na pokapání
- 1 lžička soli
- Mletý černý pepř
- Plechovka celých loupaných rajčat
- 4 rozmačkané stroužky česneku
- 1 lžička červené papriky
- Nahrubo nastrouhaný parmezán
- 170 g mozzarelly
- Hrstka bazalky
Postup
- Troubu předehřejte na 200 °C. Pečící plech vyložte silikonovou podložkou na pečení nebo pergamenovým papírem. Dýni položte na plech a potřete ji olejem. Dochuťte solí a černým pepřem.
- Otočte dýni řeznou stranou dolů a pečte, dokud nůž snadno neprorazí slupku a dýně se pod tlakem kleští snadno nerozpadne, 40-60 minut, podle druhu dýně.
- Mezitím vložte rajčata do zapékací misky a rukama je rozmačkejte, aby se rozpadla. Přidejte česnek, cukr, ¼ šálku oleje, ¼ lžičky červené papriky, ¼ lžičky soli a okořeňte černým pepřem a promíchejte.
- Pečte za občasného míchání, dokud omáčka mírně nezhoustne, nezčervená a nezačne bublat, 35-40 minut. Pomocí gumové stěrky nebo lžíce nahrubo rozmačkejte česnek a kousky rajčat.
- Dýni nechte mírně vychladnout a vidličkou z ní vydlabejte dužinu, slupku vyhoďte. Přidejte do zapékací misky s rajčatovou omáčkou a parmezánem. Promíchejte a dýni dále rozdělte na vlákna. Osolte a posypte mozzarellou.
- Vraťte zapékací misku do trouby a pečte dýni, dokud se sýr nerozpustí, 5-7 minut.
- Pečlivě sledujte, zda sýr bublá a hnědne, 1-2 minuty. Posypte bazalkou, dalšími drcenými vločkami červeného pepře a černým pepřem.