Řecký gyros patří mezi oblíbené pochoutky, které můžete servírovat k víkendovému obědu, ale třeba také ve všední den k večeři. Přinášíme vám recept na nejlepší gyros maso.
Příprava
- Příprava: 20 minut
- Vaření: 1 hodina
- Celkem: 1 hodina 20 minut
Ingredience
- ½ cibule nakrájená na 4 kusy
- 500 g mletého jehněčího
- 500 g mletého hovězího
- 1 lžíce mletého česneku
- 1 lžíce sušeného oregana
- 1 lžíce mletého kmínu
- 1 lžíce česnekového prášku
- 2 lžičky mletého sušeného tymiánu
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 lžička soli
- 2 lžíce olivového oleje
Postup
- Předehřejte troubu na 175 °C.
- Cibuli rozmixujte v kuchyňském robotu na velmi jemno. Vyklopte cibuli na střed tenké kuchyňské utěrky položené nad cedníkem, shrňte konce utěrky a vymačkejte z cibule tekutinu nad cedníkem nebo dřezem.
- Cibuli vložte do mísy spolu s jehněčím a hovězím masem, česnekem, oreganem, kmínem, česnekovým práškem, tymiánem, černým pepřem, solí a olivovým olejem. Rukama dobře promíchejte, dokud se směs z větší části nespojí.
- Vložte masovou směs do kuchyňského robotu a mixujte, dokud nebude jemně nasekaná a směs nebude připomínat hrubou pastu, asi 2 minuty.
- Masovou směs zabalte do formy na bochník o rozměrech 9×5 palců, masovou směs pevně přitlačte a ujistěte se, že v ní nejsou žádné vzduchové kapsy.
- Pečte zhruba 50-60 minut.
- Před krájením na velmi tenké plátky nechte maso 20-30 minut vychladnout. Podávejte.