Moderní sladké sušenky jsou jednou z nejnovějších podob přenosné pochoutky, která již po generace zpříjemňuje čas na čaj a svačinu. Může se zdát, že jde o nevymyšleného nevlastního bratra tolik oblíbených čokoládových sušenek, nicméně sladké sušenky mají dlouhou historii a vynikající rodokmen.
Zdobení domácích sušenek je zábavné a snadno je vyrobíte z několika jednoduchých ingrediencí. Není překvapením, že jednou z nich je nejstarší přírodní sladidlo. Cukr má na svědomí mnohem víc než jen chuť sušenek.
Shrnutí článku
Nejpopulárnější recepty na máslové sušenky – ať už se jedná o sušenky s vanilkou, stévií nebo dětskou verzi dětských sušenek, k odpolední kávě se budou hodit vždy.
Zajímavosti o máslových sušenkách – máslové luxusní domácí sušenky mohou mít více tvarů a navíc mohou sloužit jako přísada do dortů nebo jiných koláčů.
Hlavní složení máslových sušenek – kromě másla je základní surovinou mouka, cukr navíc také sůl nebo vanilkový extrakt.
Máslové luxusní domácí sušenky – recept
Jednoduchý recept na máslové luxusní domácí sušenky lze použít v lisu na sušenky, připravit je jako kapky nebo je vytvarovat do rolády a nakrájet na plátky. Neexistuje žádný speciální recept na sušenky pro lis na sušenky – lze použít jakýkoli tuhý máslový typ sušenek.
Jen se ujistěte, že luxusní domácí sušenky důkladně vychladíte, aby si při pečení zachovaly svůj tvar. Tři tucty sušenek připravíte za 1 hodinu 40 minut.
Ingredience
- 1 šálek másla
- 1 šálek bílého cukru
- 1 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 a ⅔ šálků hladké mouky
- ¼ lžičky soli
Postup
- Máslo a cukr vyšlehejte ve velké míse elektrickým mixérem do světlé a nadýchané hmoty. Přidejte vejce a poté vmíchejte vanilku.
- V samostatné míse smíchejte mouku a sůl, přidejte ji do máslové směsi a promíchejte, aby vzniklo těsto. Těsto přikryjte potravinovou fólií a nechte alespoň hodinu chladit.
- Předehřejte troubu na 200 °C. Vychlaďte dva plechy na sušenky.
- Přeneste vychlazené těsto do lisu na sušenky; vytlačte je na vychlazené plechy.
- Pečte v předehřáté troubě, dokud okraje lehce nezezlátnou, asi 8 až 10 minut. Přeneste sušenky na drátěné mřížky, aby vychladly.
Zdravé sušenky – recept
Snadný recept na máslové sladké sušenky, které chutná jako to z pekárny za zlomek ceny – a bez pocitu viny. Pouhých 41 kalorií.
Ingredience
- 1 hrnek + 6 lžic (165 g) bílé celozrnné mouky
- ¾ lžičky kukuřičného škrobu
- ¼ lžičky prášku do pečiva
- ¼ lžičky soli
- 2 lžíce (28 g) nesoleného másla, rozpuštěného a mírně vychladlého
- 1 velké vejce, pokojová teplota
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ lžičky máslového extraktu (aroma)
- ¼ šálku (60 ml) medu
- ¾ lžičky vanilkové stévie
Poleva (volitelně)
- 10 lžiček cukrářského erythritolu
- 2 lžičky odtučněného mléka
Postup
- Mouku, kukuřičný škrob, prášek do pečiva a sůl smíchejte ve středně velké míse. V samostatné míse vyšlehejte máslo, vejce, vanilkový extrakt a máslový extrakt. Vmíchejte med a vanilkovou stévii.
- Přidejte směs mouky a míchejte, dokud se nespojí. Těsto přeneste doprostřed velkého fólie a vytvarujte z něj obdélník o výšce 2,5 cm. Přikryjte ho dalším velkým plátem fólie. Těsto nechte chladit alespoň 1 hodinu.
- Předehřejte troubu na 175 °C a vyložte dva plechy silikonovými podložkami na pečení nebo pečicím papírem.
- Těsto na sušenky nechte mezi fóliemi a rozválejte ho na tloušťku 0,3 cm, Lehce poprašte formičky na sušenky a vtlačte je do těsta, přičemž dbejte na to, aby každý tvar ležel co nejblíže svým sousedům, abyste minimalizovali množství nevyužitého těsta.
- Nepoužité těsto odlepte od tvarů a položte je na připravené plechy. Nepoužité těsto znovu rozválejte a postup opakujte.
- Vykrájené sušenky pečte 8-10 minut při teplotě 175 °C. (Znovu rozválené těsto může vyžadovat o něco kratší dobu.) Před vyklopením na mřížku nechte 5 minut vychladnout.
- Pro přípravu polevy smíchejte v malé misce cukrářskou stévii a mléko. Lžičkou ji přendejte do sáčku se zipem a odstřihněte roh. Naneste ji na vychladlé sušenky.
Máslové sušenky pro děti – recept
Snižte náklady přípravou těchto snadno vyrobitelných zdravých sušenek pro děti z běžných surovin na pečení. Příprava zabere 40 minut.
Ingredience
- 3/4 šálku cukru
- 1/2 šálku změklého másla
- 1 velké vejce
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/2 lžičky vanilkového extraktu
- dekorační posypky
Postup
- Troubu rozehřejte na 200 °C.
- V míse smíchejte cukr, máslo a vejce. Šlehejte při střední rychlosti a často mísu škrábejte, dokud se dobře nepromísí. Přidejte všechny zbývající přísady kromě posypky, šlehejte při nízké rychlosti a často škrábejte mísu, dokud se dobře nepromísí.
- Z těsta vytvarujte kuličky o průměru 2,5 cm. Obalte je v posypce. Položte je 5 cm od sebe na nevymaštěné plechy na sušenky. Lehce je zploštěte dnem sklenice.
- Pečte 6-8 minut nebo dokud okraje lehce nezhnědnou. Nechte úplně vychladnout. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě.
Zajímavosti o máslových sušenkách
Máslové sušenky jsou známé také jako dánské sušenky. Tyto sušenky jsou díky své struktuře zařazeny do kategorie křupavých sušenek. V jiných částech světa se máslovým sušenkám říká také sladké sušenky, a to s odkazem na obsah cukru.
Tyto sušenky jsou v podstatě bez příchutí, aby si zachovaly skutečnou máslovou chuť. Objevily se však moderní druhy a existují máslové sušenky s čokoládovou, vanilkovou a kokosovou příchutí. Existují také máslové sušenky, které se připravují s krystalky cukru na povrchu.
Nejběžnější tvary máslových sušenek jsou kulaté, čtvercové, kroužky, oválné a ve tvaru preclíku. Nejvyhledávanější máslové sušenky jsou ty, které se dodávají ve stočených tvarech.
Různé tvary a velikosti máslových sušenek vyžadují různou teplotu trouby a dobu pečení. Většina receptů na máslové sušenky se udržuje jednoduchá, aby plně vynikla chuť másla.
V Severní Americe a některých částech Evropy se máslové sušenky podávají během vánočních svátků. Někteří lidé si máslové sušenky rádi podávají k odpolednímu čaji, jiní je mají rádi jako svačinu o přestávkách v kanceláři nebo ve škole.
V moderní době se máslové sušenky používají také jako přísada do chlazených dortů a cheesecaků. Jsou rozdrcené a jejich vysoká máslová chuť jistě dodá těmto nepečeným výtvorům chutnost a strukturu.
Hlavní složení těsta na sušenky
Hlavními ingrediencemi receptu na jednoduché máslové sušenky jsou pšeničná mouka, máslo a cukr. Vzhledem k malému počtu použitých ingrediencí hraje každá z nich velkou a důležitou roli ve výsledku. Pro bohatou chuť máslových sušenek se doporučuje používat čerstvé a nesolené máslo.
Mouka a moučkový cukr by měly být také co nejkvalitnější, aby bylo dosaženo nejlepší textury máslových sušenek. Někteří pekaři přidávají další chuť přidáním kapek pravého vanilkového extraktu a růžové vody.
Vysoký obsah másla v receptu způsobuje, že vytvoříte měkké máslové sušenky, které se snáze zvedají z formy. A také díky obsahu másla lze syrové těsto vhazovat přímo do pečicí formy a nebude potřeba používat zkracovač nebo stříkat olej na pečení.
Nasycené máslo okamžitě reaguje na teplo trouby a uvolňuje okamžitou vlhkost. Pro dosažení měkkého výsledku lze polovinu obsahu másla nahradit rostlinným zkráceným tukem.
K máslovým sušenkám se skvěle hodí zmrzlina ze salka, melounová zmrzlina nebo burákové máslo. Samotné máslové sušenky můžete použít jako základ cheesecaku, včetně borůvkového cheesecaku, jahodového cheesecaku nebo oreo cheesecaku. Vyzkoušejte také ovesné sušenky, nebo veganské ovesné sušenky či halloweenské cukroví a domácí müsli tyčinky.