Zamilovali jste si křupavé croissanty? Díky našemu receptu si je připravíte snadno sami doma, a vytvoříte tak báječnou snídani nebo svačinu.
Příprava
- Příprava: 12 hodin 45 miut
- Vaření: 20 minut
- Celkem: 13 hodin 10 minut
Ingredience na těsto
- 1/4 šálku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
- 4 šálky (500 g) hladké mouky, plus další na válení/tvarování
- 1/4 šálku (50 g) cukru krystal
- 2 lžičky soli
- 1 lžíce instantního droždí
- 1 a 1/2 šálku (360 ml) studeného plnotučného mléka
Ingredience na máslovou vrstvu
- 1 a 1/2 šálku nesoleného másla, změklého na pokojovou teplotu
- 2 lžíce hladké mouky
Na potření
- 1 velké vejce
- 2 lžíce plnotučného mléka
Postup
- Máslo nakrájejte na čtyři kousky po 1 lžíci a vložte do mísy elektrického stojanového mixéru vybaveného nástavcem na hnětení těsta (můžete použít i ruční mixér nebo žádný, ale ideální je stojanový mixér).
- Přidejte mouku, cukr, sůl a droždí. Zapněte mixér na nízkou a střední rychlost, aby se ingredience jemně spojily po dobu 1 minuty. Za chodu mixéru pomalu přilévejte mléko. Jakmile je všechno mléko přidáno, zapněte mixér na střední rychlost a šlehejte těsto nejméně celých 5 minut. (Pokud nemáte mixér, hněťte těsto 5 minut ručně.)
- Těsto bude měkké. Bude se (většinou) odlepovat od stěn mísy, a pokud do něj šťouchnete prstem, odrazí se zpět. Pokud je těsto po 5 minutách příliš lepivé, nechte mixér běžet, dokud se neodlepí od stěn mísy.
- Vyjměte těsto z mísy a pomoučenýma rukama ho zpracujte do tvaru koule. Těsto položte na lehce vymazanou silikonovou podložku na pečení vyloženou pergamenem nebo na lehce vysypaný plech. Těsto jemně zploštěte a přikryjte ho plastovou fólií nebo alobalem. Celý plech vložte do chladničky a nechte zakryté těsto 30 minut odpočívat v chladničce.
- Vyjměte těsto z chladničky a začněte ho zplošťovat rukama. Těsto budete muset rozválte do obdélníku, takže jeho tvarování rukama mu dodá na pružnosti. Přikryjte plastovou fólií nebo alobalem, celý plech vložte do chladničky a nechte přikryté těsto v chladničce odpočívat 4 hodiny nebo přes noc.
- Ve velké míse ručním nebo stojanovým mixérem s pádlem nebo šlehacím nástavcem vyšlehejte máslo a mouku dohromady, dokud se nespojí. Směs přeneste na silikonovou podložkou na pečení vyložený nebo pergamenem vyložený plech.
- Pomocí lžíce nebo malé stěrky uhlaďte těsto do obdélníku. Celý plech vložte do chladničky a vrstvu másla nechte 30 minut chladnout.
- Vyjměte obě vrstvy těsta a másla z chladničky. Máslovou vrstvu položte do středu těsta a přeložte přes ni oba konce těsta. Pokud máslo nemělo přesný obdélník, použijte k zarovnání okrajů nůž na pizzu nebo ostrý nůž.
- Okraje těsta nad vrstvou másla co nejlépe utěsněte prsty. Na lehce pomoučené pracovní ploše rozválejte těsto na obdélník. Těsto přeložte podélně na třetiny, jako byste skládali dopis. Toto bylo 1. otočení.
- Pokud je těsto nyní příliš teplé, položte je na plech, přikryjte fólií nebo alobalem a před druhým otočením ho dejte na 30 minut do chladničky.
- Těsto otočte tak, aby kratší konec směřoval k vám. Těsto ještě jednou rozválejte na obdélník a pak ho přeložte podélně na třetiny, jako byste skládali dopis. Mezi druhým a třetím přeložením je třeba těsto nechat v chladu, protože v této fázi se s ním již hodně pracuje. Přeložené těsto položte na plech, přikryjte plastovou fólií nebo alobalem a před 3. otočením nechte 30 minut v chladničce.
- Těsto opět rozválejte na obdélník. Přeložte podélně na třetiny, jako byste skládali dopis.
- Přeložené těsto položte na vyložený plech, přikryjte fólií nebo alobalem a dejte na 4 hodiny nebo přes noc do chladničky.
- Vyjměte těsto z chladničky. Na lehce pomoučené pracovní ploše těsto rozválejte na obdélník.
- Pomocí nože na pizzu nebo ostrého nože těsto rozkrojte svisle na polovinu. Poté nakrájejte 3 stejné plátky vodorovně.
- Každý obdélník rozřízněte šikmo, aby vznikly 2 trojúhelníky. Nyní máte 16 trojúhelníků. Pracujte vždy s jedním trojúhelníkem.
- Pomocí prstů nebo válečku roztáhněte trojúhelník. Dělejte to opatrně, protože nechcete vrstvy zploštit. Na širším konci trojúhelníku udělejte malý zářez a poté jej pevně srolujte do tvaru půlměsíce, přičemž se ujistěte, že špička je pod ním. Konce mírně ohněte směrem k sobě. Postup opakujte se zbývajícím těstem a vytvarované croissanty pokládejte na 2 vyložené plechy, po 8 na plech.
- Volně zakryjte plastovou fólií nebo alobalem a nechte 1 hodinu odpočívat při pokojové teplotě, poté vložte do chladničky a nechte odpočívat 1 hodinu nebo až 12 hodin.
- Předehřejte troubu na 204 °C.
- Přísady na vaječnou směs ušlehejte dohromady. Croissanty vyjměte z chladničky. Každý z nich lehce potřete vaječnou směsí.
- Pečte, dokud croissanty nezískají zlatavou barvu, asi 20 minut. V polovině pečení je otočte. Pokud croissanty příliš rychle tmavnou, snižte teplotu trouby na 190 °C.
- Croissanty vyjměte z trouby a před podáváním je dejte na mřížku na několik minut vychladnout. Při chladnutí se mírně vyfouknou.
- Croissanty chutnají nejlépe v den upečení. Zbytky croissantů přikryjte a skladujte při pokojové teplotě několik dní nebo v chladničce až 1 týden. Můžete je také zmrazit až na 3 měsíce a poté rozmrazit na kuchyňské lince nebo přes noc v chladničce. Ohřejte podle vlastní chuti.