Zeleninová polévka nemusí být mdlá a nudná. Tento recept je tak vydatný a chutný, že si sotva uvědomíte, že je vegetariánský. Tato domácí zeleninová polévka chutná mnohem lépe, než polévka z pytlíku.
Příprava
- Příprava: 15 minut
- Doba vaření: 45 minut
- Celkem: 60 minut
- Počet porcí: 8
- Obtížnost: Snadné
Ingredience
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 středně velká žlutá cibule nakrájená nadrobno
- 2 velké mrkve nakrájené na kousky
- 1 šálek nakrájeného celeru
- 800 g konzervovaných nakrájených rajčat
- 1,5 l zeleninového vývaru
- 3 střední brambory nakrájené na kostičky
- 1 šálek zelených fazolek nakrájených na kousky
- 3 bobkové listy
- 2 lžičky soli nebo dle chuti
- 1 lžička mletého černého pepře
- 1 šálek mražené kukuřice
- 1 šálek mraženého sladkého hrášku
- 1/2 šálku zelené cibule nakrájené na kousky
- 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky
Postup
- Předehřejeme polévkový hrnec na střední teplotu a přidáme 2 lžíce olivového oleje. Přidáme nakrájenou cibuli a mrkev a za občasného míchání restujeme 6-8 minut dozlatova.
- Přidáme celer, konzervovaná rajčata se šťávou, vývar, brambory, zelené fazolky, bobkové listy, sůl a pepř. Vše přivedeme k varu, pak snížíme teplotu na minimum a vaříme 25 minut.
- Jakmile zelenina změkne, přidáme kukuřici, sladký hrášek, zelenou cibuli a petrželku. Podle chuti dosolíme a vaříme dalších 5-8 minut. Odstavíme z ohně a podáváme teplé.
Tipy
- Tato polévka je skvělá k využití všech zbytků zeleniny, které máte v lednici či v mrazáku. Recept je univerzální a ingredience můžete měnit dle vašich preferencí. Vhodnými náhradami nebo přídavky jsou např. brokolice, květák, sladké brambory, špenát, kapusta, cuketa, červená řepa, chřest, zelí či pórek.
- Zeleninový vývar můžete klidně nahradit vývarem kuřecím či hovězím. Díky tomu bude polévka chutnat mnohem vydatněji.
- Co se týče koření a bylinek, můžete přidat česnekový prášek, cibulový prášek, čerstvý kopr, chilli papričky jalapeňo či bazalku. Výběr je neomezený.
- Chcete-li přidat více vlákniny a bílkovin, přidejte cizrnu nebo bílé fazole.