Zeleninová polévka nemusí být mdlá a nudná. Tento recept je tak vydatný a chutný, že si sotva uvědomíte, že je vegetariánský. Tato domácí zeleninová polévka chutná mnohem lépe, než polévka z pytlíku.

Příprava

  • Příprava: 15 minut
  • Doba vaření: 45 minut
  • Celkem: 60 minut
  • Počet porcí: 8
  • Obtížnost: Snadné

Ingredience

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 středně velká žlutá cibule nakrájená nadrobno
  • 2 velké mrkve nakrájené na kousky
  • 1 šálek nakrájeného celeru
  • 800 g konzervovaných nakrájených rajčat
  • 1,5 l zeleninového vývaru
  • 3 střední brambory nakrájené na kostičky
  • 1 šálek zelených fazolek nakrájených na kousky
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžičky soli nebo dle chuti
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 šálek mražené kukuřice
  • 1 šálek mraženého sladkého hrášku
  • 1/2 šálku zelené cibule nakrájené na kousky
  • 1/4 šálku nasekané čerstvé petrželky

Postup

  1. Předehřejeme polévkový hrnec na střední teplotu a přidáme 2 lžíce olivového oleje. Přidáme nakrájenou cibuli a mrkev a za občasného míchání restujeme 6-8 minut dozlatova.
  2. Přidáme celer, konzervovaná rajčata se šťávou, vývar, brambory, zelené fazolky, bobkové listy, sůl a pepř. Vše přivedeme k varu, pak snížíme teplotu na minimum a vaříme 25 minut.
  3. Jakmile zelenina změkne, přidáme kukuřici, sladký hrášek, zelenou cibuli a petrželku. Podle chuti dosolíme a vaříme dalších 5-8 minut. Odstavíme z ohně a podáváme teplé.

Tipy

  1. Tato polévka je skvělá k využití všech zbytků zeleniny, které máte v lednici či v mrazáku. Recept je univerzální a ingredience můžete měnit dle vašich preferencí. Vhodnými náhradami nebo přídavky jsou např. brokolice, květák, sladké brambory, špenát, kapusta, cuketa, červená řepa, chřest, zelí či pórek.
  2. Zeleninový vývar můžete klidně nahradit vývarem kuřecím či hovězím. Díky tomu bude polévka chutnat mnohem vydatněji.
  3. Co se týče koření a bylinek, můžete přidat česnekový prášek, cibulový prášek, čerstvý kopr, chilli papričky jalapeňo či bazalku. Výběr je neomezený.
  4. Chcete-li přidat více vlákniny a bílkovin, přidejte cizrnu nebo bílé fazole.
IngredienceRecept

© 2024 receptik.cz | Nakódoval Leoš Lang