Sedím tu na sedačce stočená do podivné pseudoembryonální polohy a v obličeji vypadám jako obří růžová panda. Je mi docela dost smutno. Dnes byl totiž můj poslední den v laboratoři molekulární virologie, kde jsem strávila 7 let. Poslední den v úžasném kolektivu, se kterým jsem se strašně moc nasmála, se kterým jsem zažila mnohé úspěchy i pády, se kterým jsem se cítila jako ryba ve vodě. Jedna zkažená plotice ovšem dokáže otrávit vodu, a tak přišel čas odplout do čistých vod.
Nějak jsem si nikdy neuměla představit, že k tomuhle dni opravdu dojde. A už je tu. Odcházím ale v dobrém. Nikdo mi nedokáže vzít ani pokazit ty vzpomínky. Nebudu lhát, dneska jsem si v práci pobrečela jako želva. Naše paní docentka mi neprozřetelně nabídla kapesníček. Myslím, že potom, co jsem jí posmrkala celý balíček, toho dost hořce zalitovala neb má sama rýmu jako trám. Vlastně i teď si tu – už pěkně v klidu domova – bulím. A nevím, jak to zastavit.
A přestože jsem věděla, že dnešek bude emocionálně vyčerpávající, musela jsem si hrát na dámu a ráno si namalovala svůj pracovní obličej. Takže teď jsem celá napuchlá a mám řasenku po celém obličeji. Ale dnes jsou to slzy nostalgie a stesku. Takové ty, kdy se do těch slz usmíváte, protože víte, že jste vlastně měli fakt štěstí poznat skvělé lidi a že vám bude scházet je potkávat každý den. Ovšem už zítra mě čekají velké věci!
Změn se bojím jako čert kříže, ale na druhou stranu se hrozně těším a jsem napnutá jako struna. Čeká mě totiž nový boží kolektiv v Chefparade, kam už zítra nastupuju. Pamatujete si na mé zběsilé výběrové řízení? Jo, tak si představte, že i úzkostliví pošuci jako já mají šanci. Fakt! Do téhle práce se nejde netěšit! Držte mi prosím palce
Samozřejmě, že ani v tenhle zlomový týden jsem nezapomněla na Kavárnu Kočičí a upekla jsem pro ně další podzimní dort. Tentokrát vanilkový s hruškami dušenými v cideru, karamelovým krémem a vlašskými ořechy. Musím říct, že skvěle funguje na uklidnění a zahnání úzkosti (otestováno na v tomto ohledu jednom z nejpovolanějších lidí – tedy na mně). No, i když to bylo možná těmi ciderovými výpary Ale pšššt…
Vanilkový dort s hruškami dušenými v cideru, karamelovým krémem a vlašskými ořechy
Ingredience:
- 250 g změklého másla
- 290 g krupicového cukru
- 10 g vanilkové pasty
- 4 vejce velikosti L
- 600 g hladké mouky
- 2 balíčky prášku do pečiva (24 g)
- 2 balíčky sody (30 g)
- 1 lžička soli
- 500 ml podmáslí
Karamelový krém:
- 200 g cukru
- 600 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce másla
- 600 g mascarpone
Hrušky dušené v cideru:
- 3 hrušky
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 hruškový cider (330 ml)
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička vanilkové pasty
- 1 balíček vanilkového pudinku (nebo 40 g kukuřičného škrobu)
- 3 plátky želatiny
Na ozdobu:
1 hrst vlašských ořechů
Postup
Den předem připravte karamelovou smetanu. V rendlíku zahřejte smetanu k varu. Na plotnu postavte pánev nebo hrnec s těžkým dnem, které posypete souvislou vrstvou cukru (ne všechen cukr naráz). Opatrně zahřívejte, dokud se všechen cukr nerozpustí, poté přisypte další vrstvičku cukru a takhle pokračujte do té doby, než bude všechen cukr krásně dozlatova zkaramelizovaný.
V tuto chvíli zalijte karamel horkou smetanou a míchejte, dokud se nerozpustí případné kousky karamelu. Vmíchejte máslo a odstavte z plotny. Nechte karamelovou smetanu úplně vychladnout a dejte ji na noc do lednice. Rozehřejte si troubu na 180°C. Dno velké dortové formy (o průměru 26 cm) vyložte papírem na pečení, boky lehounce pomažte máslem a rovněž vyložte pruhem papíru.
Mouku prosejte do mísy spolu se solí, sodou a práškem do pečiva. Máslo vyšlehejte s cukrem a vanilkovou pastou do světlé, nadýchané pěny, a poté po jednom zašlehejte vejce. Do připravené směsi másla, vajec a cukru postupně zašlehejte podmáslí a směs mouky s ostatními ingrediencemi. Nalijte těsto do formy a pečte zhruba 50 minut – dobře hlídejte a pokud se vám bude povrch zdát moc tmavý, přikryjte ho alobalem (v mé troubě je to potřeba udělat zhruba po 25 minutách) a pečte dál přikryté.
Dokonalé propečení vyzkoušejte špejlí. Pokud jí zapíchnete do dortu a vytáhnete ji suchou, je korpus upečený. Po vytažení nechte korpus vychladnout ve formě. Poté ho můžete vyndat z formy, seříznout do roviny a 2x vodorovně prokrojit. Vlašské ořechy nasekejte a lehce opražte na pánvi. Nechte vychladnout.
Na krém nejdříve prošlehejte mascarpone, a pak za stálého míchání na malé otáčky postupně přilévejte karamelovou smetanu. Vyšlehejte do pevného nadýchaného krému.
Hrušky oloupejte a nakrájejte na kostičky. Ty dejte do hrnce, zalijte citronovou šťávou a 3/4 cideru a přidejte cukr a vanilku. Poduste doměkka a poté promixujte tyčovým mixérem. Vraťte na plotnu a přilijte zbylou 1/4 cideru, ve které jste rozmíchali pudinkový prášek. Dobře provařte (alespoň 2 minuty). Plátky želatiny nechte nabobtnat ve studené vodě a poté je vyždímejte a přidejte k hruškám. Dobře promíchejte a před nalitím na korpus nechte lehce zchladnout (náplň musí být ještě tekutá, ale ne vařící).
Teď už přichází čas složení dortu. Na dortovou podložku položte spodní díl korpusu a kolem upevněte papírem na pečení vyložený kovový ráfek (nebo dortovou formu). Potřete těsto 1/3 karamelového krému, uhlaďte a na něj položte další vrstvu těsta. Pak následuje zchladlá hrušková náplň a vrchní díl těsta.
Ten potřete další 1/3 krému, přikryjte poslední vrstvou těsta, lehce přitlačte a srovnejte povrch a takto připravený dort dejte alespoň na 1 hodinu vychladit do lednice. Poté dort opatrně vyndejte z ráfku a ozdobte zbytkem krému (já použila cukrářský sáček se zdobicí špičkou o menším průměru a s hustými zoubky). Vršek dortu posypte opraženými vlašskými ořechy. Dejte vychladit přes noc.
A další výborný recept na hruškový dort je tento recept na hruškový dort se zázvorem a krémem.