Na tradiční indický naan existuje spoustu receptů. Ale díky tomuto si připravíte nadýchaný a chuťově přesně takový, jaký dostanete v indických restauracích. Je tak chutný, že byste přísahali, že ho právě vytáhli z tandooru.
Ingredience
- 4 g instantního droždí
- 125 ml teplé vody
- 15 g cukru
- 30 g mléka
- 1 rozšlehané vejce
- 2,5 g soli
- 270 g hladké mouky
- 30 g/2 polévkové lžíce ghí nebo rozpuštěného másla
Na závěrečné dochucení:
- 30 g/2 lžíce ghí nebo rozpuštěného másla
- 1 malý stroužek česneku (pro variantu s česnekovým máslem)
- koriandr, jemně nasekaný
Postup
- V malé misce smíchejte droždí s teplou vodou a cukrem. Přikryjte a nechte 10 minut odstát, dokud se nevytvoří pěna.
- Mléko a vejce prošlehejte.
- Mouku a sůl prosejte do mísy. V mouce udělejte důlek, přidejte směs droždí, vejce s mlékem a máslo.
- Promíchejte stěrkou a poté těsto uhněťte do hladké konzistence.
- Mísu přikryjte potravinářskou fólií a nechte na teplém místě 1 až 1,5 hodiny kynout.
- Těsto položte na lehce pomoučený povrch. Rozdělte ho na 6 stejných dílů a poté z nich vytvarujte kuličky.
- Umístěte kuličky na lehce pomoučený tác nebo talíř. Lehce je posypte moukou a dejte na teplé místo kynout na 15 minut.
- Kuličky rozválejte na 3 až 4 mm silné placky.
- Litinovou pánev potřete velmi lehkou vrstvou oleje a rozehřejte.
- Naan vložte na pánev a opékejte z každé strany asi 1,5 minuty.
- Čerstvě opečený naan potřete rozpuštěným máslem nebo ghí a případně česnekem. Posypte koriandrem a podávejte.